Coprnica koja me je otranila, moje žene i drugi detalji iz mog života!

Žena se ne bavi urocima i magijom, ma kakva bila. U mom selu je uposleno nekoliko coprnica, ali jedna radi 25 sati na dan (kažem 25 radi dramaturgije). Inače za coprnicu sam čuo ranije a uvjerio se u knjigama M. Jurić Zagorke, a i mama mi je pričala o njoj, mislim na coprnicu, jer mi je baba bila rodom iz Aržana, i bila je zajebana, do bola. Imao sam dvije godine, kad je pok. baba htjela žvakati hranu te mi usta na usta davati, poput umjetnog disanja. Ovu tehniku hranjenja sam godinama, kasnije kako sam istraživao, sretao kod eskima pod kupolom od leda, jer tamošnja djeca nisu mogla žvakati sirovo meso tuljana i sjevernih medvjeda. Mi nismo imali tuljane, već šta baba ulovi u dvorištu ako trče. Ili skakuće. I ako je živo bilo.

Kako je baba žvakala hranu te davala meni usta na usta, tako se nisam otimao, i bivao sam sve deblji i deblji. Uskoro mi je i kapa na glavi bivala sve manja i manja. A kolica sve tješnja i tješnja. A glava sve veća i veća. Imam par fotki ali ih ne ću pokazati. Kao trogodišnjak sam se rano bacio na posao, i počeo se baviti biznisom. Šijunažom. Pošto sam saznao da mi je djed nadrapao od komunista, jer je kraj rata dočekao kao Ustaša, te mu je u knjižicu bilo upisano “bio na strani okupatora” a čovjek koji mu je nanosio zla i ubirao porez, prirez i krao konje, svinje, kukuruz, žito iz dvorišta je bio pokojne babe, prvi susjed. Partizan. Djed je stanovao na kraju sela ali na drugoj strani. Ono što nejasno jeste jedan čudan dan koji se je odigrao u mom životu, a to je susret sa putovanjem kroz vrijeme. Naime, kako sam mogao kao mali znati da je djed nadrapao od komunista, ako to netko nije javio, potpalio fitilj. Vjerujem da je to bila moja pok. baba. Baba je znala svakog vraga, od dinosaura koji su trčali po zidovima i betonskoj stazi, doduše umanjeni, pa sve do putovanja kroz vrijeme. Putovati kroz vrijeme, je njoj bilo kao protrčati kroz kukuruze…Jedan dan pošto sam nekako bio upućen u sve to, sam se zaputio u Andrino dvorište, tako se babin susjed, partizan zvao, i ušuljao se u zečinjak, te desnom rukom podavio sve zečeve. Njih trinaest..Susjedu je ostala trauma zbog zečeva, a ja sam dobio biljeg na sebi, ko krvoločan, nastran, glup, desno orijentiran, i nazadan. Krv nije voda, kažu u selu. Zbog pritiska kom. partije, i susjeda smo morali iz sela. U Njemačku.

Svakakvih sam žena imao u životu. Sa dvije noge, ruke, ušima, sa pola zuba u ustima, tri frtalj zuba, a ponekad i sa cijelim zubalom. Bez mozga ili sa mozgom, koji je bilo flaširan na vitrini, uredno prekriven miljetićem, papirom, i uvezan gumicom. Visina je bila vrlo važna, pa sam uspoređivao i mjerio:

-1.50 hajmo kazati je prosječna Slavonka.

-1.55 je već igrala za odbojkašku ekipu.

-1.60 je bila napadač u košarci. I to agresivan.

-1.65 je bila visina iznadprosječna.

Sve ispod toga su zapošljene bile u tadašnjoj miliciji, kao dizačice tegova ili bacačice kladiva i kamena sa ramena. U selu naravno. Šlep službe nije bilo, i ako bi se konjska zaprega izvrnula u kanal, kojeg je svako selo koje drži do sebe imalo, par njih se zaleti: Hop! Evo ih. Hvataj konja, za gršu i rep, bacaj ga iz kanala, a potom zapregu van sa njom…Vozač ako je bio pijan, otrijeznit će se u kanalu sa vodom. Ili zaspat…

