ZORANIĆ-vijeće za hrvatsku knjigu: OTVORENO PISMO

beskucnik

Do 19.03.2015. pokrenuto je 126.378 ovrha nad nekretninama. 5542 dužnika ostala bez stana, a ostali su zahtjevi riješeni nagodbama, obustavama, zastarama ili postupci još traju. Dobrovoljno je ispraznilo i predalo stan 5386 dužnika. Ovrhe nad nekretninama od početka 2015. godine provode se prema novim pravilima, jedno od njih je i da su javne dražbe oduzete sudovima i prebačene na Finu. U Očevidniku ovrha nad nekretninama, koji se nalazi na web-stranici HGK, stoji da je po općinskim sudovima zakazano 530 javnih dražbi kuća i stanova. Većina oglašenih kuća prodaje se za trećinu njihove vrijednosti jer se na prvoj javnoj dražbi, kada se nekretnina ne smije prodati ispod dvije trećine cijene, rijetko pojavljuju kupci.

Iako su sva primanja po osnovi socijalne skrbi zaštićena sredstva koja se ne smiju ovršiti, na primjeru J.T. (podaci poznati podnositeljima) iz I., proizilazi kako se i ta sredstva ovršuju! Ovršene su naknade za njezinog bolesnog sina!

Zagrebačka banka pritom je klijentici objasnila kako su morali prislno naplatiti neka prijašnja dugovanja, te kako to nema veze s njima, nego s Finom. U Fini su joj, pak, kazali kako su oni banku obavijestili o ovrsi, kao i da je banka u roku od osam dana trebala otvoriti zaštićeni račun i na njega prebaciti zaštićena sredstva. Međutim, banka ih navodno nije kontaktirala, a Fina je deveti dan skinula sredstva s računa. Iz Zagrebačke banke, međutim, navode kako od Fine nisu zaprimili nalog za otvaranje zaštićenog računa, te objašnjavaju kako banka u tom slučaju nije nije nalogodavatelj već samo izvršitelj ovršnog naloga. Ističu i kako prema šifri uplate banka nije nikako mogla unaprijed prepoznati da uplata predstavlja zaštićeno primanje, niti je takvu informaciju dobila od klijentice ili uplatitelja.

K. H. (38) iz Z., (koja želi ostati anonimna) grije se na plin i nije u sustavu toplane niti je sklopila ikakav ugovor s HEP Toplinarstvom. 19. listopada 2015. Saznaje da je HEP Toplinarstvo preko javnog bilježnika ovršilo njezinu dvogodišnju kćer M. H. Stajalo je da je djevojčica dužna 969,49 kuna za neplaćanje grijanja iz veljače i ožujka. Uz to, javnom bilježniku pripada naknada od 112,50 kuna, a ako se ovrha ne plati u roku osam dana, naknada će narasti na 150 kuna. Odmah je reagirala. Stupila je u kontakt s javnim bilježnikom, HEP Toplinarstvom, Pravobraniteljicom za djecu, Poreznom upravom i Agencijom za zaštitu osobnih podataka (AZOP) te sve prijavila policiji.
Javni bilježnik je priznao pogrešku. Pitanje je se što bi bilo da se postupak ovrhe nastavio dalje i kako su u HEP Toplinarstvu uopće došli do OIB-a dvogodišnje djevojčice. Tko nadzire davanja OIB-a i zašto su uzeli OIB dvogodišnje djevojčice? Zar Porezna tako olako daje OIB kome god zatreba? Zar u sustavu HEP-a postoje OIB-i svih građana? Tko štiti dijete osim konvencije o pravima djeteta?

