Heroj: Branko Borković-Mladi Jastreb!

Rođen je 14. ožujka 1961. u mjestu Prečno kod Ivanić Grada gdje je završio osnovnu školu. Dvoumio se hoće li biti svećenik ili vojnik. Na kraju se opredjelio za vojsku. Srednju vojnu školu pohađao je u Sarajevu. Tehničku vojnu akademiju diplomirao je 1986. Na vojnoj službi bio je u Zagrebu. Na početku Domovinskog rata odmah se priključio Zboru narodne garde u Zagrebu. Želio je otići negdje na bojište. Trebao je ići u Dubrovnik. Već je imao i spremljene osobne stvari. General Imra Agotić, koji je u to vrijeme bio na čelu ZNG-a, tada ga je pitao hoće li ići u Vukovar s obzirom da su se pojačali napadi JNA na taj grad.
Greška
This video doesn’t exist
Zajedno s Milom Dedaković stigao je potkraj kolovoza 1991. u Vukovar. Dedaković je postao zapovjednik a on njegov zamjenik. Dobili su šifrirana imena: Jastreb i Mladi jastreb. Vukovar je branila 204. brigada ZNG-a. U vrijeme osnivanja imala je 1803 vojnika, a obuhvaća je i Ilok i okolna sela. U prvoj fazi opsade Vukovara Dedaković je zapovjedao tom brigadom. Kada je početkom listopada raspoređen u Vinkovce, 204. je prešla pod zapovjedništvo Mladog jastreba, Branka Borkovića. Tako je postao posljednji zapovjednik obrane Vukovara. Nakon pada Vukovara, i Dedaković i Borković došli su u Zagreb. Uhićeni su pod sumnjom da su htjeli rušiti ustavni poredak.
Branko Borković je osoba koji je imao, najviše optužbi nakon rata, jer dok je on sa suborcima bitku vodio, Sabor, UDBA i RH su ih uredno i potajice prodavali Srbima, i koljačima na Ovčari. Branko Borković je samo čudom to osjetio i spasio svoj goli život. Naravno, i to mu se danas zamjera, naročito od onih koji danas, kroje sudbinu naroda. Jer što je na koncu prosperitet države, ako nema žrtava? Pogotovo ako je žrtva, veliki bojovnik Vukovara!? Ovo je povjesničarima, sociolozima, i vojnim analitičarima na promišljanje…A meni kao uredniku, ostaje i dalje pitanje: zbog čega smo toliko pomrli, i počinili suicide!? Da bi političarima bilo bolje!?

2 misli o “Heroj: Branko Borković-Mladi Jastreb!

Komentari su zatvoreni.