Oslobodilačka akcija OLUJA 1995!

 

Operacija Oluja započela je 4. kolovoza 1995. godine u 5.00 sati, a trajala je tri i pol dana, do 7. kolovoza 1995. godine u 18.00 sati. Srpska je vojska priznala poraz činom predaje 8. kolovoza 1995. godine u 19.00 sati, kada je u Viduševcu zapovjednik tzv. 21. krajinskog korpusa pukovnik Čedomir Bulat, predajući se, podnio prijavak generalu Hrvatske vojske Petru Stipetiću, priznajući bezuvjetni poraz srpske i neupitnu pobjedu Hrvatske vojske.

Ovom operacijom vraćen je u hrvatskiustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij naše domovine osim istočne Slavonije s Vukovarom. U Oluji oružane snage Republike Hrvatske, oslobađajući zemlju, djelovale su u ime i po ovlaštenju suverene države Hrvatske s međunarodnim subjektivitetom, oslobađajući područja na kojima je ustrojena protuustavna tvorevina bez demokratskog legitimiteta i međunarodno-pravnog subjektiviteta.

Oluja je odlučujuća bitka hrvatske vojske i policije jer je hrvatskom narodu donijela mir i slobodu, jer je trajno promijenila odnose vojnih snaga u Bosni i Hercegovini, čime je praktično završio rat u Republici Hrvatskoj i onemogućena realizacija velikosrpskoga projekta, čiji je cilj bio stvaranje jedinstvene srpske države sa zapadnim granicama duboko na području Republike Hrvatske, na zamišljenoj crti Virovitica – Pakrac – Karlovac – Ogulin – dio Gorskog kotara – Karlobag. Velika Srbija nije bila san i ideja samo Slobodana Miloševića nego i svih onih koji su uzeli oružje od Beograda preko Banje Luke pa sve do Knina. Zbog isključive i zločinačke politike srpskih vodstava (Beograd, Banja Luka, Knin), reintegracija okupiranoga hrvatskoga teritorija nije se 1995. mogla provesti mirnim putem. Okupacijom enklava u istočnoj Bosni i osvajanjem Bihaća, Slobodan Milošević završio bi uspješno vojne operacije koje bi srpskoj vojsci osigurale stratešku dubinu bojišta, a ukupna srpska vojna sila izbila bi na hrvatske granice.

Hrvatska je u taj nametnuti rat ušla politički ranjiva zbog 45-godišnje propagande koja je svako nastojanje za stvaranjem hrvatske države proglašavala fašističkim i ustaškim, bez ustrojene vojne sile i razoružana zahvaljujući kukavičkoj politici Račanova SDP-a. No domoljubi nisu čekali skrštenih ruku razvoj događaja. Dok je neprijatelj haračio po okupiranim područjima, a tadašnja oporba u Hrvatskom saboru ultimativno zahtijevala izvješća o naoružavanju Hrvatske, mi smo pod vodstvom skromnog i samozatajnog ministra obrane Gojka Šuška do početka 1995. ustrojili, obučili i naoružali svoje oružane snage. U sastavu Hrvatske vojske našli su se svi slojevi hrvatskog naroda, odredom domoljubi, koji su uskoro činili impresivnu, visokomotiviranu, opremljenu i obučenu vojnu silu koja je spremna izvršiti svaku zadaću.

Stric Ivan!

3 misli o “Oslobodilačka akcija OLUJA 1995!

 1. Subject: Dalmatinski “Proleteri” (1. dio) i (2. dio)

  DALMATINSKI “PROLETERI” (1. DIO)

  DALMATINSKI “PROLETERI” f
  Prilikom jedne moje posjete Domovini jedan moj rođak dao mi je knjigu koju je za vrime pretrage našao u raketnoj bazi JNA “Panos” na Velebitu. Naime, odmah na početku agresije na Hrvatsku u jesen 1991., moji rođaci iz Gospića i Lukova Šugarja naoružani većinom lovačkim oružjem uzpeli su se na Velebit i posadi baze, od … Nastavi čitati DALMATINSKI “PROLETERI” (1. DIO)

  http://kamenjar.com/dalmatinski-proleteri-2-dio/
  From: Otporaš/Kamenjar

  Sviđa mi se

Komentari su isključeni.