K. K. iz O. (podaci poznati podnositeljima) zaprimio je nalog za izravnu naplatu putem Fine, radi potraživanja Hrvatskih voda, iako mu nikada nikakvo rješenje niti račun nije dostavljeno, a potpis na dostavnici rješenja je njemu potpuno nepoznat, što bi imalo osobine kaznenog djela krivotvorenja službene isprave. Isti je treću godinu ovršen prethodnim ovršnim rješenjem Općinskog suda u Puli zbog alimentacije, mada je istu redovno plaćao! U tom primjeru, događa da ista sutkinja donosi i ovršno rješenje i rješenje po žalbi (iako ga po zakonu mora donijeti županijski sud) i očitovanje po pritužbi predsjedniku suda, na upravo od nje počinjene protuzakonitosti, po principu “kadija te tuži – kadija ti sudi“!

Ovo su samo primjeri realnih životnih situacija iz kojih je jasno kako i tvrtke u državnom vlasništvu zlorabe ovršni zakon i druge zakone i ovršuju građane osnovom vlastitih potraživanja iznosa koji nikako ne mogu imati formalno-pravne osobine duga. Unatoč tomu, i takvi ovršni postupci se pokreću.

Također je jasno da se ovršuju iznosi koji se ne smiju ovršivati!

Nadalje, jasno je da je u RH potpuno moguće, korištenjem pravnih sredstava, upravo zbog mankave zakonske regulative, ovršiti i osobu koja ništa ne duguje!

Ovo je moguće stoga što se prijedlozi za ovrhu rutinski provode temeljem vjerodostojne isprave, a vjerodostojnost koje nitko u ovršnom postupku nema obavezu provjeravati po službenoj dužnosti te se svaka isprava načelno smatra vjerodostojnom, te nijedan sudac za propuste ne snosi nikakve sankcije. K tomu, vjerodostojne isprave iskazuju postojanje tražbine, ali ne i postojeću podmirenost iste! Takvo stanje upravo omogućuje socijalno uništavanje Hrvata, jer omogućuje praktično svakome da ovrši svakoga jer ovrhovoditelj nije prisiljen dokazivati postojanje duga. Dovoljno je da priloži pismeno iz kojeg je razvidno kako mu je, po njegovoj vlastitoj knjigovodstvenoj evidenciji, netko duguje neki iznos!

Tek po žalbi ovršenika i prilaganjem dokaza o neopravdanosti ili zastarjelosti potraživanja, se eventualno pokreće odbačaj prijedloga i upućuje na sudski postupak.
Budući da u sudskom ovršnom postupku žalba ne odgađa provedbu ovrhe, te se ovršenika upućuje na pokretanje parnice radi proglašenja ovrhe nedopuštenom, ovršenika se dovodi u nepovoljan položaj u odnosu na ovrhovoditelja. To je po Zakonu o suzbijanju diskriminacije, diskriminacija temeljem imovnog stanja! Naime, po donošenju ovršnog rješenja, 50% ovršenikovih prihoda uplaćuje se ovrhovoditelju. Time ovrhovoditelj mjesečno raspolaže sa svim svojim i 50% ovršenikovih prihoda, a ovršenik tek sa 50% svojih. Praktično je nemoguće da ovršenik sa, primjerice, 2501 kn/mj može snositi troškove odvjetnika, financijskog vještačenja, sudskih troškova i pristojbi itd. koji mogu iznijeti o desetke tisuća kuna, i time uspješno u svoju korist privesti parnicu kraju u razumnom roku, jer troškove ima podmirivati odmah, a isti mu se namiruju tek po završetku parnice!

Kako je pravno načelo da rizik zajma novca poslovni rizik zajmodavca, a ne zajmoprimca, tako je pravno logično da bi kreditiranje građana bio poslovni rizik banaka. Upravo stoga banke pri realizaciji kreditnih aranžmana o trošku klijenta rade osiguranja kredita, životno osiguranje itd. Takvim načinom je putem ovrha, zajmodavac svoj poslovni rizik “prebacio“ zajmoprimcu! U primjerima kada klijent ostane bez prihoda nakon realizacije kredita čime je onemogućen u vraćanju anuiteta, banke se lako naplate putem osiguranja. No, mada (navodno) naplate osiguranje ili u dijelu ili cjelini, čime ostvaruju i dobit, nakon toga znaju dugove prodati tvrtkama koje se upravo bave naplatama. To bi bilo dvostruko naplaćivanje po istoj osnovi! Ako je dug plaćen, bez obzira je li to ostvareno otplatom kredita, osiguranjem ili preko jamaca, dug prestaje postojati! Mada duga de facto nema, potpuno ga je moguće ponovo naplatiti! Dakle, radi se o totalom socijalnom “ubojstvu“ hrvatskih građana!