Greška
This video doesn’t exist

Narav je bila predivna. Karakter do karaketera. Osim ako nisu odane pušenju. Imale su stil oblačenja posve prirodan. Imale su maramu oko glave i usta, (sretao sam godinama kasnije kod terorista). Zatim, sredstvo protu komaraca, ali ne u spreju, već kao tekućinu sa kojom su zaljevali sve oko sebe. Pa i nas djecu. Plikovi su bili mali, kao posljedica zaljevanja ali su se dugo zadržavali. Nisu bili bolni poput batina, ako bi smo se žalili. Kožna torba ili ceker je bio obavezni radni dodatak. Sa hrpom bočica, i napušaka, trava, smotuljaka, čajeva, zapisa, nabačaja, i alkoholnih derivata. Sa tom torbom, su išle jedna do druge na kave. Zapravo to nije bila kava, već zamjenski napitak-divka. Na kavi su se razmijenjivali recepti, sa urocima:

Vidi susjeda:

Ovaj urok je da se čovjek zaljubi.

Ovaj je da se odljubi.

Ovaj je da se posvadi sa materom.

Ovaj je da mu kita poraste.

Ovaj je da se kita smanji. Pa možeš tražit švalera. ( ovaj je meni podbačen, ko zna kad, pa ga je pronašla op/a).

Ovaj je da mu se ruka ošuši (što bi rekla moja pok. baba, ako dirne u tuđe umotvorine…npr. tvoje).

Ovaj je da mu pocrka živad u dvorištu.

Ovaj je da ti se rastuži komšiluk, a ti vesela. I rumena u licu.

U selu nije nikada trebao liječnik. Za to sam zdrav ko dren. I sam psihijatar slavonac, iz Šumadije kaže tako: “Ništa ti bre, ne treba. Pij te lekovi. Do rata si bio normalan. A danas si bolji. Mnogo bolji. Funkcionišeš ko frižider talijanski, nakon izmene freona”!  Došljo. Sišo s brda u civilizaciju, pa misli da je nevidljiv. Ne znam na što je ciljao. Bradu nemam, brkove imam. Slijep sam na oba oka. I gluh. Zato radim kod ginekologa, ko desna ruka, pipam prstima, pa šta uvatim kući vodim.

Nadalje.

Ako je žena pila alkohol, prekomjerno, triba joj dat i više da bolja i pažljivija za stolom bude. Bolje će kuhati i pravit zimnicu. Ako voli zapalit škiju, daj joj još, jer je bolje to, no da jede grašinu, pa da ti okonča karijeru. Ako se sunča, njene vatrene obline, malko podebljane, kao recimo kod Pamele Anderson bliznakinje, ali 50 kila pojačate, će svakom iole pametnom muškarcu upalit svjetlo na kojem piše:

-“Briši Bog te ne vidio, il ćeš završit u zatvoru i kao ovisnik pitralonu”.

Oteo sam se svemu pa i tome, ali sam zato postao i BLOGER, “krvoločan, nastran, glup, desno orijentiran, i nazadan”. Tako kažu u SNV. Sve priznati psihijatri. Krv nije voda, kažu u Vrbanji. Jeste. Sve je istina. Osim krvoločnosti. Tu titulu je preuzeo susjed Andro partizan član kom. partije, i četnici. Auf Wiedersehen!

 

2 misli o “Coprnica koja me je otranila, moje žene i drugi detalji iz mog života!

  1. Milan Boban We definitely need in France a Female Trump for president. With Her we will have third Woman as president in Europe: Angela Markel of Germany, Kolinida Grabar Kitarović, president of Croatia, that Croataina poeple calling her LIEPA PLAVKA, which means BEAUTIFUL BLONDE, and now president of France Marine Le Pen. Four of them with OUR VERY COURAGEOUS, BRAVE AND FEARLESS DEAR PRESIDENT DONALD TRUMP the World is going to be lot better.
    Yes, indeed, it is not going to be easy to change well-established corrupt establishment; not because that our president Donald Trupm with His Associats does not know what to do, but because, my brothers and sisters there is to many stupidity let from the OLD ESTABLISHMENT wich are going to go in the name of the DEMOCRACY against all of us and tus give the right to our adversary and opponants to destroy THE WORLD AND BLAME OUR PRESIDENT DONALD TRUMP FOR. No,
    brothers and sistersm this time the REPETITION OF POST WAR WORLD TWO IS NOT COMMING BACK…You know wath I mean…
    Like · Reply · 2 · 3 hrs

    Sviđa mi se

Komentari su zatvoreni.