Viktorin Jurić ”Paša”, Heroj Vukovara

vjp

Čovjek koji se 1991. pridružuje HOS-u i odlazi braniti Vukovar.

”Paša” se prisjeća se dolaska u Vukovar:


Prije odlaska u Vukovaru, dio Hosovaca je bio u akcijama oslobađanja vojarne Borongaj u Zagrebu, te na bojištima u Barilovićima i Tušiloviću. Na sahranu Ante Paradžika došli smo, jer smo tada bili na odmoru. Uglavnom bojovnici koji su sudjelovali u oslobađanju vojarne Borongaj.

Nakon sahrane u Glavnom stožeru HOS-a razgovarali smo o pokojnom Anti, jer njegova smrt je pogodila sve Hosovce, bio je iznimno cijenjen. Došlo je i do razgovora o tome na koje slijedeće ratište bi mogli ići. Govorilo se o Dubrovniku, Osijeku, Jasenovcu i Vukovaru.

Kad je spomenut Vukovar, oči su nam svima zasjale, kao da smo znali da ćemo ići tamo, da je to predodređeno za nas. U vijestima se sve češće spominjalo da se u Vukovaru vode žestoke borbe. Odluka je pala 25. rujna u Starčevićevom domu u Zagreb, gdje je Dobroslav Paraga glasno i jasno rekao:

,,Gospodo bojovnici, Hrvatska treba hrabre ljude, dragovoljce po cijeloj Lijepoj našoj, a najpotrebnije je u Dubrovniku i Vukovaru. Na vama je da odlučite gdje želite ići, na koji dio fronte”.

Grupa u kojoj sam se nalazio bila je iz svih krajeva Hrvatske, a svi smo nekako najviše govorili o Vukovaru. I tako je odlučeno da idemo branit Vukovar.