Smatramo takve pojavnosti suprotnima Ustavu RH po komu je Hrvatska i socijalna država!

Postavljamo jasno i decidirano pitanje mandataru Vlade RH i svim ministrima:

Što i kako ćete učiniti da se ovakve pojavnosti jednom zauvijek onemoguće!

Napisali:
Berislav Bilandžić, predsjednik
Krešimir Kalmar, potpredsjednik

Podržava: Građanska akcija official HR

Nikad prodan Domovini odan!

Stric Ivan!

tekst-i-fotografija

About Stric Ivan 2527 Articles
Rano jutro pola pet. Svaki dan putujem na poso kod gazde na poso. Gazda je dobar bio pa mi je poso dao, jer nemam ni za suvu kiflu. Doduše jogurt sam krao dok gazda nije sazno da sam krao. Ondak sam dobio "vaspitnu" tri, četiri od gazde jer je reko da sramotim obitelj gazdinu i moju. Inače gazda je iz sela. Ja sam isto. Al nismo iz istog. Neki dan je bio neki čoek koji se hvali kod gazde da je izumio prozor (windows) i da je zaradio milijarde na račun nas koji nemamo prozor. Mene ne bi preveslo jer mi Prozor imamo u Bosni. I tako... Bio je darežljiv. Ja nisam šćeo jedan taj prozor (windows) al mi je gazda rjeko da ne budem nagao i da uzmem jer bih inače u protuprotivnom trebao za pare kupiti prozor. Kaže ćoek da je iz Amerike i da od para ne zna šta će pa je počeo trovat ljude. Oto se mom gazdi nije dopalo..."Mali!"-ovamo dolazi zovne me gazda. "Idi po burek kod "Trifrtalj Mande" i reci joj da ga zasoli ko što su joj pretci (burekđžije) zasolili Borđžijama. "Za Dom!"-rekoh i odjurih po burek. Trifrtalj Manda je bila ugledni buregđžija, a zvali su ga Manda jer je za okladu pojeo 100 komada ćelapa i popio gajbu piva. A ono tri frtalj je dobio jer mu je još mjesta ostalo za pojest u drobu, pa je ošo kući i pojeo još lonac sarme od prošlog tjedna, jer burek ne jede iz buregđžinice, jer bi time kršio poslovnu politiku. I tako...Vratim se da kod gazde i donesem burek. "Evo gazda ja donio burek, još je vruć, kaže Manda da ga je osobno sam izgazao nogama!" "E takog te volim, kad si poduzetan, kad radiš, pereš suđe, čaše, prostoriju krćme i kada naplatiš." "Dobro gazda, al aj mi reci što nikad ne uzmeš pare kad naplatim?" "Jer svakom drpiš trostruko. Šta si radio onom Palestincu? Jaseru Arafatu? "Ništ..". Jesam ja 100 put rekao kako nije lijepo gledat tuđu ženu? "Pa dobro, ja to od milja..."Od Milja!? Kolko ja znadem ti voliš od milja plavuše a Jaserova je bila crnka i dala mi je onu sliku Alajbegove đamije. "Pa dobro mogu i ja nešto pogledat ako je lijepo". "Možeš ali joj ne moraš davat broj telefona krćme pa da me zivka i psuje tebe, jer onda ja moram objavljivat rat Jaserovim ratnicima". Dok je gazda tako gunđo i kudio me, kaže gospodin prozor( Bill Gates) da je burek famozan, i da nikad nije pojeo tako sladak burek.