Hrvatska pravoslavna crkva-HPC, na “Danu  Hrvatskih Branitelja Vukovara”! 

b7e9e64f-2ffe-483a-a3b1-7234bd957777

10. ožujka 2016.

“Danas smo ovdje, četvrt stoljeća od agresije na ovaj Grad i Hrvatsku, kako bi se prisjetili onih kojih više nema, ali ne način da razgovaramo o njihovoj smrti, već o životu i njihovom herojstvu koje su pokazali, a koje nas sve obvezuje”, poručio je saborski zastupnik Zvonko  Milas kao izaslanik predsjednice Republike.”
Ovaj dan političari su bili zajedno kao i zapovjednici ratnog Vukovara: Tomislavom Merčepom, Milom Dedakovićem i Brankom Borkovićem. Ratni zapovjednik obrane Vukovara, gospodin Mile Dedaković- Jastreb obratio se riječima:
“Mi koji živimo u malim sredinama kao što je Vukovar jesmo za suživot i živimo ga, ali oni gore na vlasti stalno nešto mute i bune nas. Od toga očito imaju pojedinci nekakve koristi, ali mi se ne smijemo dati.”
Gradonačelnik Vukovara, gospodin Penava pozvao je cjelokupnu hrvatsku javnost u Domovini i iseljeništvu na pomoći u obnovi Vodotornja i ulaganja u nova radna mjesta- investicije.
Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, predsjednik Franjo Šoljić kao suorganizator rekao je:
“Kroz gotovo sto dana rata Vukovar se herojski branio od tada treće europske vojne sile. U agresiji je poginulo više od 60 djece mlađe od 10 godina, kroz koncentracijske logore prošlo je oko 3.000 civila i branitelja od kojih je u logorima ubijeno više od sto, a traga se za još 290 nestalih osoba u Vukovaru.”
Uoči svečanosti, u župnoj crkvi Sv. Filipa i Jakova, služena je sveta misa gdje su bili prisutne i drugi  vjerski predstavnici : Islamske zajednice i Hrvatske Pravoslavne Crkve-HPC.
Izaslanici, uzvanici i gosti položili su vijence,  kao bivši DDR , predstavnik Hrvata pravoslavaca i Predsjednik Svetog Sinoda HPC: Njegovo Visokoprvosvećenstvo  Arhiepiskop Bonifacije Andrija Škulić u čijoj je delegaciji bio i poznati HV branitelj Predrag Mišić-Peđa.
Tekst i foto: Arhiv HPC
Stric Ivan!