HASANBEGOVIĆ O ZDS!

 

Jedan dragi prijatelj mi je poslao slijedeće, piše akademik Josip Pečarić:

 

Poklonici pozdrava ‘Za dom spremni!’ kažu da je to stari hrvatski pozdrav, što vi mislite?

“Za dom spremni je naravno pozdrav koji je bio službeni pozdrav ustaškog pokreta o tome nema nikakvih dvojbi! On je obilježen brojnim hipotekama i ne vidim razloga da se poseže za njim u modernoj demokratskoj Hrvatskoj kao i za bilo koji drugim krilaticama dolazile one iz propale jugoslavenske komunističke baštine ili iz baštine ustaškog pokreta i NDH…”.

Pita me on popušta li i on?

Zapravo Hasanbegović samo pokazuje da nije slučajno u politici.

Nije on ni ranije govorio drugačije. Naime treba pogledati ostatak razgovora o ZDS:

Treba li prekidati utakmice kada se čuje taj pozdrav?

“Ja sam došao iz navijačke subkulture, koja će uvijek počivati na jednoj vrsti prkosa i bunta. Treba stvoriti takvo društveno ozračje u kojem neće biti nikakvog posezanja uzvicima i povicima.”

Treba li onda taj pozdrav zabraniti?

“Ja sam protiv bilo kakvih zabrana, u SAD-u apsolutno ništa nije zabranjeno, ni jedna simbolika. Zabranama se ništa ne može postići. Može se postići samo stvaranjem jednog zdravog društvenog ozračja i odgojem.”

Dakle u RH danas ne postoji zdravo društveno ozračje. To je vidljivo i iz ovog odgovora. Činjenice oko Domovinskog rata i pozdrava ZDS, o dokumentima u RH u kojima se odobrava ZDS u takovom ozračju ni spomena.

Ali pogledajmo i ostatak razgovora koji je itekako vezan sa ZDS:

Pips, Chips & Videoclips ili Marko Perković Thompson, što sluša ministar kulture?

“Pipsi su iz mog kvarta, oni su iznjedrili navijačku himnu koja je postala vrsta kultne pjesme, kao i pjesma Čavoglave gospodina Perkovića, koju su devesetih godina slušali oni i koji bi je sada zabranjivali.”

Što mislite o toj pjesmi?

“To je povijesna pjesma, jedna o najpopularnjih ratnih pjesama, koja je toliko bila popularna da ima i različite obrade, koje su koristile i druge strane u ratnom sukobu.”

Što mislite o Marku Perkoviću Thompsonu?

“Privatno riječ je o jednom simpatičnom, skromnom i ljubaznom čovjeku, a kao glazbenik, poštujem činjenicu što mu nitko ne može osporiti da je najpopularniji izvođač. Bez obzira što ga bojkotiraju radio postaje, on je primjer da se može doći do publike, do koje mnoge pseudo-estradne veličine mogu samo sanjati da će doći, i bez povlačenja za ruku urednika radio i TV postaja. Poštujem to što radi. Sadržaj njegovih pjesam ima tu jednu necioalno-religijsku tematiku, koja govori o jednim vrednotama, koje su, naravno, bliske i meni.”

U ovom dijelu intervjua Hasanbegović je rekao puno toga i o ZDS govoreći o napadima na Thompsona i na pjesmu „Bojna Čavoglave“ koja počinje s tim pozdravom. Drugim riječima Hasanbegović pokazuje kako postaje vrhunski političar koji antife “u zdrav mozak” jer im u lice poručuje da je i ZDS uz Čavoglave postao dio slavne oslobodilačke ratne povjesti.

Zapravo i samo pitanje o ZDS je nekorektno postavljeno jer je danas već mnogima jasno da se radi o napadima na Domovinski rat i posebno na HOS-ovce koji su u samom početku Domovinskog rata, tj. agresije Srbije i Crne Gore na Hrvatsku bili strah i trepet agresorskim vojnicima. Svi oni koji su željeli opstanak Jugoslavije ni danas im to ne mogu oprostiti i kroz napade na ZDS se zapravo svete HOSovcima i svima koji su s tim pozdravom branili hrvatsku of fašističke agresije na Hrvatsku.

