Heroj Željko Baltić: Nisam se borio za tantijeme, već za istinu!

Zapovjednik žirjanskih bitnica u ratu, legendarni Željko Baltić nakon dugo vremena za neki je medij progovorio o ratnoj zbilji. I to ne kako bi skupljao punte, već kako bi kazao istinu o Domovinskom ratu, a ne neku njezinu izvitoperenu verziju. Ozlovoljio ga je istup generala Rahima Ademia koji je kazao kako bitnice na Žirju nisu doprinijele obrani Šibenika jer do tamo nisu imale domet, ali i kako vojarna u Zečevu nije predana bez ispaljenog metka.

Svatko ima svoju istinu o ratu i to me jako boli kao čovjeka. Zašto jednostavno ne možemo prihvatiti da se rat dogodio svima nama jednako i da smo svi ustali u obranu domovine? A kada je sve završilo, vratili smo se svojim poslovima, bez želje za glorifikacijom – vidno potresen će Baltić.

ŠTO MU OVO TREBA?

Veli kako je neupitno da su topovi sa Žirja imali domet do mosta, luke i kasarni, a njegovu priču potvrdilo je još 12 zapovjednika u ratu, do jedan direktni sudionik rujanskog okršaja.
Ako Ademi kaže da nismo imali ulogu u obrani Šibenika, trebam li svojim dečkima koji su ratni staž proveli na Žirju kazati kako su status branitelja stekli protuzakonito? Razočaran sam! Ne sjećam ga se kao lošeg čovjeka i ne razumijem što mu sve ovo treba – kaže Baltić. Dodaje kako nitko ne zaslužuje crveni tepih, kako su svi odradili svoj težak posao, ali su ga završili besprijekorno.
Na Šibeniku, Žirju, Rogoznici i čitavoj okolici zube je slomio 9. Korpus, avijacija, JRM. Naš lanac bio je spojen besprijekorno. Nakon svega ne bismo trebali biti tako razjedinjeni, već na ulaze u grad kao posvetu svima napisati ‘Šibenik – Grad heroj’ i dičiti se svojim junaštvom ujedinjeni oko iste herojske uspomene – zaključuje Baltić.

AKCIJA BEZ METKA

Ante Fakčević, zapovjednik policijske ispostave Rogoznica, čovjek koji je osobno zarobio i razoružao zapovjednika vojarne Zečevo također demantira generala Ademia. Kaže kako je policija mjesecima pripremala preuzimanje te vojarne, kako su utišavali uvijek usijanu situaciju koja je stalno balansirala na rubu incidenta.
Sredinom kolovoza policija je zablokirala vojarnu, a dan prije no što ćemo je preuzeti Ademi je poslan da, za slučaj da stvar ne bude išla mirno, intervenira sa svoja dva voda. Kako sam ranije kontaktirao sa zapovjednikom vojarne, po njegovoj najmoprimki, ženi iz Rogoznice poručio sam kako želim s njim porazgovarati. On je na teške muke pristao i izašao iz vojarne. Pred mitraljeze tada sam stao goloruk, u potkošulji.

Pričali smo oko dva sata, uvjeravao sam ga da se mora predati, no i dalje je odbijao. Onda sam ga nagovorio da sjedne u auto samnom i Ljubom Županovićem, te da ga odvedemo na konzultacije kod zapovjednika u vojarnu Krušćicu. Pristao je – prisjeća se Fakčević. No, kada je auto zamakao, zapovjednika su razoružali, on se predao i opozvao svoju vojsku koja je zbog nesporazuma upravo bila razmjenjivala vatru s pripadnicima hrvatskih redova.
Zapovjednik Zečeva je stao pred vojarnu, podignuo ruke u lisicama i viknuo: ‘Prestanite pucat, ja sam vezan!’ – prisjeća se zapovjednik. Zaključuje kako je tek tada Ademiev vod ušao u vojarnu kako bi je osigurao.
Ademi je želio da mi onesposobimo stražu, pa da oni upadnu i zauzmu Zečevo, no to bi bilo besmisleno. Ovako smo vojarnu dobili bez metka i što je najvažnije, bez ijedne žrtve – veli Fakčević.

Izvor: Braniteljski portal