(!?) Baš je glup taj Bill...burek ne može biti sladak, več odmesa, odsira, i odzelja. Gazda je stajao iza šanka, i glancao čaše, a ja ko ja, imao sam svoju odoru. To mi je gazda kupio. Čizme, pantole, kožnu jaknu, bijelu košulju i crnu kravatu. Eh umalo zaboravih. Gazdina poslovna politika je bila da svi moramo pokrov imati na glavi. Kapu. Ja sam dobio isti ko i gazda, zbog ravnopravnosti, kako mi je gazda kasnije objasnio. I moja i njegova kapa se zvala fes. I došla je Fed Ex-om sa Bliskog Istoka. Ošišo sam se na nulu, a ostavio sam samo brkove za znak raspoznavanja. Jedan put kad se zaratilo, da mi nije brkova ne bih dobro prošao. Uperio čovjek pušku u mene: "Ausweis sofort!" Ja neimadoh osobnu kartu i viknuh: "Heil Hitler". Kamarad možeš ić, reče jedan do njega koji je razumio i kineski. Eto od tada gazdu poznam. Imali smo i slovo iz abecede na njoj, a gazda mi je i to objasnio, da su se to Hrvati pod tim slovom borili da bi posvojili Bosnu, Hercegovinu, Sanđžak komad Italije točnije Trst jer se tamo išlo u šverc riflama. Pa da i oni zarade malo od šverca. Kaže gazda jednom prilikom da su moje najbolje koje postoje i da su stare 501 godinu."Dobro je gazda!"- jać nastavit sa pranjem suđa, a ti idi sa gostom ćakulat. I tako dok sam ja prao suđe i glancao čaše, kod nas su tijekom mjeseci i godina dolazili raznorazni pjevači Halid, Guns n Roses, Mladen Grdović, Serverina, Jelena Rozga, Lidija Bačić i neka grupa Sex Pistols isto ali bez basiste jer se oženio i ostavio bend. Kasnije kada sam porastao sam saznao da je svoju hanumu ukiselio jer mu se nije dopao ruž. Taj basist Sida je bio nadrogerisan. Za to je to i napravio. Ne volim drogu. Ondak su dolazili Viktor Orban, Donald Trump, onda je dolazio čovjek raketa Donaldov najveći neprijatelj jer stalno prijeti Americi sa raketlama sa borbenim glavama. Onda je dolazila Gabriela Merkel, pa Berlusconi koji nije nikada bio sam. Vazda je sa njim bilo cura plavih i crnih i crvenih. Ali ne ovakih crvenih ko što je danas crvenih i vjeruju u savez komunista. Gazda je nosio crvenu maramu pa je dobio traumu. Nije volio crvene i UDBA-u. To su brate Berlusconijeve bile žene za oko za ruku i za pojas okačit. Tolko dobro. Pošto sam bio konobar prišao sam Berlusconijevim curama i rekao: "Felatio, felatio!" Cure su ozbiljno svatile posao i dale na mene. Šta je dalje bilo, mogu napisati u svojim memoarima. Berlusconi je bio šarmer, i volio je darivati manje od sebe. Valjda po parama. Ja sam para imo kolko je gazda davao. I bilo mi je dosta. I ondak ko je još ono dolazio? Ček da se sjetim? Znam da od Srba nije niko dolazio jer su se jako nešto naljutili jer ih je gazda tamanio ko muve kućne u ratu. Mog su gazdu zvali prijetalji Herojem, al on je bio običan mali čovjek. I volio je bliskoistočni smisao za humor. I ja sam isto volio posebno kad je Berlusconi doveo par sirijskih cura. Brisao sam ja čaše i sjećao se kako su me izfelatirale. U mene je sve moralo biti u redu. Šank, police, gosti nisu smjeli donositi oružje, drogu, bijelo roblje. Crno su smjeli ali na vlastitu odgovornost. Prijetila je revolucija nakon Donalda Trumpa u Ameriki pa je htio postati kandidat da bi smirio stanje. Donald je bio velik čovjek. Al sam ja gazdu volio više, jer sam sa njim stalno išao u akciju. Vremeplovom smo se vraćali u prošlost i ispravljali greške ako smo ih