Naravno to povezivanje s ustaštvom im dobro dođe da i Domovinski rat danas proglase ustaškim ratom. Ono što nije uspjelo agresou koji su stalno govorili o hrvatskim braniteljima kao u ustašama, a hrvatsku državu nazivali ustaškom državom uspijeva danas jer smo imali i u vrhu vlasti ljude koji su sprovodili velikosrpski Memorandum SANU 2. Ako na izborima pobijedi tzv Narodna koalicija (valjda Nenarodna) imat ćemo to opet.

Uostalom napadi i u Švicarskoj na Thompsona danas su očiti rukopis onih u RH koji mrze i hrvatski narod i hrvatsku državu. Ili u „slučaju“ Šimunić.

Zato je zanimljiv savjet koji sam dobio od Mirele Pavić u Hrvatskom tjedniku 01. 09. 2016.:

Munjena Žaba im (ćuprijašimsa, op. JP) je već darovala preko RTL-a jedan mandat jerbo po anketama jemaju 4,7 posto u jednoj jedinici. Otkad je to 5 posto, ne znan, pitala bih akademika Pečarića ka vrsna matematičara (što je onom razlikon i more li se zanemarit ili je to  još jedan bjesomučni kreketluk iz močvare i reklamni trik u nadi kako nitko neće skontat) ma čovik jema posla i trudi se oko Thompsonova koncerta u Švicarskoj. Piše pisma. Gluvima i slipima. Možda da prova na ćirilici? Bila bi fora. Odma bi se svi sjatili misleć kako im piše ‘onaj čija pisma se tribaju pročitat’, a i navali bi čitat. More bit da bi im nešto upalo u oko. Brvno, a ne trun. … A kud ćemo… bit spremni kad ni za dom ne smimo bit?!) Liam shi!

Zapravo Hasanbegović itekako dobro zna da se napadima na ZDS napada HOS, jer je i sam to osjetion na vlastitoj koži kada je zbog HOS-ovske kape postao ustaša! Uostalom kao i predsjednik Sabora zbog zahtjeva za povratak imena Hrvatski državni sabor. Napadi su uvijek s pozivanjem na ustaše. Misle na ustaše iz devedesetih kako su im objasnili autori Memoranduma 2, a govore u onima iz Drugog svjetskog rata.

Naravno ima i onih koji zbog interesa i prihvataju takove napade, a ministar im se ruga riječima: koju su devesetih godina slušali oni i koji bi je sada zabranjivali.

S druge strane uvijek treba govoriti o sjajnim nastupima ministra branitelja Tome Medveda koji izravno kaže isto što i Hasanbegović govori na opisani način. Bio sam u Udbini kada je na misi od svih nazočnih ministar i general dobio najveći pljesak. U Bujici je nedavno rekao istinu i o Thompsonu i o Bojni Čavoglave i o HOS-ovcima. Ponovimo i ovdje njegove riječi iz pisma zahvale Thompsonu:

„Tvoj nadasve domoljuban duh i promicanje vrijednosti pravednog i osloboditeljskog Domovinskog rata bili su snažna potpora i hvalevrijedan primjer domoljublja i snage hrvatskog zajedništva.“

Ono što proslavljeni hrvatski ratnik i k tomu i genera otvoreno kaže, drugi moraju reći između redova. Problem je u onima koji ne kažu. Tako je dr. sc. Josip Stjepandić poslao vodećim HDZ-ovcima svoj link i komentar:

Ja mislio da ste Vi u kampanji, pa napisah ono što se Vi očito ne usudite glasno reći…

A u tekstu je dan i govor biskupa Košića u Ludbregu u svetištu i mjestu zavjeta Hrvatskoga državnog sabora. Ne treba čuditi što će se pričati i političkom govoru u crkvi. Vjerojatno im Hrvatski državni sabor također nema veze s politikom, zar ne? Zapravo problem je i sama biskupova homiliju u kojoj biskup koji je i doktor znanosti zapravo odgovara na takove napade, što i konstatiraju u naslovu teksta na portalu narod.hr:

Što piše u Doktrinalnoj noti o nekim pitanjima vezanim uz sudjelovanje katolika u političkom životu?

