Marko Francišković: Poslanice velikog učitelja!

”Ne treba svoju vrijednost izlagati masama dok ta vrijednost ne ojača. Jer će na nju navaljivati neprijatelji, dok će prijatelji, zabavljeni vlastitim životima, biti pasivni i šutjeti. Pa vrijednost treba staviti na krov kuće dok ne ojača…” (Poslanice velikog učitelja – Za djecu prije spavanja i za odrasle prije buđenja, str. 193.)

Marko Francišković (Karlovac, hrvatski publicist, esejist i ekonomist te antiglobalistički i euroskeptički politički aktivist. Nakon svađe s ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem u kolovozu 2013. godine prisilno je hospitaliziran, te mu je sud u studenome 2013. godine odredio daljnje 6-mjesečno prisilno liječenje od psihičke bolesti, što njegovi politički pristalice, ali i širi krug javnih intelektualaca smatra zlouporabom psihijatrije.

Nakon devet mjeseci prisilnog liječenja na psihijatriji, otpušten je iz bolnice uz dijagnozu da je psihički potpuno zdrav – zapravo da uopće i nije bolovao od psihičkog poremećaja od kojeg je bio “liječen”. Marko Francišković, je vrhunski intelektualac, čovjek koji je bio proganjan, od SDP-ovog ministra unutarnjih poslova, te bio prvi politički zatvorenik, u novijoj hrvatskoj povijesti. Čovjek koji je zaslužan za razbijanje velikog mita, nedodirljivosti političkih dužnosnika, i čovjek koji se otvoreno stavlja u službu hrvatske domovine, na svoj karizmatični način. Knjiga Fejsijada i Odiseja, je naišla na odličan prijem kod čitateljstva, te Vam stoga preporučujem ovu knjigu, koja je izašla iz tiska.

Žig