Koruška, za 500.000 mrtvih Hrvata

Hrvatsko obrambeno štivo

bleiburg.wide_Povjesničari još nisu odgovorili na pitanje što je utjecalo na englesku vojnu vlast jugoslavenske izbjeglice izručiti partizanskoj vojsci. Mnogo toga nam je, odkrio, a vjerovatno će nam odkriti sudski postupak, koji je započeo u Londonu. Sada znamo da je britanskim divizijskim zapovjednicima predana tajna zapovjed da sve jugoslavenske državljane moraju predati Titovoj vojsci.

Zapovijed je podpisao general Toby (Austin Richard William) Low (25. svibnja 1914.- 7. prosinca 2000.) i, koji je danas u Britaniji poznat kao Lord Baron Aldington. Premda neki to niječu, veoma je vjerojatna tvrdnja da se radilo o prodaji, da je izručenje izbjeglica bila cijena za Korušku.

General Low se, 19. svibnja, sastao sa pukovnikom jugoslavenske vojske lvanovićem. Sporazumjeli su se da će se partizanska vojska povući iz Koruške, a Britanija bi im za t0, kao zamjenu,izručila sve izbjeglice.

Dvadesetčetvrtoga svibnja 1945. počeli su krvavi pokreti. Partizanska je vojska počela odlaziti iz Koruške, a prva  skupina zarobljenika…

View original post još 383 riječi