cropped-logo_jasenovac11

Knjiga Jasenovački logori ponovo je prešla granicu: 12. lipnja suautori Stipo Pilić i Igor Vukić predstavili su je u dvorani Općinskog vijeća Dobretići, u Pougarju, nedaleko Jajca, u središtu Bosne. Predstavljanje je povodom blagdana svetog Ante, zaštitnika župe Dobretići, organizirao Zavičajni klub Pougarje uz zalaganje njegova agilnog predsjednika Ive Čakarića, urednika vrijednog časopisa Glas Pougarja.
Autore je primio i dobretićki župnik, fra Krešimir Vukadin, koji već otprije prati rad članova Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac i odlično je upućen u nakane društva.
Sjajnom prijemu među Hrvatima u pougarskom kraju znatno je pridonijela i činjenica da je jedan od autora, Stipo Pilić, list s ove gore. Rođen je u Gornjem Orašcu, a ovdje je pohađao i osnovnu školu.

Tako je pojednostavljen put do mnogobrojnih stećaka razasutih po ovome kraju i do lakšeg razumijevanja povijesnih lokacija u Jajcu i okolici, od hrama boga Mitre preko groba kralja Stjepana Tomaševića sve do zadnjeg rata i sadašnjosti. I do objašnjenja zašto su čavli na vratima pougarskih štala zabijeni iznutra tako da strše prema van.
U Dugom Selu 13. lipnja održana je još jedna od klasičnih prezentacija knjige. Organizatori su bili hrvatski branitelji, na čelu s predstavnicima udruge HOS-a. Autori su dobili nekoliko novih informacija o ljudima koji bi mogli pomoći daljnjem rasvjetljavanju povijesnog razdoblja kojim se bave.

Izvor: https://drustvojasenovac.wordpress.com

Žig

Predstavljanje knjige u Dobretićima i Dugom Selu!