Heroj sa vinkovačkog asfalta: Mladen Čupić-Haš!

Mladen Čupić-Haš, sa pilotskom kacigom na glavi, drugi sa lijeva.

Mladen Čupić-Haš, rođen 19.05.1967, je bio mladić iz Vinkovaca, koji je volio motore, i dobar rock and roll. Družili smo u ono predratno doba, onoliko koliko smo mogli, što zbog obaveza prema školi, a dijelom i zbog udaljenosti, jer sam se ja školovao 120 km dalje od Vinkovaca. No kada bi se susreli, negdje u gradu popili bi pivu ili u školskoj Pizzeriji, Royalu ili kod Izeta. Lokali ovih nekadašnjih kafića postoje, no sada su pod drugim imenom. No ipak kada god prođem, tim ulicama, sjetim se izlazaka u te kafiće, druženja, smijeha, i glazbe. To jednostavno ne prolazi, sjećanja ne blijede. Jer ne dozvoljavam, da osobe poput Mladena Čupića-Haš, budu zaboravljene, i otrgnute iz svijesti onih koji su ga imalo poznavali. On je dijete Vinkovaca, koje je hodalo našim ulicama. Pecao na Bosutu, kupao se na Banji. Dijete koje je izraslo u mladića a početkom 1991 taj mladić je izrastao preko noći u sposobnog ratnika.

Mladen je bio mršava stasa, ali ono što me je kod njega fasciniralo, jeste činjenica, da je bio doslovno opsjednut motorima, i brzinom na cesti.

Njega više nema… Uzalud se je pokušalo doznati nešto više kroz nekakve kontakte. Rijetki preživjeli suborci i prijatelji rado ga se sjećaju sa sjetom, ali jako malo znaju. Dana 15.09.1991. g. iz Vinkovaca došao je u Vukovar sa drugim vinkovačkim dragovoljcima, te je pripojen kao ispomoć na nekoliko položaja, a po popisu 204. GB – 2. bojnoj 204. vukovarske brigade na Mitnici. Ranjen je 02.11.1991. godine i hospitaliziran je u vukovarskoj bolnici, odakle mu se gubi svaki trag okupacijom Vukovara 19.11.1991. godine. Većina suboraca ubijena je na Ovčari i drugim mjestima.

Počivaj u miru rokeru…

S/I