Hod po “RUBU”!

Iraq-war

Ako je suditi po porukama koje nas u zadnje vrijeme zasipaju sa svih strana, vrlo lako je moguće da smo svjedoci početka Trećeg svjetskog rata. Mnogi svjetski autoriteti iz raznih područja sve hrabrije i otvorenije upozoravaju svjetsku javnost pred kakvim se ponorom nalazi čovječanstvo. Nakon pariškog masakra papa Franjo je rekao kako su ovi napadi dio trećeg svjetskog rata. Jordanski kralj Abdullah II. izjavio je prigodom posjeta Kosovu da je čovječanstvo u trećem svjetskom ratu. Francuski povjesničar i geopolitolog  Alexis Troude smatra da smo danas u procesu stvaranja svijeta za bogate i da je treći svjetski rat već počeo, s obzirom da trenutno ratuje 70 zemalja. Jedan uvaženi član Akademije nacionalne ekonomije Ruske federacije je nedavno izjavio da međunarodne tenzije nastale zbog dešavanja u Ukrajini nisu nastavak ili zaoštravanje nekadašnjeg „hladnog rata“ nego su početak Trećeg svjetskog rata.

Otvaranje Pandorine kutije je počelo nizom ratova u kojima je sudjelovala najveća svjetska sila SAD sa svojim najvjernijim saveznikom Velikom Britanijom od Siera-Leone, Bosne, Iraka, Afganistana i sada Sirije. Međutim sukob u Iraku i Siriji te bezumno djelovanje novog svjetskog sijača straha i smrti ISIL-a u globalni ring je vratio nabildanu Rusiju koja u svom kutu ima velikog igrača Kinu i za taj dio svijeta zainteresirani  Iran. Uvođenjem novih svjetskih igrača počelo je novo slaganje karata i novo pozicioniranje svjetskih sila. Kada uzmemo u obzir sve hiperaktivniju Moskvu na čelu sa Putinom i namjeru Kine da SAD skine sa pozicije vodeće svjetske sile sve je izvjesnije često iskrenje koje se lako pretvori u požar koji se teško gasi. Hod na rubu je počeo rušenjem ruskog borbenog zrakoplova i pogibijom jednog od pilota od strane Turske vojske.

U svjetlu navedenih geostrateških preslagivanja vrlo je zanimljivo propratiti analize i rangiranja svjetskih vojnih sila koje su dostupne javnosti u zadnje vrijeme. Nedavno objavljena analiza bankarske grupe Credit Suisse o dvadeset najjačih vojski svijeta i analiza podataka o vojnoj moći i sposobnostima zemalja portala Global Firepower koja je obuhvatila 126 država svijeta daje naslutiti kako se vodeće svjetske sile pripremaju za nove izazove.

Elementi koji su razmatrani za rangiranje i procjenu snage vojnih sila su između ostalih: vojni proračun, broj aktivnih vojnih osoba, broj tenkova, broj zrakoplova, broj podmornica ili težina mornaričkih sredstava u tonama, u konačnici otprilike donosi slijedeću rang listu.

  1. Sjedinjene Američke Države

Proračun: oko 600 milijardi dolara

Aktivno vojno osoblje: 1.400.000

Tenkovi: 8.848

Zrakoplovi: 13.892

Mornarica: 72 podmornice, 20 nosača zrakoplova

SAD su i u posjedu najmoćnije svemirske tehnologije („Bič Božji“) te laserskog topa koji je u stanju potopiti bilo koji ratni brod. Razvija tzv. skalarno oružje poznato kao „Teslina zraka smrti“.

  1. Rusija

Proračun: oko 80 milijardi dolara

Aktivno vojno osoblje: 766.000

Tenkovi: 15.398

Zrakoplovi: 3.429

Mornarica: 55 podmornica

Rusija ima najveću svjetsku tenkovsku silu, učestalo razvija podmorničku flotu i svemirsku tehnologiju.

  1. Kina

Proračun: oko 200 milijardi dolara

Aktivno vojno osoblje: 2.333.000

Tenkovi: 9.150

Zrakoplovi: 2.860

Mornarica: 67 podmornica, 1 nosač zrakoplova

Vojsku NR Kine u smislu ljudske fizičke snage i vojnog pješaštva smatraju najvećom vojnom silom na svijetu. Kinezi razvijaju niz modernih vojnih tehnologija uključujući i svemirsku tehnologiju.

  1. Indija

Proračun: oko 50 milijardi dolara

Aktivno vojno osoblje: 1.325.000

Tenkovi: 6.464

Zrakoplovi: 1.905

Mornarica: 15 podmornica

  1. Velika Britanija

Proračun: oko 60  milijardi dolara

Aktivno vojno osoblje: 147.000

Tenkovi: 407

Zrakoplovi: 936

Mornarica: 10 podmornica

 

Zatim otprilike slijede Francuska koja godišnje troši na vojni proračun preko 40 milijardi dolara,  Republika Koreja nešto manje, Njemačka sa proračunom oko 40 milijardi kao i Japan, te Turska sa vojnim proračunom od 20 milijardi dolara. Uz ovih top 10 nalazi se i Izrael zahvaljujući opremi, naoružanju, te aktivnom i rezervnom sastavu oružanih snaga.

 

Na Global Firepowerovom popisu 126 najmoćnijih vojski svijeta nalazi se i Hrvatska koja je na 62. mjestu. Uzevši u obzir naše okruženje, ispred nas je Mađarska na 59. mjestu, a u leđa nam gledaju Srbija na 70., Bosna i Hercegovina na 89. i Slovenija na 99. mjestu. Makedonije, Kosova, Albanije i Crne Gore nema na ljestvici dok je Italija na 16. mjestu.

 

Ivica Čutura,

univ.spec.dipl.ing.sigurnosti

Nikad prodan Domovini odan!

Stric Ivan!

tekst-i-fotografija