Par riječi, o PučkomTribunu: Božidaru Aliću!

Alić je rođen u Zagrebu 1954. godine. U rodnom gradu završio je Akademiju dramske umjetnosti, a stručno se usavršavao u Piccolo teatru u Milanu. U početcima svoje karijere Alić je imao seriju cjelovečernjih koncerata s maestrom Brankom Bulićem. Također je snimio CD s talijanskim pjesmama. Sudjelovao je i na nosaču zvuka “Dueli” pjevača Arsena Dedića. Također, snimio je featuring-pojavljivanje na albumu “Black Coffeja”, koji je dobio Porina. Snimio je oko tisuću radijskih drama, recitirao je na radiju brojne pjesnike. 

Osobni život

U braku je sa Sandom Alić od 2007. godine. Zajedno imaju sina Ratimira Mariu koji je rođen 2010. godine.

Alić je u javnosti poznat po domoljubnim stavovima. Na predsjedničkim izborima 2015. godine dao je potporu Kolindi Grabar-Kitarović te nakon njene pobjede na izborima izjavio: “Bogu hvala da je pobijedila gospođa Grabar-Kitarović protiv ove udbaške, srbofilske i četničke struje. Živjeli.”Ta je izjava izazvala reakciju Hrvatskoga društva dramskih umjetnika, kojima se potom Alić zahvalio na članstvu. Imao je preko 2000 radijskih emisija, 100 kazališnih predstava, 15 TV serija i filmova, koje su izvođene i na njemačkom, talijanskom, hrvatskom i engleskom jeziku. Dragovoljac je Domovinskog rata, i odlazi 1991 godine na ratište, i dolazi u situacije koje su bile po život opasne. Hrvatski je ratni vojni invalid.

No ubrzo se ta priča promijenila, kod Božidara, ali ne zbog njegovog prevrtljivog stava, već zbog dvoličnog stava, kojeg je učila u školi K.G.Kitarović. Među narodom hrvatskim nazivan “Pučkim Tribunom”, a taj naziv opravdavaju svi njegovi politički istupi i stavovi. Bilo gdje i bilo kada u Hrvatskoj, ovaj čovjek i od ovog karaktera, Domoljuba se može očekivati još puno toga, jer su kristalno jasni, a neprijatelji sve očitiji, u Hrvatskoj. Padaju maske svaki dan. No kada se glumci, poput Božidara Alića podignu, i kada počnu vikati, klicati, i dozivati drugu neku Hrvatsku, onda to doista nešto znači. Ali ne Kazalištu kao ustanovi, već nama malim ljudima, koji žudimo i čeznemo za nekom pravednijom i boljom Hrvatskom koju su nam oteli, i zaključali negdje duboko u podrum, neljudskih odnosa, srbočetništva, udbokomunizma.

Greška
This video doesn’t exist

Poruke koje stižu od Božidara, su svakom čovjeku jasne, naravno, onima koji znaju čuti vidjeti i osjetiti, svu žestinu i nastup njegov. Mislim da doista više nije riječ o glumcu, već o hvale vrijednom, pravom, Pučkom Tribunu: glasnogovorniku savjesti naroda hrvatskog. Stoga ako nas i ne bude više, Branitelja i Dragovoljaca, Domoljuba onda neka na spomen svima ostane i zapis o ovome Velikanu hrvatskog glumišta koji se nije dao slomiti, mada mu to stalno pripisuju. No treba znati i ovo. Ma koliko napadali, nismo nikada sami. A nije ni Božidar sam.

Za Dom Spremni!

Žig