Slično piše i Nenad Piskač:

Drugovi, nije vaš problem samo biskup Košić, već i Kongregacija za nauk vjere

Ili im smeta jednostavna istina koju je u naslovu izvukao Portal HKV-a:

Biskup Vlado Košić: Pitanje svih pitanja i temelj opstanka naroda je demografska obnova.

Prijatelj mi priča kako zna više HDZ-ovaca koji prigovaraju našem biskupu. Kažu svugdje na televizijama, novinama politika, a onda odu u crkvu i opet politika. U Tuđmanovo vrijeme bi im smetalo što svugdje na televizijama i novinama imaju prosrpsku politiku, pa bi bili sretni da negdje čuju i nešto prohrvatsko. Ili kako kaže Mladen Pavković: Biskup Košić je „crvenim vragovima“ sasuo istinu u – lice!

Zato Stjepandićev prigovor vodećim ljudima HDZ-a itekako ima veliku težinu!

Podsjetit ću da i prof. dr. sc. Andrija Hebrang govori o fašističkoj agresiji na Hrvatsku. Tako i u najnovijem tekstu u Hrvatskom tjedniku od 01. 09. 2016. u djelu tekata „Umjesto isprike, fašisti nas optužuju za fašizam“:

„Danas u kontroliranim medijima, kao ni u hrvatskim uđžbenicima, ne ćete naći podatke o strašnoj srpskoj agresiji sa svim obilježjima fašizma. Pobili su 7.263 civila ( uz još oko 1.000 skrivenih grobova), od čega su polovica ubijenih žene i djeca! To je posljedica fašističke ideologije protjerivanja Hrvata s teritorija koje napravili ukupnu štetu ( direktnu i gospodarsku indirektnu) od 400 milijarda dolara! U logore na području Srbije odveli su 30.000 zarobljenika. Među kojima 3.000 žena i 500 djece! Najmlađe dijete ubijeno u srpskome logoru imalo je samo 6 mjeseci.“

Ne zaboravimo, ti koji ne dozvoljavaju danas u RH spominjanje i ovakovih podataka i ne dozvoljavaju prisječanje kako su branitelje nazivali ustašama najglasnij su u optužbama na ZDS proglašavajućii HOS-ovce ustašama. Ovi podatci nisu važni, ali ZDS jeste.

Zapravo je očitt rukopis Memoranduma SANU 2, zar ne?

I Hebrang kao i ja govori o agresorima kao o fašistima. Zapravo je u pravu je Marko Ljubić kada o današnjoj Srbiji govori kao o pronacističkoj državi jer agresija na Hrvatsku je prije bila nacistička nego fašistička. I sam sam govoreći o fašističkoj agresiji usporešivao s nacizmom. Sjetimo se Miloševićevih riječi:

„Srbija i Crna Gora su dva oka u istoj glavi.“

I usporedimo ih s Hitlerovim:

„Njemačka i Austrija su dva oka u istoj glavi.“

Međutim, koristio sam riječ fašizam upravo zboč činjenice što su oni koji su podržavali Miloševića u to vrijeme sebe nazivali antifašistima. Valjda po onom Churchillovom:

„Fašisti će sebe u budućnosti nazivati antifašistima.!“

Pitanje je kada će Hrvati početi razmišljati drugačije. Zar nije logično da se upitaju: Ako su hrvatski branitelji ustaše i ako je Tuđmanova Hrvatska ustaška država, a mi znamo koliko su veličanstveni hrvatski državi i hrvatska država koja je stvorena usprkos silnim nastojanjima svjetskih moćnika, poručuju li oni nama da su i ustaše bili tsakovi?

