Novo!

10 RAZLOGA ZA SMJENU OREŠKOVIĆEVE VLADE!

Tihomir Oreškoviæ mandatar za sastavljanje nove Vlade

1. Tko je Tihomir Orešković?
Iako je ovo pitanje pomalo palo u zaborav, u uvjetima katastrofalnih rezultata i potpunog nesnalaženja premijera valja se podsjetiti da za tog čovjeka nitko nije u Hrvatskoj čuo ne samo prije izbora nego i debelo nakon izbora kad su ga iz šešira izvukli kao posljednje rješenje za sastav Vlade. Dakle, Tihomir Orešković, je čovjek bez ikakvog političkog iskustva i vrlo sumnjivog ekonomskog znanja što je i pokazao u posljednja tri mjeseca u kojima je više podsjećao na stečajnog upravitelja nego na čovjeka s vizijom razvoja Hrvatske.
2. Građevine, ostani miran i vladati na!
Niti nakon 100 dana Vlade Orešković se ne snalazi s hrvatskim jezikom što je posebna sramota jer ga i novinari sve teže razumiju pa njegove pressice imaju onoliko tumačenja koliko se novinara nalazi na konferenciji. Orešković, koji je ujedno i kanadski državljanin i koji se kao takav zakleo na vjernost britanskoj kraljici u zemlji koja drži do sebe mogao bi biti u najbolju ruku financijski savjetnik, a o premijerskoj dužnosti ne bi mogao ni sanjati.
3. Agrokorov šef financija kao hrvatski ministar financija
Nova vlast nastavila je istim tempom zaduživanja kao i prošla i pretprošla i ona prije nje. Štoviše, eksponencijalno zaduživanje jedna je od najdugovječnijih konstanti od osnivanja moderne hrvatske države, a ova vlada je samo promijenila pijesak kojeg baca javnosti u oči. Naime, ova Vlada javni dug će smanjivati rasprodajom državnih poduzeća. Da sve raspordamo zaradit ćemo 3 mlrd kuna. Sveukupni dug je 300 mlrd kuna. A da bi tragediaj bila potpuna, rasprodaju vodi bivši šef Agrokorovih financija, simbola tajkunizacije Hrvatske.
4. Rasprodaja državnih tvrtki koje ostvaruju dobit
Vlada je s popisa strateških tvrtki skinula nekoliko velikih i poznatih hrvatskih tvrtki kako bi ih procijenila i nakon toga prodala. Obrazloženje je da ih treba udaljiti od politike jer se država ne bi trebala baviti proizvodnjom juha i sličnih artikala. Pritom ne spominju da te tvrtke imaju razvijena tržišta diljem svijeta i veze koje vrijede više od same proizvodnje i da ostvaruju dobit koja se slijeva u državni proračun.
5. Sukobi interesa i potencijalni kriminal u redovima HDZ-a
Tomislav Karamarko nastavio je dobro utabanim stazama Ive Sanadera, njegov najbolji prijatelj Jozo Petrović ujedno je i konzultant MOL-a u arbitražnom sporu INA-MOL, a ujedno je njegovoj supruzi isplaćivao unosne honorare za PR usluge. Eklatantan sukob interesa i potencijalna veleizdaja u svakoj bi pravnoj državi bili dovoljni razlozi da Karamarko odleti s mjesta u Vladi.
6. Gušenje slobode medija i rasplamsavanje ideoloških sukoba
Odmah nakon objave teksta o aferi Karamarko, novinarka T-portala dobila je otkaz kao nagradu. Istovremeno, na sve strane promoviraju se ideološki sukobi kako bi se što manje bavili kompetencijama članova Vlade i premijera Oreškovića.
7. Poskupljenje dopunskog zdravstvenog osiguranja i daljnja privatizacija zdravstva
Ministar Nakić odmah po dolasku započeo je s reformama koje se trebaju lomiti preko leđa građana pa unatoč tome što uplaćujemo 25 milijardi kuna godišnje kroz obvezni zdravstveni fond to nije dovoljno sustavu koji je većinu svojih sastavnica privatizirao zbog čega plaćamo i nekoliko puta skuplje usluge od privatnika umjesto da zdravstveni sustav objedini sve što mu je potrebno za nekoliko puta manje novca.
8. Politička podrška TTIP sporazumu
Novi ministar vanjskih poslova kao i Vlada u cjelini svojim djelovanjem daju podršku TTIP sporazumu i potpuno se nekritički osvrću na njegove potencijalne učinke. Dok mnogi europski čelnici navode da nikad neće pristati na ovakav sporazum o trgovini između SAD-a i EU naša Vlada mudro šuti i čeka rasplet događaja.
9. Iseljavanje Hrvatske
Svi potezi Vlade od prvog dana do danas pogodovali su daljnjem iseljavanju. Od retorike koja je poražavajuća, zakonskih prijedloga koje su nudili do političkih poteza koje su vukli ohrabrili su dodatne tisuće ljudi da napuste zemlju i potraže svoju egzistenciju u drugim europskim zemljama.
10. Uvođenje poreza na nekretnine
Porez na nekretnine je u svojoj osnovi pljačka jer mu baza nije dohodak nego nekretnina. Dakle, ukoliko nemate nikakav dohodak, a naslijedili ste nekretninu ostat ćete bez nje jer će vam je država na ime poreza ovršiti. Tržišna pitanja poput cijena nekretnina ne mogu se riješavati uvođenjem linearnog poreza građanima koji će najviše trpiti njegove posljedice. Ne banke koje će trošak prebaciti na klijente nego upravo osiromašeni građani koji još uvijek imaju nekretnine, ali nemaju novca.
Izvor: Otporaš
S/I
Oglasi
error: Content is protected !!
%d blogeri kao ovaj: