sveti-ivan-apostol-i-evandelist

Danas slavimo blagdan svetog Ivana apostola i evanđelista. On je pisac četvrtog evanđelja, proročke knjige Otkrivenja i triju poslanica ljubavi. On je prvi kršćanin koji je jasno izjavio: „Bog je ljubav!“

Sretan imendan Ivanu, želi “Hrvatsko Obrambeno Štivo”, po svim kontinentima, svim zemljama, Europe, Azije, Sj. Amerike, Južne Amerike, Australije, Afrike, Antarktika, svim misijama u svijetu katoličkim koji imaju uposlenike sa ovim imenom, i svima onima koji će se jednom roditi, pod ovim imenom. Ako morate birati birajte ime IVAN!

Jer mu sva Pisma odišu mirisom ljubavi prepoznat je kao apostol ljubavi, a to je umnogome posljedica toga da je uživo podno križa kao jedini od apostola promatrao smrt Isusovu. Taj se događaj i čin Božje ljubavi se tako neizbrisivo urezao u Ivanovo pamćenje da ga je obilježio do kraja jako dugog života. Drugi presudan trenutak je taj što mu je Gospodin povjerio svoju majku Mariju na brigu. Time je Ivan dobio privilegij koju nije imao nijedan drugi čovjek na zemlji: skrbiti za Isusovu majku i iz usta one koja je začela, rodila, odgojila i pratila svoga sina do smrti čuti i vidjeti sav njegov život, nagnuća i ljubav. Zasigurno je Ivan provodio mnoge večeri s Marijom uz plamičke vatre, slušajući i učeći pored njezinih nogu o životu Božjeg Sina. Poznat kao Isusov ljubljeni učenik što je i sam zapisao u svom evanđelju: “A jedan od njegovih učenika – onaj kojega je Isus ljubio – bijaše za stolom Isusu do krila.”

 

Ivan je bio najmlađi od 12 Isusovih apostola. On je doživio duboku starost te je bio jedini od apostola koji nije umro mučeničkom smrću.

Ivan je u Hrvata najčešće ime i s ponosom ga nose mnogi naši ljudi. Imaju i razloga za to jer je to ime slavnog i ljubljenog apostola koji je neizbrisivo obilježio kršćansku i svjetsku povijest do današnjih dana.

Sveti Ivan!

3 misli o “Sveti Ivan!

Komentari su zatvoreni.