SOA NIJE BILA NADLEŽNA ZA PRAĆENJE MAMIĆA!?


Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) je središnje državno tijelo Republike Hrvatske odgovorno za prikupljanje, analizu, obradu i ocjenu podataka koji su od značaja za nacionalnu sigurnost, sa svrhom otkrivanja i sprječavanja radnji pojedinaca ili skupina koje su usmjerene protiv opstojnosti, neovisnosti, jedinstvenosti i suvereniteta Republike Hrvatske, nasilnom rušenju ustroja državne vlasti, ugrožavanju Ustavom Republike Hrvatske i zakonima utvrđenih ljudskih prava i temeljnih sloboda te osnova gospodarskog sustava Republike Hrvatske.

Jedini dio koji bi se možda mogao povezati s navodnim financijskim transakcijama je ugrožavanje „osnova gospodarskog sustava“ ali to bi značilo da se radi o stvarno ogromnom novcu, od kojega boli glava. Posebice ako je završio na inozemnim računima što bi bila velika šteta za državu i njen proračunu.

Poslove iz svoje nadležnosti i zadaće koje joj se nameću slijedom uloge u sustavu nacionalne sigurnosti SOA obavlja prvenstveno temeljem Ustava RH i Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu, ali i temeljem ostalih zakonskih i pod-zakonskih akata koji se po bilo kojoj osnovi odnose na područje nacionalne sigurnosti. Također, postupanje SOA-e usmjeravaju i zahtjevi korisnika rezultata rada koji su određeni Ustavom i zakonima, a koji su poglavito izraženi u Strategiji nacionalne sigurnosti i Strategiji obrane koje donosi Hrvatski sabor kao najviše predstavničko tijelo, te Godišnjim smjernicama za rad sigurnosno-obavještajnih agencija koje su rezultat suradnje Predsjednika RH i Vlade RH kroz Vijeće za nacionalnu sigurnost.

Ipak, prema svemu što je do sada došlo do javnosti nema dovoljno indicije da je Zdravko Mamić, na bilo koji način, ugrozio nacionalnu sigurnost. Zato se nameće niz pitanja, kao, na primjer, je li se pogreška Dragana Lozančića i SOE odnosi samo na slučaj Mamić ili se radi o nečem puno većem? Ako se pogreška SOE odnosi samo na slučaj Mamić je li moguće da je on učinio nešto što je, slučajno ili namjerno, promaklo brojnim novinarima koji ga prate? Je li moguće da je Zdravko Mamić opet učinio nešto u nogometnoj domeni što bi dijelilo Hrvatsku na „sjever i jug“ i tako ugrozilo nacionalnu sigurnost? Nije valjda da je, kao i prije nekoliko godina, ponovno krenuo u pregovore s ljudima upitnih političkih i moralnih vrijednosti iz Srbije o osnivanju „nekakve velike nogometne lige na ovim našim prostorima“? Teško, novinari bi to vjerojatno otkrili.

Kad bi to i bila istina možda bi li se takav čin mogao smatrati opasnim za stabilnost? Možda. Naime, nakon što je prije nekoliko godina Zdravko Mamić bio obavijestio javnost da je u Beogradu sudjelovao na veselicama i uspješnim razgovorima s ljudima iz velikih klubova bivše Jugoslavenske nogometne lige i dogovorio suradnju onda je došlo do pogoršanja njegovih već dobrano narušenih odnosa s Hajdukom. Tadašnja uprava Hajduka je to smatrala neprihvatljivim upravo zbog „sigurnosnih“ razloga.

U međuvremenu, zanimljivom je postala navodna izjava novoga ministra obrane josipa Buljevića da je promijenio nekada dobro mišljenje o Draganu Lozančiću. Buljević, koji je svojedobno radio za SOA-u, navodno smatra da se ta agencija nije trebala baviti Zdravkom Mamićem. Međutim, odmah se je i ogradio tvrdnjom da tako misli jer možda nema dovoljno informacija o nastaloj aferi. Vrlo zanimljivo.

Izvor: http://vladimir-lusic-mojj-curve.blog.hr/

Stric Ivan!