Dolazak skupine HOS-a 26.09.1991 u Vukovar!

Na današnji dan 1991., u noći 26. rujna u pomoć opkoljenom Vukovaru dolazi skupina HOS-a. U Vukovar su ukupno stigle tri skupine dragovoljaca HOS-a, u prvoj grupi njih 39, u drugoj 14 koji su stigli idućeg dana (koji su ostali braniti Bogdanovce) i u zadnjoj 5 boraca pristiglih noću 30. rujna, ukupno 58 ljudi. Raspoređeni su za obranu Bogdanovaca te za najtežu gradsku bojišnicu Sajmište. Odmah po dolasku neprijatelj ih je dočekao paljbom minobacačkih granata u Bogdanovcima, nakon čega kukuruznim putem ulaze u Vukovar, gdje ih je dočekao Branko Borković Mladi Jastreb.

Nakon odmora konačno su se postrojili pred zapovjednikom obrane Milom Dedakovićem Jastrebom. Ukupno je poginulo 25 boraca, dok su neki ubijeni na Ovčari nakon okupacije grada.

(na slici prvi s lijeva HOS-ovac Damir Radnić, do njega dva pripadnika vinkovačke garde, stoje pokraj uništenog tenka, snimljeno u Bogdanovcima, listopad 1991.)

Jedna misao o “Dolazak skupine HOS-a 26.09.1991 u Vukovar!

  1. ZAISTA HRVATSKI NAROD KOJI NIJE SUDJELOVAO U OBRANI HRVATSKE DRŽAVE NA PRVIM LINIJAMA OBRANE I NEZNA KROZ KAKOV SMO PAKAO PROŠLI I NA KRAJU POBIJEDILI I OBRANILI SVOJE. NO TEŠKO IM JE TO I ISPRIČATI JER TAJ PAKAO TREBA SAM PROĆI DA BIH GA DOISTA SHVATIO. AMEN.

    Sviđa mi se

Komentari su zatvoreni.