Zaboravljeni branitelji – Nikola Raić!

Nikola_Raić

JAJCE – Svjedoci smo sve većeg broja tužnih priča koje se tiču zaboravljenih branitelja, a jedna takva nam dolazi iz Jajca. Nikola Raić je bio sudionik Domovinskog rata od 18.09.1991. – 22.12.1995. Ranjen je od granate 28.09.1992. u mjestu Vrbica – Jajce. Odlikovan je i spomenicom Domovinskog rata, no uz rane to je jedino što je dobio iz tog rata.

“Primam 52 marke invalidnine i to je baš sve” – s gorčinom na licu priča ovaj pripadnik HVO-a iz vremena proteklog rata.

Stradao je u sukobu sa Srbima, branio je svoje Jajce, no nema velike koristi, jer se u ovom kraljevskom gradu još uvijek sve nekako gleda kroz nacionalnu prizmu, čak i više nego u vremenu rata kada su se Hrvati i Bošnjaci borili protiv zajedničkog neprijatelja.

“Načelnik je ovdje Bošnjak i mogu zaboraviti na bilo kakvu pomoć od njih. Hrvatsku Domovnicu nisam dobio u roku od 30 dana nakon predanog zahtjeva, kasnije doznajem da se namjerno s tim opstruiralo, pa se evo dugi niz godina borim za hrvatsku mirovinu, međutim kako vrijeme odmiče postajem svjestan da i to mogu zaboraviti” – kaže Nikola.

I tako dok je od svih zaboravljen i napušten gleda utakmice Svjetskog rukometnog prvenstva, iščekujući svaki naredni meč Hrvatske i Bosne i Hercegovine… I jede pokvarenu salamu!

“Ako skupim nešto aluminija i željeza po kontejnerima prodam pa kupim salame, jeftinije kojoj je istekao rok. Još se više razbolim, ali šta mogu, šta da radim” – govori invalid proteklog rata koji je obolio i od dijabetesa, ima i čitav niz drugih zdravstvenih problema, invalidnina koju prima je zbilja mizerna…

Nikola ima dvije kćerke koje su već odrasle, dvoje unučadi, majka mu je bolesna, žena ga je napustila…

“A šta ćeš, otišla s bogatijim, nije mogla više ovako. Ne zamjeram joj. I ja sada živim sa drugom ženom, koja ima epilepsiju. Nemamo zašto kupiti ni lijekova ni potrebnu infuziju nabaviti, teško je u Jajcu. Rat je nekome bio brat, ali ja tek sada vodim rat. Vodim rat sa samim sobom da preživim” – završava Nikola Raić svoju priču.

Ovom prilikom svima koji eventualno mogu i žele pomoći branitelju iz Jajca Nikoli Rajiću dostavljamo kontakt broj istog (063 706-547), pa se iskreno nadamo da će biti onih koji će se javiti i već na neki način pomoći ovom dobrom čovjeku.

Izvor: viktimologija.com