Blaženi Alojzije Stepinac!

Rođen je 8. svibnja 1898. u Krašiću nedaleko od Zagreba. Po završetku osnovne škole nastavio je školovanje na gornjogradskoj gimnaziji u Zagrebu. Već u petom razredu učlanjuje se u organizaciju katoličkih đaka, a u šestom razredu stupa u nadbiskupsko sjemenište na zagrebačkom Kaptolu. Navršivši osamnaestu godinu i položivši ispit zrelosti, Stepinac odlazi u vojsku. Upućen je u časničku školu u Rijeku.

Kao mladi zastavnik, godine 1917. raspoređen je na talijansko bojište. U borbama na Piavi početkom srpnja 1918. bio je ranjen u nogu, a zatim i zarobljen. Slom Austro-Ugarske Monarhije dočekao je u talijanskom zarobljeništvu (u Noceri, pokrajina Umbrija), odakle se u prosincu 1918. dobrovoljno prebacio u Solun i prijavio u jugoslavensku dobrovoljačku legiju. U proljeće 1919. Stepinac je bio demobiliziran.Na nagovor oca upisuje se na studij agronomije, ali ga brzo napušta i prelazi na bogosloviju.

Kao student bogoslovije sedam se godina pripremao za svećeničko zvanje u papinskom zavodu Germanicum u Rimu. Završivši studije, zaređen je za svećenika u listopadu 1930. u Crkvi Sv. Petra Kanizija u Rimu. Potom se vraća u domovinu, gdje ga zagrebački nadbiskup Antun Bauer imenuje ceremonijarom (voditeljem obreda). U svibnju 1934. Stepinac je imenovan nadbiskupom-koadjutorom s pravom nasljedstva, pa je poslije smrti nadbiskupa Bauera u prosincu 1937. preuzeo službu i naslov zagrebačkog nadbiskupa.

Od tada Stepinac je na čelu Katoličke crkve u Hrvatskoj.U NDH Stepinac brani kršćanska načela i kritički se odnosi prema rasističkim zakonima i progonima Židova, kao i prema progonima pripadnika pravoslavlja. Osuđivao je i komunističku ideologiju. Nakon što je uspostavljena komunistička vlast, zbog svojih religijskih i nacionalnih stavova i neospornog autoriteta u hrvatskom narodu, bio je uhićen i izveden pred sud u jesen 1946. Osuđen je na 16 godina zatvora. U lepoglavskoj kaznionici proveo je vrijeme od 19. listopada 1946. do 5. prosinca 1951., kada je upućen na prisilni boravak u rodno mjesto Krašić. Tu ostaje kao zatočenik do smrti, 10. veljače 1960. Dana 12. siječnja 1953. papa Pio XII. imenovao je Alojzija Stepinca kardinalom, a papa Ivan Pavao II. proglasio ga je 5. listopada 1998. blaženikom.

Stric Ivan!