Kako god okrenem opet dođem na svoju priču iz 1987. godine – godine kada je Milošević i došao na vlast u Srbiji kada sam konstatirao kako Srbi djele Hrvate na Ustaše i Srpske sluge rekao: „Ja vam ne volim biti sluga!“

Bilo kako bilo srpske sluge u RH stalno o ZDS, dok Srbi uskoro grade spomenik Miloševiću. Ne bi me iznenadilo da na spomeniku stave poklič s kojim su se pripremali za rat:

„Srbija i Crna Gora su dva oka u istoj glavi.“

Izvor: Josip Pečarić

About Stric Ivan 2530 Articles
Rano jutro pola pet. Svaki dan putujem na poso kod gazde na poso. Gazda je dobar bio pa mi je poso dao, jer nemam ni za suvu kiflu. Doduše jogurt sam krao dok gazda nije sazno da sam krao. Ondak sam dobio "vaspitnu" tri, četiri od gazde jer je reko da sramotim obitelj gazdinu i moju. Inače gazda je iz sela. Ja sam isto. Al nismo iz istog. Neki dan je bio neki čoek koji se hvali kod gazde da je izumio prozor (windows) i da je zaradio milijarde na račun nas koji nemamo prozor. Mene ne bi preveslo jer mi Prozor imamo u Bosni. I tako... Bio je darežljiv. Ja nisam šćeo jedan taj prozor (windows) al mi je gazda rjeko da ne budem nagao i da uzmem jer bih inače u protuprotivnom trebao za pare kupiti prozor. Kaže ćoek da je iz Amerike i da od para ne zna šta će pa je počeo trovat ljude. Oto se mom gazdi nije dopalo..."Mali!"-ovamo dolazi zovne me gazda. "Idi po burek kod "Trifrtalj Mande" i reci joj da ga zasoli ko što su joj pretci (burekđžije) zasolili Borđžijama. "Za Dom!"-rekoh i odjurih po burek. Trifrtalj Manda je bila ugledni buregđžija, a zvali su ga Manda jer je za okladu pojeo 100 komada ćelapa i popio gajbu piva. A ono tri frtalj je dobio jer mu je još mjesta ostalo za pojest u drobu, pa je ošo kući i pojeo još lonac sarme od prošlog tjedna, jer burek ne jede iz buregđžinice, jer bi time kršio poslovnu politiku. I tako...Vratim se da kod gazde i donesem burek. "Evo gazda ja donio burek, još je vruć, kaže Manda da ga je osobno sam izgazao nogama!" "E takog te volim, kad si poduzetan, kad radiš, pereš suđe, čaše, prostoriju krćme i kada naplatiš." "Dobro gazda, al aj mi reci što nikad ne uzmeš pare kad naplatim?" "Jer svakom drpiš trostruko. Šta si radio onom Palestincu? Jaseru Arafatu? "Ništ..". Jesam ja 100 put rekao kako nije lijepo gledat tuđu ženu? "Pa dobro, ja to od milja..."Od Milja!? Kolko ja znadem ti voliš od milja plavuše a Jaserova je bila crnka i dala mi je onu sliku Alajbegove đamije. "Pa dobro mogu i ja nešto pogledat ako je lijepo". "Možeš ali joj ne moraš davat broj telefona krćme pa da me zivka i psuje tebe, jer onda ja moram objavljivat rat Jaserovim ratnicima". Dok je gazda tako gunđo i kudio me, kaže gospodin prozor( Bill Gates) da je burek famozan, i da nikad nije pojeo tako sladak burek.