Stradavanja 1991!

Naravno da podatke možeš objaviti na stranicama. Svi podaci su točni, samo je onaj koji je imao operaciju srčanih zalisaka s njima stupio u HV kao dragovoljac 1991. i ostao sve do 1995. Cijelo vrijeme rata je bio u prvim redovima u rovovima zajedno sa mnom i ostalima. Mislim da je on jedini primjer u svijetu gdje je operirani čovjek srednjeg doba ( 40 godina ) dragovoljno bez oba zaliska ( dakle umjetni-ako bi mu stavio uho na grudi čuo si KLAP-KLAP… ) sudjelovao punih 5 godina u borbi. A priča, ništa posebno. Takvih bi se priča moglo ispričati na kile.
Što da ti kažem ?
Kako sam ustao sa stolice na straži, odmah u rujnu 1991., a 15 sekundi nakon toga minobacačka lupi u krov, pošulja crijepove i geler ravno kroz sred naslona stolice i sred košulje koja je bila na stolici. Sred kičme. Da me Gospod nije digao taj tren danas bi ( ako bi ostao živ ) bio u kolicima kao mnogi.
Što dalje ?
Policajac je u listopadu 1991. pretrčavao cestu zajedno s nama dvojicom ZNG-a. Kod slijedećeg kraja kuće ja da ću pretrčat, on prije mene. Snajper, paf. Pade ko kruška. Srećom kroz slezenu i lijevi bubreg. Hitna u bolnicu. Preživio.
Što dalje ?
Da je moj desetnik u Maslenici skočio u jarak i haubica iznad njega u zid. Pun gelera, ostade bez desne noge. Preživio. Njega sam Ti zaboravio spomenuti kao ranjenog. Kasnije je imao tragediju u obitelji. Ubila mu se ljepotica kći skočivši s 13 kata nebodera. Baš položila maturu s odličnim. Ljepotica je bila. Ni dan danas nitko ne zna zašto. Strava.
Što dalje ?
Da je susjedni zapovjednik otišao 24 sata na odmor kući da se opere. ( Mi smo zapovjednici mijenjali redovito vojsku 4/2 dakle 4 dana fronta 2 kući odmora ali za nas to nije vrijedilo, mogao si dobiti najviše 24 sata a i tada bio te masu puta kurir doslovno digao iz kade ). Pogriješio i nije odvojio okvir sa streljivom od srbijanke ( AB1- ona sklopiva kundaka ) od puške. Stariji sin 14 godina dograbio pušku i u sobi ispraznio skoro cijeli okvir u sebe.
Što dalje ?
ZA DOM – SPREMNI.
Jer to nas je jedino držalo i saznanje da branimo svoj Hrvatski dom. Nikoga nismo napali a nas su mnoge ubili i unesrećili. I danas se ti isti hvale da su ne nakvi antifašisti. A reći ću ti. U rovovima su bili jedino hrvatski Ustaše i Hrvatski komunisti. Rijetko neki drugi. I ni jednima ni drugima nije smetalo što su Ustaše ili komunisti. Hrvatska je bila i biti će ispred svega.
Izvor: Ivan
Stric Ivan!

3 misli o “Stradavanja 1991!

 1. Dragi prijatelju,

   

  hvala na objavi onih nekoliko sjećanja koje sam dostavio.

  Ima toga još na kile, ali jednostavno pokušavam zaboraviti jer je teško kada se sjetiš.

  Moja psihička kaže da je tada bilo puno lakše jer da je bilo bijelo-crno. Danas kaže da je sivo i da moram živjeti kao i svi u sivome.

  A ja ne želim. Želim živjeti u svjetlu bijelog. Zato Fevarin bombončići i Helex i Normabel.

   

  Ja sam još dobro, mnogi su na težim ljekovima, a na žalost mnogih nema ili su teški invalidi. I ne samo vojnici.

  Znam za dijete kojem je u kolijevci granata otkinula nogu i ubila majku. Šestomjesečna beba je od 1991. invalid bez jedne noge i majke.

   

  Moja školska kolegica ( s njom sam u četvrtom gimnazije sjedio u klupi ) izišla s prijateljicom ispred vrata podrumskog skloništa. Bum. Obije na mjestu mrtve. 

  Ostale dvije cure i muž. Muž se propio, nije uspio svladati bol. Ode karijera u tri materine. Često je po bolnici na psihijatriji, a i kada je kući nije za ništa.

   

  Najteže je kada nastupaju obljetnice.

   

  Onda ujutro ustanem, rano ujutro ( inaće spavam do 8:30 ili 9:00 jer kasno zaspim, tek poslije ponoći, znaš Fevarin bonbončići i tako dalje ),

  svježe se obrijem, pristojno kako nalaže protokol obućem i odem do Gradskog groblja. Na košulju ponosno stavim lenticu medalje. Sobom ponesem 4 svijeće.

  Dođem rano, kada još nema nikoga, jer kasnije svečanosti i vijence i oprotokol ne podnosim. Mnogi mi isto kažu.

   

  Jedna svijeća je za centralni križ palima u Domovinskom ratu ( a i tu je uklesano 5 imena mojih boraca, iz različitih postrojbi gdje smo bili, kod svakog imena kada čitam sva, a svake godine za 5. kolovoza čitam sva, zastanem i sjetim se tog poginulog. To su poginuli, ne oni umrli poslije rata o kojima sam ti napisao ).

  Druga je za spomenik poginulima za Hrvatsku u II.S.R. ( ne za Jugoslaviju, iako je na spomeniku uklesana zvijezda ) jer oni nisu imali drugu zemlju osim ove gdje im kosti leže.

  Taj križ i taj spomenik su oba na ulazu u Groblje. Jedan nasuprot drugog. Udaljeni kojih dvadesetak metara, sam njihov položaj – znakovito. Jednaki, u smrti za isti cilj. Domovinu.

  Treća je za moje i ženine roditelje. Njima idem treći.

  Zadnja je za prijatelja koga je raznijela protu-tankovsa M6. To je ona gadura, plastična sa malom antenicom. Sišao sa staze i bum, trenutna smrt. Nije ni znao što ga je snašlo. Pola ga nije bilo.

  Kažu mi oni iz UPD-a koji su ga išli vidjeti u mrtvačnici da kao da spava.

  Rođen je bio 1952. Poginuo 1993.

  Odem na njegov grob i tamo, jedino se tamo isplačem i pomolim za duše svih poginulih.

  Danas imam dvoje unučadi. Gledam njegovu sliku na grobu i mislim da bi on danas imao 64 godine i šetao svoje unuke od kćeri koje je ostavio za sobom.

  A ne šeta ih. Teško mi je.

   

  Eto toliko, ima toga još.

  Psihička mi kaže da prestanem o tome, a ja ne mogu.

  Jebi ga, zapeo sam u prošlosti. Ovo pisanje mi dođe kao neko olakšanje, ali nije lakše.

   

   

  Ivan

   

   

   

   

   

   

   

  Sent: Friday, July 29, 2016 at 2:38 PM

  Sviđa mi se

 2. Najdublje poštovanje gospon Ivan. Suze su mi došle u oči dok sam čitao
  ovaj kratki tekst. Ja sam 91. i 92. bio klinac od 14 godina,ali kako sam znao onda znam i danas vi ste branili mene i nas! Ostajem zauvijek zahvalan i za mene Vi ostajete zauvijek Heroji! Mogu napisati ne znam što,ali po srcu želim da vam Bog svima ( i živima i mrtvima ) dobro dobrim vrati ! Pozdrav iz Hercegovine.

  Sviđa mi se

Komentari su zatvoreni.