Operacija “OPERA”!

Operacija ” OPERA ” ili grupa ” OPERA ” je grupa agenata KOS-a, vojnih i civilnih za propagandno – psihološko ratovanje, stavljanjem u opticaj dezinformacija i montiranih video reportaža kroz domaće i svjetske medije.

Sredinom listopada 1991., komandant RV i PVO, gen. Zdravko Jurjević, oformljuje, na osnovu naredbe SSNO koja omogućava formiranje neke vrste informativnog odjela za potrebe svojih jedinica, Savjet za informativno – propagandnu djelatnost pri Komandi RV i PVO. Te odjele mogu oformiti, prema naredbi samo komandanti armija i rodova.
U savjet su ušli:
gen. Mirčetić Živan, načelnik štaba RV i PVO, u svojstvu predsjednika Savjeta;
gen. Radović Vojislav;
puk. Vučinić;
puk. Rakočević Slobodan;
ppuk. Zihrl Marjan, sekretar Savjeta;
Radojčić Radenko, ” Ljudevit “;
Malobabić Slavko;
Savjet je na konstitutirajućoj sjednici donio odluku o formiranju operativne grupe, koja će biti neovisna novinska agencija u plasiranju informacija prema medijima, ali provodi odluke Savjeta. Zadatak organiziranja operativne grupe dobio je Radojčić Radenko, a grupa je dobila kodno ime ” OPERA “.
U operativnoj grupi ” OPERA ” djelovali su:
Radenko Radojčić ” Ljudevit ”
Pralica Vlado, informatičar
Mladenović Zoran, fotografija
Gruić Ljubomir ( kustos muzeja 25. maj )
maj. Savić Mladen iz RV-a
Milekić Zoran, djelatnik JAT-a, suradnik KOS-a na vezi puk. Radakovića
Živadinović Vesna, novinarka RTV Beograd
Bakić Tanja, novinarka ” Večernjih novosti “, suradnik KOS-a, na vezi puk. Sabolovića
Gara Boris, elektroničar
Hondžo Adis, kamera – video snimanje
Gransio Raduna ” Duka “, suradnik KOS-a, na vezi puk. Radakovića, ranije korištena na operativnim poslovima u Grčkoj i Švedskoj, zbog poznavanja 7 jezika Bajrak Slobodan ” Boban “, vozač i snimatelj, vlasnik privatne autoprijevozničke tvrtke “Rale “, vozač Platiša Slobodan, uključen naknadno, kontraobavještajna zaštita grupe ” OPERA “. Grupa je imala bazu u Domu JNA, u Zemunu.
Organizacija posla: praćenje svih novina na medijskom prostoru SFRJ, s posebnim naglaskom na Hrvatsku, Sloveniju, Makedoniju i BiH. Sve informacije su dokumentaristički i informatički unašane u sistem. Praćeni su radio i TV programi u regiji, s posebnim naglaskom na Hrvatsku i BiH, a posebno su praćene radio postaje Split, Osijek i Rijeka.

Primjenjivane subverzivno – propagandne metode:

slanje faksova na lažno pripremljenim memorandumima raznih izmišljenih organizacija pisanje pisama adekvatnog sadržaja u ime određenih organizacija i slanje na određene adrese montaža video zapisa u cilju prikazivanja lažnog stanja sa svrhom obmane stranih novinskih agencija sastavljanje lažnih ili kompromitirajućih tekstova i objava u vodećim medijima u regiji pisanje i plasiranje raznih letaka plasiranje dezinformacija prema potrebama rukovodećih ljudi.

Grupa ” OPERA “, između ostalog sastavljala je sva priopćenja za javnost RV i PVO.
Grupa ” OPERA prestaje sa radom 06.03.1992.g., kao rezultat unutarnjeg obračuna u JNA, odnosno postupnim preuzimanjem rukovodećih mjesta od strane oficira ektremno – srpskih uvjerenja, a s najvećim intenzitetom upravo u RV i PVO.
ZAKLJUČAK
S operativne razine gledano, grupa ” OPERA ” demonstrirala je koliko potencijalne štete može napraviti mala grupa operativaca ako ima sredstva i znanje, u informativno – propagandnom djelovanju, u uvjetima ratnog stanja, a u određenim okolnostima.
S razine završne učinkovitosti, odnosno rezultata djelovanja same grupe unutar sustava JNA, a protiv druge države ili država, učinak je zanemariv, osim povremenih utjecaja na pažnju medija u Hrvatskoj, koji, željni senzacionalizma, nasjedaju na montirane vijesti plasirane iz ” OPERE “, ali niti jedna vijest nije bitno utjecala na razvoj situacije u Hrvatskoj.
S obzirom na okolnosti izbijanja sukoba, a to su izraženi nacionalni interesi i osjećaji, propagandni rat u kojem se pokušava omalovažavati rukovodstvo takve države, ne ostvaruje očekivani rezultat i stvara još jači osjećaj odbojnosti prema onima koji plasiraju informacije i organizaciji unutar koje djeluju.