neđe napravili. Ae! Imali smo više posla sa bogatima nego sa siromašnima. Gazda je to razumio, i nije dao da mi se išta dogodi. A pošto su kod nas dolazili razni narodni pjevači i sastavi kao što sam već rekao Guns n Roses, Sex Pistols, Damned, Real Kids, MC5, i drugi koje ovim putem stavljam na popis onih koje sam umalo zaboravio. Jest vala. Perem ja čaše i brišem kad nešto puče. Ja se okrenu, a ono čovjek iz Prozora (Bill Gates) osta rumena lica. Aha! Gazda mu zveknuo šamar jer je upetljan u trovanje čovječanstva sa nekim virusom Covic 19. Ša je bilo jarane!? -upitam ja kad je počeo čovjek prozor počeo nešto govoriti. Jel ti znaš đe si došo? Ovo je...ponovi za mnom i tu me gledaj. OVO JE!...sad reci krćma. KRĆMA...kod Satana...JES I LIKE SATAN...ne pitam te to majmune već ponovi...KOD SATANA...Panonskog...PANONIA. E tako...sad si naučio važnu lekciju da se ne zajebava i ne fali sa zločinom na javnom mjestu. Jesi skonto? Du ju anderstud? Imaš vraga u Americi pa nek te on odgaja kad nisu ćaća i mater. Bil Gates počme plakat i klecajući ode vanka. Pazi na kanal!-sam još uspio viknuti za njim. Nisam uspio u namjeri, jer je upo u njega a u taj kanal su komšije bacale govna iz cisterni u koje su upumpavale govna i smeće. "Znači gazda on se ne če izvaditi iz njega dok ne okaje grijehe svoje? Tako je mali! "Gazda možemo li mi iz Bosne uvesti nargile. Ja sam vidio u prolazu kada smo bili u Palestini da su ljudi pušili nargile i pili čaj. Mogli bi to uvesti kao posebnu ponudu zagoste." Šta će im nargila?" "Jel imaju ašiša? Imaju...Pa neka puše brate mili kolko hoće". Ionako ispadne sa kamiona svaki mjesec drveni sanduk od 30kg ašiša. "Jest vala gazda, znaš poso al ga zna i vozač kamiona. Štas mu ono reko? Budem li te vidio da mladeži prodaješ drogu, ostaćeš bez noge idući put kad budeš sjeo u krćmu". "A jes vala jesi ga ustrašio..." Takva je poslovna politika bila u gazde. Gazda je volio čist račun i žene. Svak onaj koji je mislio da nije volio taj se zajebo. Ako se nije ženio, to ne znači da nije volio žene. Pa ni Isus se nije ženio, tako kaže glasnogovornik iz Vatikana. Da ne kažem nešto teže, pustit ću grupu neku da pjeva, bolje nego da kažem neku parabolu, pa ću još i veći glupost napraviti. "Ta ti je pametna!"-Zapiši za sutra. Lepog Maria zovni treba se pripremiti za novi rat. Golub pismonoša mi je javio da počinje. Su kim, tj. protiv koga? Ja gazda ne bi više u sanitet...pun mi fes zavoja i tableta. Gazda me pogleda, priđe i odigne fes sa moje glave. Od kad ovo nosiš?- prosuše se tablete, ispadoše dva prva zavoja, pincete i škare za zavoj. "Od 1991 nosim!-rekoh. Ne moraš više prvi zavoj nosat, od sada i od ovog trenutka si razdužen ko i ja, nas rat ne interesira jer se rat vodi na Zamlji, a do tamo ne možemo niti svemirskim brodom, al zato imamo besplatanu internetsku televiziju, i gledamo šta se događa onima koji su a jesu. A ovo je njihov san, ono što sanjaju. Gazda, sad znam! Mogli bi smo se nazvat: Dobar, loš, jao! Može...reče gazda i zapali cigaretu iz duvankese.