Probijanje Kukuruznog puta

 

4530.proboj

Evo priča iz moje perspektive suvozača:-Krenuli smo iz Vinkovaca, natovareni zoljama i osama i sa nešto sanitetskog materijala. Zlatko Kolić je bio vozač a ja suvozač. Išli smo lenijama kroz kukuruze krivudajući lijevo desno, izbjegavajući kanale. Cijelo vrijeme sam se pitao: Kako ćemo u Vukovar, i to još kroz Bogdanovce!? Nije mi bila jasna Zlatkova zamisao a on se samo smješkao i pričao: Ništa se ne brini Pankeru, doći ćemo do Vukovara. Iza nas je formirana kolona išla u “trag”našem vozilu tako da sam shvatio da će probijanje biti”iz prve”i nikako drugčije, i da grešaka ne smije biti. Stigli smo u Bogdanovce, kolona je išla iza nas, i vozili smo sve do jednog dijela koji je imao prijelaz preko kanala. E sad gledaj Pankeru!-rekao je Zlatko i skrenuo naglo ulijevo u njivu i dao gas.

Kukuruzi su lupali po vjetrobranu, ja sam repetirao automatsku pušku “Litvanku”i otvorio prozor! Zlatko je vozio, i nekoliko puta stao, i korigirao pravac, a kolona je išla za nama i dalje prateći nas! U kombiju je vladala tišina, nismo pričali, obojica smo bili skoncentrirani na put ispred sebe. Ja možda još više, jer je Kole(Zlatko Kolić) bio poznat po tome da ne staje nigdje “orilo gorilo”. Ne mogu reći koliko je vožnja trajala ali smo izbili na jednu nizbrdicu, skrenuli desno i ušli u Vukovar.

Ispred nas je bio izgoreni auto, u kojem su kako sam čuo izgorili živi ljudi! Zlatko je odvezao kombi do “Hotela Dunav”ja sam tek tada izašao van i odahnio. Otišao sam za šank i popio pivo. Istim putem smo se vraćali natrag, a na tom putu je već bilo ljudi koji su iz Vukovara evakuirali svoje obitelji, djecu i starce. Moram naglasiti da smo nekoliko puta išli za Vukovar natovareni zoljama i osama i predvodili kolonu kombija i civilnih vozila. Svaki sljedeći put je bio prolaz kroz kukuruze lakši i brži. To je bio i moj posljednji ulazak u Vukovar jer sam se morao vratiti svojim zadacima Pružanju P/Pomoći ranjenim gardistima, policajcima, domobranima i civilima.

Nikad prodan Domovini odan!

Stric Ivan!

Žig