Ubojstvo Blaža Kraljevića…

blaz_kraljevic

„Tu sam da štitim ove ljude i to ću i činiti ili poginuti. Nismo katolička vojska jer u redovima HOS-a imate 30 ili 40 posto Muslimana. Mi smo vojska Bosne i Hercegovine. Osobno bih želio vidjeti Hrvatsku do Drine, ali o tome će odlučiti ovi ljudi ovdje, stanovništvo BiH, kada rat završi. Što se HSP-a i HOS-a tiče, svi koji nisu ekstremisti i nisu okrvavili ruke mogu ostati živjeti ovdje i mi ćemo ih štititi. Štitit ćemo i Srbe i Muslimane i Hrvate od svakog vanjskog neprijatelja, jer smo uz narod. Što se tiče tih vanjskih mišljenja o nama, pa i njihovim interesima, interesi Njemačke ili Velike Britanije za nas ovdje su podpuno nevažni, jer ja brinem samo za ovdašnje ljude.“

Blaž Kraljević

Priopćenje Glavnog stožera HVO-a Herceg Bosne

 – Oko 14 sati 9. kolovoza dva automobila naišla su prema punktu policije, ojačanom protuterorističkom jedinicom, a od strane vojne policije HVO propisno im je signalizirano da se zaustave zbog rutinske kontrole. Umjesto zaustavljanja, suvozač prvoga vozila otvorio je bez ikakva povoda vatru iz automatskoga oružja, a istodobno je vatra otvorena i iz drugoga vozila. Dvojica su pripadnika protuterorističke jedinice pogođena, a poručnik Bodulić ubrzo je preminuo, dok je drugi pripadnik te jedinice teško ranjen. Nakon toga posada punkta uzvratila je paljbu usmrtivši u općoj pucnjavi putnike iz oba vozila, među kojima je bio i Blaž Kraljević, zapovjednik HOS-a. Ivan Andabak pukovnik HVO, zapovjednik specijalne antiterorističke jedinice koja je sudjelovala u napadu (kažnjeničke bojne). -Četiri dana prije oružanog sukoba naredio sam da se na svim prilazima Mostaru, kao i samom gradu, postave snažne policijske patrole, ojačane pripadnicima specijalne protuterorističke jedinice. Takvu odluku donio sam samoinicijativno, bez ičije naredbe, a zbog opasnosti da muslimani i ljiljani Alije Izedbegovića preuzmu vlast u Mostaru. Vezano uz sukob mogu reći sljedeće. U popodnevnim satima prema gradu se kretala manja kolona vozila. Pred njih su, sa spuštenim oružjem, izašle dvije uniformirane osobe sa oznakama HVO, jedan vojni policajac, a drugi iz antiterorističke jedinice. Podigli su tablice STOP želeći obaviti rutinsku kontrolu. Automobili, koji su se kretali brzinom od 20 do 30 kilometara na sat usporili su, a onda je iz jednog od njih iskočio vojnik HOS-a i iz pištolja ispalio metak prema pripadniku antiterorističke jedinice. Pogođen je u vrat i ostao na mjestu mrtav. Vidjevši što se dogodilo, ostali specijalci i vojni policajci, koji su bili pokraj puta, odmah su otvorili vatru na automobile i pritom pobili sve koji su se u njima nalazili. Kažnjenička bojna, kako je iz milja prozvana specijalna antiteroristička jedinica, podnijela je najveći teret rata za oslobođenje Mostara i Podveležja, a sad im pripisuju da su ubojice, a radi se o hrabrim borcima, najboljima koje imamo.

Merim Delijašević pripadnik kažnjeničke bojne

Nedugo nakon samog ubojstva tadašnjem predsjedniku HSP-a Dobroslavu Paragi, pripadnik specijalne antiterorističke jedinice tzv. Kažnjeničke bojne Merim Delijašević ponudio je video kazetu sa snimkom cijelog događaja na barikadi za tadašnjih 10.000 DM. Do tog transfera te kazete nikada nije došlo jer se Delijašević prepao osvete svojih suboraca iz Kažnjeničke bojne. Delijašević je u iskazu kazao kako je on u akciji bio za jednim od tri pama, za što je dobio 5.000 DM. Kako je rekao u tu akciju poslao ih je Tuta, učestvovalo je oko 20 ljudi, a ispaljeno je 2000 metaka. Na spomenutoj video-kazeti se prema Delijaševićevom kazivanju, vidi Andabak, ali ne i Tuta, jer se krio od kamere. Delijašević trenutno živi u Njemačkoj, te je nedostupan vlastima. Zapovjedništvo HOS-a za Hercegovinu izdalo je sljedeće priopćenje koje je izrekao –glavni inspektor postrojbi HOS-a. Gospodin general Blaž Kraljević i osam bojovnika vraćalo se s tiskovne konferencije iz Mostara. Zaustavljen je na punktu koji je bio, to je vrlo važno i simptomatično, ojačan s antiterorističkom postrojbom HVO-a. Negdje oko 20 ljudi. Ne možemo prihvatiti verziju HVO-a da je naš bojovnik otvorio vatru. Evo zašto! Zato što su svi, njih devet ubijeni i vrlo brzo leševi odneseni s mjesta događaja. Tako da uviđaj nije napravljen tamo kada su leševi bili. Napravljen je u tijeku današnjeg dana (dan kasnije op.a.), kada su čak i samovozi okrenuti prema Mostaru. Znači nekome je bilo u interesu da sve te tragove prikrije. S druge strane poginuo je jedan pripadnik antiterorističke grupe. Budući se radi o izrazito iskusnim borcima, bojovnicima, sigurno je to da oni nisu imali vremena ni da iz samovoza izađu. Znači, cijeli događaj odigrao se vrlo brzo. Po našoj procjeni, za 15 do 20 sekundi sve je završeno. Što se tiče pogibije i ranjavanja pripadnika HVO-a, najvjerojatnije je prvi pratilac gospodina Kraljevića vidjevši što će se dogoditi, uspio reagirati i jedino je on uspio ispaliti taj hitac. Onda su oni odmah otvorili vatru. Znamo pouzdano da su imali heklere s prigušivaćima. Napravili su to što su napravili. To je bilo vrlo brzo i svi su bili mrtvi. U izvješću istražne sutkinje gospođe Ereš kaže se da postoje tragovi krvi od samovoza do jedne kuće. Što znači da je jedan ipak ranjen uspio nekako izaći i kretati se, ali je vjerojatno naknadno ubijen. Znači, drugim riječima išlo se na to da nema živih svjedoka.

Detalji koji opominju:

Promišljanje o događaju:

Postoje tragovi kočenja od vozila koje su izrešetali, što znači, da su se kretali i naletjeli na bager koji je prepriječio put tako da su kočili 5-6 m! Znači kretali su se brzinom od nekih 50 km/h! Najviše krvi je iza prvog vozila što znači da su izašli iz automobila i uzvratili u samoobrani na vatru iz pješačkog oružja.

Blaž Kraljević, Mario Medić, Osman Maksić, Ivan Grbavac, Šahdo Delić, Gordan Čuljak, Vinko Primorac, Rasim Krasniqi i Marko Stjepanović.

Počivali u Miru Božijem…

Stric Ivan!