(!?) Baš je glup taj Bill...burek ne može biti sladak, več odmesa, odsira, i odzelja. Gazda je stajao iza šanka, i glancao čaše, a ja ko ja, imao sam svoju odoru. To mi je gazda kupio. Čizme, pantole, kožnu jaknu, bijelu košulju i crnu kravatu. Eh umalo zaboravih. Gazdina poslovna politika je bila da svi moramo pokrov imati na glavi. Kapu. Ja sam dobio isti ko i gazda, zbog ravnopravnosti, kako mi je gazda kasnije objasnio. I moja i njegova kapa se zvala fes. I došla je Fed Ex-om sa Bliskog Istoka. Ošišo sam se na nulu, a ostavio sam samo brkove za znak raspoznavanja. Jedan put kad se zaratilo, da mi nije brkova ne bih dobro prošao. Uperio čovjek pušku u mene: "Ausweis sofort!" Ja neimadoh osobnu kartu i viknuh: "Heil Hitler". Kamarad možeš ić, reče jedan do njega koji je razumio i kineski. Eto od tada gazdu poznam. Imali smo i slovo iz abecede na njoj, a gazda mi je i to objasnio, da su se to Hrvati pod tim slovom borili da bi posvojili Bosnu, Hercegovinu, Sanđžak komad Italije točnije Trst jer se tamo išlo u šverc riflama. Pa da i oni zarade malo od šverca. Kaže gazda jednom prilikom da su moje najbolje koje postoje i da su stare 501 godinu."Dobro je gazda!"- jać nastavit sa pranjem suđa, a ti idi sa gostom ćakulat. I tako dok sam ja prao suđe i glancao čaše, kod nas su tijekom mjeseci i godina dolazili raznorazni pjevači Halid, Guns n Roses, Mladen Grdović, Serverina, Jelena Rozga, Lidija Bačić i neka grupa Sex Pistols isto ali bez basiste jer se oženio i ostavio bend. Kasnije kada sam porastao sam saznao da je svoju hanumu ukiselio jer mu se nije dopao ruž. Taj basist Sida je bio nadrogerisan. Za to je to i napravio. Ne volim drogu. Ondak su dolazili Viktor Orban, Donald Trump, onda je dolazio čovjek raketa Donaldov najveći neprijatelj jer stalno prijeti Americi sa raketlama sa borbenim glavama. Onda je dolazila Gabriela Merkel, pa Berlusconi koji nije nikada bio sam. Vazda je sa njim bilo cura plavih i crnih i crvenih. Ali ne ovakih crvenih ko što je danas crvenih i vjeruju u savez komunista. Gazda je nosio crvenu maramu pa je dobio traumu. Nije volio crvene i UDBA-u. To su brate Berlusconijeve bile žene za oko za ruku i za pojas okačit. Tolko dobro. Pošto sam bio konobar prišao sam Berlusconijevim curama i rekao: "Felatio, felatio!" Cure su ozbiljno svatile posao i dale na mene. Šta je dalje bilo, mogu napisati u svojim memoarima. Berlusconi je bio šarmer, i volio je darivati manje od sebe. Valjda po parama. Ja sam para imo kolko je gazda davao. I bilo mi je dosta. I ondak ko je još ono dolazio? Ček da se sjetim? Znam da od Srba nije niko dolazio jer su se jako nešto naljutili jer ih je gazda tamanio ko muve kućne u ratu. Mog su gazdu zvali prijetalji Herojem, al on je bio običan mali čovjek. I volio je bliskoistočni smisao za humor. I ja sam isto volio posebno kad je Berlusconi doveo par sirijskih cura. Brisao sam ja čaše i sjećao se kako su me izfelatirale. U mene je sve moralo biti u redu. Šank, police, gosti nisu smjeli donositi oružje, drogu, bijelo roblje. Crno su smjeli ali na vlastitu odgovornost. Prijetila je revolucija nakon Donalda Trumpa u Ameriki pa je htio postati kandidat da bi smirio stanje. Donald je bio velik čovjek. Al sam ja gazdu volio više, jer sam sa njim stalno išao u akciju. Vremeplovom smo se vraćali u prošlost i ispravljali greške