RATNICI PATNICI-DEZERTERI PROFITERI

ratnik

 

Ne svojom željom mnogi smo bili prisiljeni biti ponosni hrvatski ratnici. Mnogima se moje mišljenje neće svidjeti ali ni meni se osobno ne sviđa ovo što se događa sa istinskim hrvatskim braniteljima poslije Domovinskog rata.
Da li sam ja osobno bio branitelj, lako je provjeriti čega se osobno ne bojim i ne sramim. Tijekom Domovinskog rata nikada nisam radio podjele niti sam se posebno isticao, ali je došlo takvo vrijeme da i o tome netko mora reći barem dio istine ma koliko ona bolna bila.
Tijekom Domovinskog rata ponosno sam nosio oznake Republike Hrvatske kao i oznaku postrojbe 1.GB.TIGROVI želeći biti jednak s drugima. Nikada nisam isticao na odori nikakvu oznaku funkcije ili čin jer sam želio biti jednak sa svima jer smo svi u to vrijeme bili jedno i nije bilo potrebe za podjelom.
Sada 20 godina nakon toga svega došlo je do velikih podjela koje nisu uzrokovali istinski branitelji ni učesnici s mnogobrojnih ratišta diljem Domovine jer mnogi se međusobno znamo i sjećamo se jedni drugih i tih dana ponosa i slave koje su nam oteli.

Prije od prilike 450 dana počeo je prosvjed branitelja, kojeg sam podržavao dok je imao svoju svrhu. Dolazio sam i osobno tamo i sretao mnoge prijatelje iz postrojbe i mnoge istinske branitelje invalide i druge stradalnike u Domovinskom ratu.
Isto tako dolazeći u Zagreb nalazio sam isto tako ne mali broj osoba koje sam poznavao i prije i tijekom rata koji nisu ni dana proveli u Domovinskom ratu ali sad su oni veliki ratnici te svakodnevno su dolazili tamo i naslikavali se a mišljenja sam da takvima nije mjesto bilo tamo.

Po registru branitelja ima nas oko 530 000 tisuća. (!?) Da li je to točna brojka? Po njima jeste, no po meni nije. Toliko nas nije bilo i to treba javno dati do znanja svima. Ne želim iznositi svoju procjenu koliko nas je bilo jer u ni jednom ratu ne učestvuju samo hrabri koji su na prvoj liniji ratišta. U te branitelje svakako treba uvrstiti i one koji su nam omogućavali sve potrebno da se možemo nositi s kud i kamo nadmoćnijim neprijateljem, i oni su dali svoj doprinos u konačnoj pobjedi i slobodi.

DEZERTERI I RATNI PROFITERI

E takvih je podosta koji se nalaze na popisu hrvatskih branitelja i danas nažalost isti ti uživaju povlastice mnogih istinskih branitelja koji još nisu ostvarili svoja prava stečena po zakonu i učešću u Domovinskom ratu, a ne mali je broj maloljetnih hrvatskih branitelja koji još nažalost nemaju status hrvatskog branitelja.
Javna je tajna i to svi znaju da su mnogi poslije završetka rata dolazili iz Europskih zemalja s hrpom Njemačkih maraka te isti kupovali mirovine i statuse hrvatskih branitelja.

Mnogi su podatci i papiri u ministarstvu krivotvoreni i lažirani. Ovo što slijedi je samo primjer i nikoga ne prozivam ako se slučajno netko tako zove.

Petar Petrović pripadnik HV dragovoljac od 15.6.1991.do 11.10.1995. U više navrata ranjavan nije ostvario svoja prava, nedugo nakon toga dolazi Janko Janković iz Njemačke donosi par tisuća maraka potplaćuje nekoga lokalnog zapovjednika koji nije isto bio na ratištu ali mu potpisuje učešće u ratu. Kriminalnim činom krivotvori papire prvoimenovanog Petra Petrovića, te isti Janko Janković boraveći u Njemačkoj dobija status HRVI sa nekih 70 do 80% i ostvaruje mirovinu. Uz to dobija sve povlastice činove te odlikovanja i mnogo toga. A onaj branitelj koji je to trebao dobiti biva zapostavljen.

Dok god istinski branitelji budu šutjeli o tome DEZERTERI i PROFITERI će omalovažavati istinske branitelje i dovoditi ih u još težu situaciju. Šutio nikada nisam pa neću ni sada.

Nadam se da će napokon nakon 20 godina na mjesto ministra hrvatskih branitelja doći istinski branitelj koji je svjestan što se događalo. I nadalje, da će si uzeti za suradnike suborce i branitelje koji će u istom ministarstvu napraviti čistku i da će broj istinskih branitelja biti točan.

Pa makar i ja bio maknut sa toga popisa!

Napisao:SPO

Nikad prodan Domovini odan!

Stric Ivan!

tekst-i-fotografija