Koruška, za 500.000 mrtvih Hrvata

bleiburg.wide_

Povjesničari još nisu odgovorili na pitanje što je utjecalo na englesku vojnu vlast jugoslavenske izbjeglice izručiti partizanskoj vojsci. Mnogo toga nam je, odkrio, a vjerovatno će nam odkriti sudski postupak, koji je započeo u Londonu. Sada znamo da je britanskim divizijskim zapovjednicima predana tajna zapovjed da sve jugoslavenske državljane moraju predati Titovoj vojsci.

Zapovijed je podpisao general Toby (Austin Richard William) Low (25. svibnja 1914.- 7. prosinca 2000.) i, koji je danas u Britaniji poznat kao Lord Baron Aldington. Premda neki to niječu, veoma je vjerojatna tvrdnja da se radilo o prodaji, da je izručenje izbjeglica bila cijena za Korušku.

General Low se, 19. svibnja, sastao sa pukovnikom jugoslavenske vojske lvanovićem. Sporazumjeli su se da će se partizanska vojska povući iz Koruške, a Britanija bi im za t0, kao zamjenu,izručila sve izbjeglice.

Dvadesetčetvrtoga svibnja 1945. počeli su krvavi pokreti. Partizanska je vojska počela odlaziti iz Koruške, a prva  skupina zarobljenika je, rano ujutro, predana Titovoj vojsci.

Toby Law se sada brani od uptužaba da je on jedan od krivaca kasnijih pokolja. Njegova obrana upućuje upravo na tu inačicu. Priznaje da se radilo o prodaji. O tomu je u Mladini 1989. Borut Meško napisao:

“Pozadina tih događaja se, zbog nedostupnih pismohranskih dokaza, počela odkrivati istom prije nekoliko godina.  Zato što su rasprave Nikolaja Tolstoja (ma. 1935.) u engleskoj javnosti pobudile previše zanimanja, britanska televizija BBC ,je 2. Siječnja 1984. prikazala dvadesettrominutni slikopis (film), pod naslovom “Klagenfurtska zavjera”.

U njemu je, pokazujući dokaze, sa svjedočenjem još živih engleskih časnika, koji su morali sudjelovati u nasilnoj predaji i svjedočenjem trojice spašenih srpskih dragovoljaca koji žive u Austriji, pokušala osvijetliti izručenje jugoslavenskih izbjeglica i zatvorenika jedinicama jugoslavenske vojske.

U tomu dokumentarcu posebnu je pozornost privukao general Toby Low, koji s N. ToIstojem, o pripremanju knjige o Klagenfurtskoj zavjeri, nije htio razgovarati. Priznao je da je on, kao načelnik stožera, izdao naredbu divizijskim zapovjednicima 5. korpusa o izručenju izbjeglica.

Branio se od optužaba, da je, u razgovoru s partizanskim zapovjednikom. 19. svibnja dogovorena politička predaja. Ali u sljedećem prizoru prikazan je dokaz: prve četiri točke uključuju ostvarenje partizanskoga povlačenja iz Koruške a peta točka je priprema izručenja izbjeglica.

Lord Aldington je potom taj sporuzum počeo opravdavati činjenicom da je on za Britance bio povoljan, jer su partizani dragovoljno otišli iz Koruške a time je bio izbjegnut vojni sukob. Voditelj emisije odmah je dodao da je time bila ostvarena očita politička prodaja: za povlačenje partizana iz Koruške izručeni su zarobljenici.

Bivši je časnik Nicholson dodao da je tada na izručenju imao osjećaj da se, zapravo, radilo o prodaji, dogovorenoj najvjerojatnije u Beogradu.

I Tito je volio govoriti o osveti naroda. Na javnomu govoru, 26. svibnja, u Ljubljani je, između ostaloga, rekao:

“Što se tiče onih izdajica, koji su bili u državi sami, u svakomu narodu posebno, to je stvar prošlosti. Ruka pravde, ruka osvete našega naroda je već dostignula veliku većinu, a samo manjem dijelu izdajica posrećilo se pobjeći pod okrilje pokrovitelja izvan naše države. Ta manjina ne će više nikada gledati naše divne planine, naša cvjetna polja. Ako se to i dogodi, bit će to samo zakratko”.

Time je Tito mislio na kratak put od granice do stratišta.

Izvor: Vrana

Nikad prodan Domovini odan!

Stric Ivan!

žig veći