Zaboravljena simbolika orla u Hrvata – Katolika

Simbolika orla u kršćanstvu veže se na sam njegov početak tj. osobu Svetog Ivana. Najmlađeg apostola, evanđelista i Isusovog najdražeg učenika. Jedinog od dvanestorice apostola koji je unatoč opasnosti po vlastiti život imao hrabrosti stajati uz raspetog Krista na brdu Golgota.

Njegov simbol na slikama i crkvenim muralima je orao. Orao je znak uzvišena nadahnuća, kakve su i Ivanove poruke zapisane u Bibliji. U svojim teološkim spisima Sv. Ivan se svojom duhovnošću uzdiže sve do nebesa, baš poput orla koji se uz njega prikazuje.

Prikaz djela različitih autora iz različitih epoha vezanih uz simboliku sv. Ivana i orla.

Jedan je od najočitijih dokaza kako simbolika orla nije ostalo samo dijelom ranog Kršćanstva, srednjovjekovne umjetnosti i kasnijih perioda već se proteže i do današnjih dana.

Izlaganje o samim početcima tj. pretkršćanska simbolika i štovanje simbola orla u ljudskom rodu odvelo bi nas otprilike na zemljopisno područje današnjeg Iraka i drevnih civilizacija koje su postojale i do 4 tisuće godina prije Krista. Ali kako to nije bit ovog kratkog rada; tako će biti i preskočeno.

S/I

Žig

Jedna misao o “Zaboravljena simbolika orla u Hrvata – Katolika

  1. Mislin kako se nije radilo o orlu va primieru Buoga Harvatov – Mudroga Gospoda (Ahura Mazda – na sliki uklesano va kamenu). Je riecs o savarscenomu, nebeskomu, uzviscenomu nad Zemlyom, nad lyudima, uzornomu – Buogu. Prikazani z’krilima, bo se smatralo unda kako odgovara to nacsinu opisa Buoga. Imamo danaska Duha Svetoga tkojega prikazujemo koti golubicu (isto trojedini Buog = Otac + Sin + Duh Sveti). Mislin kako je va doba nascega Harvata, naucsitelya Zaratusctre, bil cstovan dvojedini Buog = Otac + Duh Sveti. Prorokova Mazdejska viera dolazak Sina Buoxjega – Iscukarsta. Izgleda pak se karstjanstvo naciepilo na Mazdaizam.

    Sviđa mi se

Komentari su zatvoreni.