ako smo ih neđe napravili. Ae! Imali smo više posla sa bogatima nego sa siromašnima. Gazda je to razumio, i nije dao da mi se išta dogodi. A pošto su kod nas dolazili razni narodni pjevači i sastavi kao što sam već rekao Guns n Roses, Sex Pistols, Damned, Real Kids, MC5, i drugi koje ovim putem stavljam na popis onih koje sam umalo zaboravio. Jest vala. Perem ja čaše i brišem kad nešto puče. Ja se okrenu, a ono čovjek iz Prozora (Bill Gates) osta rumena lica. Aha! Gazda mu zveknuo šamar jer je upetljan u trovanje čovječanstva sa nekim virusom Covic 19. Ša je bilo jarane!? -upitam ja kad je počeo čovjek prozor počeo nešto govoriti. Jel ti znaš đe si došo? Ovo je...ponovi za mnom i tu me gledaj. OVO JE!...sad reci krćma. KRĆMA...kod Satana...JES I LIKE SATAN...ne pitam te to majmune već ponovi...KOD SATANA...Panonskog...PANONIA. E tako...sad si naučio važnu lekciju da se ne zajebava i ne fali sa zločinom na javnom mjestu. Jesi skonto? Du ju anderstud? Imaš vraga u Americi pa nek te on odgaja kad nisu ćaća i mater. Bil Gates počme plakat i klecajući ode vanka. Pazi na kanal!-sam još uspio viknuti za njim. Nisam uspio u namjeri, jer je upo u njega a u taj kanal su komšije bacale govna iz cisterni u koje su upumpavale govna i smeće. "Znači gazda on se ne če izvaditi iz njega dok ne okaje grijehe svoje? Tako je mali! "Gazda možemo li mi iz Bosne uvesti nargile. Ja sam vidio u prolazu kada smo bili u Palestini da su ljudi pušili nargile i pili čaj. Mogli bi to uvesti kao posebnu ponudu zagoste." Šta će im nargila?" "Jel imaju ašiša? Imaju...Pa neka puše brate mili kolko hoće". Ionako ispadne sa kamiona svaki mjesec drveni sanduk od 30kg ašiša. "Jest vala gazda, znaš poso al ga zna i vozač kamiona. Štas mu ono reko? Budem li te vidio da mladeži prodaješ drogu, ostaćeš bez noge idući put kad budeš sjeo u krćmu". "A jes vala jesi ga ustrašio..." Takva je poslovna politika bila u gazde. Gazda je volio čist račun i žene. Svak onaj koji je mislio da nije volio taj se zajebo. Ako se nije ženio, to ne znači da nije volio žene. Pa ni Isus se nije ženio, tako kaže glasnogovornik iz Vatikana. Da ne kažem nešto teže, pustit ću grupu neku da pjeva, bolje nego da kažem neku parabolu, pa ću još i veći glupost napraviti. "Ta ti je pametna!"-Zapiši za sutra. Lepog Maria zovni treba se pripremiti za novi rat. Golub pismonoša mi je javio da počinje. Su kim, tj. protiv koga? Ja gazda ne bi više u sanitet...pun mi fes zavoja i tableta. Gazda me pogleda, priđe i odigne fes sa moje glave. Od kad ovo nosiš?- prosuše se tablete, ispadoše dva prva zavoja, pincete i škare za zavoj. "Od 1991 nosim!-rekoh. Ne moraš više prvi zavoj nosat, od sada i od ovog trenutka si razdužen ko i ja, nas rat ne interesira jer se rat vodi na Zamlji, a do tamo ne možemo niti svemirskim brodom, al zato imamo besplatanu internetsku televiziju, i gledamo šta se događa onima koji su a jesu. A ovo je njihov san, ono što sanjaju. Gazda, sad znam! Mogli bi smo se nazvat: Dobar, loš, jao! Može...reče gazda i zapali cigaretu iz duvankese.