Sve o ubojstvu obitelji Zec!

Vrana

ADOLFOVAC

Ulomak iz knjige: Vrana- Oko istine, 24 stranica…

Jedne večeri oko 21,00 sat zove ih dežurni smjene Francek, još jedan jugo kadar,te im, prethodno zatvorivši vrata dežurnog, tajnovito priopćava da imaju tajni zadatak o kojem ne smiju nikome ni zucnuti. Moraju se odvesti u planinarski dom „Adolfovac“ i zapečatiti ga. Dao im je vosak i špagicu. Pečatiti planinarski dom usred noći? Krajnje čudno i sumnjivo, pomisli Vrana. Dovezli su se „Stojadinom“ do „Adolfovca“. Mrkli je mrak, tek mjesec povremeno iza oblaka baca diskretnu svjetlost. Vrana razabire obrise naoružanih osoba.

Kada su se približili uoči zelene odore bez oznaka, s najmodernijim vojnim puškama. Vođa grupe, njih dvanaestorice vojnika ili policajaca, uvodi ih u dom. Tamo je i pas, njemački ovčar. Vođa već poznaje Milicajca pa povede njega i Vranu u obilazak doma. Kaže im da je u domu bila stacionirana jedna teroristička grupa vojnika JNA. Pokazuje im njihove vojne odore, plave, kakve su nosili „plavci“ sa Zračne luke „Pleso“. U sobama njihove osobne stvari. Vođa im ispriča da je riječ o teroristima odgovornim za mnoga ubojstva u Zagrebu, koja se inače pripisuju Hrvatima. Dobio je zapovjed da se sa svojom grupom ubaci u dom i likvidira teroriste. Kako bi kojeg „sredili“, tijelo bi mu u plastičnoj vreći bilo odveženo na nepoznatu lokaciju. Zazvonio je telefon.

Vođa se javlja i priča s nekim na srpskom. Kaže im da je iz Mađarske zvala majka jednog od terorista. Rekao je da joj je sin u gradu i da ne zna kada će se vratiti. Nastavi im potom pričati kako su likvidirali teroriste kada bi se ovi vraćali u dom. Bez hapšenja. Samo metak i gotovo.

Vrani je bilo jasno da je nekome iz vrha jako odgovaralo da teroristi više nikada ne progovore. Pomislio je na Predsjednika. Kako li je njemu raditi s takvim ljudima? U međuvremenu su se bojovnici spakirali i krenuli terencima prema Zagrebu. Dolazi domar i kaže da će pogasiti svjetla pa mogu zapečatiti dom. Vrana se pita tko će počistiti sav taj nered ako dom bude zapečaćen? Milicajac izvadi vosak i zapečati ulazna vrata.

U jezovitoj tami stršio je dom poput sablasti. Putem natrag prema postaji Milicajac je, kao i obično, bio razgovorljiv. Objašnjavao je Vrani da mora šutjeti o svemu što je noćas vidio. Da se to u stvari nikada nije ni dogodilo. Po povratku, Francek ih šalje u obližnju pekaru po pecivo. Prije toga su trgnuli po jednu „ljutu“. Za dobro obavljen posao. Tri mjeseca kasnije dom je izgorio do temelja a sa njime i svi dokazi. Nitko nikada neće saznati za koja su ubojstva odgovorni oni teroristi i svatko će svakoga sada moći sumnjičiti i optuživati. To je svakako odgovaralo Broju Jedan.

Tijekom iste noći Vrana je zvao Predsjednika. Sastali su se tek idućeg dana u ponoć, u njegovoj sobi. Predsjednik, iskreno iznenađen onim što je čuo: – To je sve „kuhinja“ Broja Jedan. Sada tu ne mogu ništa, nisam dovoljno jak da mu se suprotstavim. Nažalost, moram još čekati. Osim toga, ne mogu vas kompromitirati. Dobro je da ste mi odmah rekli. Možete ići i…pazite na sebe. Vrana se umoran vraća u svoj stan. Tko zna što ga još čeka u ovoj ludoj državi. Kao u Africi, ne znaš tko ti je prijatelj, tko neprijatelj. Istuširao se i uključio televizor. Vijesti o novim srpskim provokacijama, balvanima, ubijanjima s obje strane. Srbi su u prednosti, imaju JNA… Ujutro ga je probudio šum upaljenog ekrana.

Otac Zec bio je mesar i poznati suradnik UDB-e. Kako je ustankom Srba u Hrvatskoj počeo „previše pričati“, Perković zapovijedio je njegovu eliminaciju. Moralo se izvesti tako da izgleda kao osveta hrvatskih ekstremista. Zato je morala stradati i obitelj Zec. U policijskom izvješću je stajalo da su na blokadnom punktu „potok Bliznec – Markuševec“ u redovnoj kontroli vozila i putnika zaustavili vozilo u kojem su bile majka i kći Zec, a s njima osobe u maskirnim odorama. Te su osobe imale sve dokumente, isto kao majka i kći Zec. Nisu protestirale jer bile su ipak među „svojima“ pa nisu imale razloga za strah.

Osobe u maskirnim odorama nisu bile osobe koje su kasnije optužene za stravičan zločin…

Kada je zločin procesuiran, „optuženi“ su, uz novčanu naknadu, priznali zločin. Kasnije će njihovo priznanje, zbog „određenih zakonskih propusta“ biti odbačeno. Tako je i bilo. Pravi počinitelji ovog zločina bili su članovi terorističke grupe iz planinarskog doma „Adolfovac“. To je bio još jedan od razloga zbog kojeg su morali biti likvidirani. Jasno je da je Broj Jedan stajao iza te grupe, koja je odgovorna i za postavljanje eksploziva ispred Židovske sinagoge u Zagrebu kao i na židovskom groblju na Mirogoju. Naravno da je država platila odštetu preostalim članovima obitelji Zec, kako se prava istina nikada ne bi doznala.

 

Alfred Morgan

 

 

Nikad prodan Domovini odan!

Stric Ivan!

tekst-i-fotografija

Jedna misao o “Sve o ubojstvu obitelji Zec!

  1. Povratni ping: Sve o ubojstvu obitelji Zec!Građanska Akcija - official | HR | Građanska Akcija - official | HR

Komentari su zatvoreni.