“FAŠIZAM – ŠTA JE TO”?

(1) Fašizam je kao i sve druge filozofije i politički koncepti.
(2) U hrvatskim postojećim, čitaj današnjim, krugovima često nastaju nesporazumi oko uporabe riječi “ljevica i “desnica”. Pogrešna uporaba tih riječi olako može dovesti čovjeka kao pojedinca i kao skupine pa i cijeli narod do stvaranja neodgovarajućih i pogriješnih i štetnih ideja i djela, a sve to na uštrb hrvatsko državotvornoj stvari, čitaj ideji.

(3) Fašizam zahtijeva od čovjeka aktivnost/djelatnost i da se svom snagom uključi u izgradnju zajednice, čitaj države, tj. zahtijeva od čovjeka potpunu stegu, svijest i spremnost suočiti se sa svim poteškoćama koje ga (o)čekaju na putu k ostvarenju konačnog cilja, čitaj Države.

(4) Ako se temeljito (ali takodjer neovisno od Doktrine Fašizma) pročitaju USTAŠKA NAČELA iz 1933. god., može se uočiti sličnost u idejama/ciljevima za postignuće (po)željnog cilja, čitaj Države. Ta sličnost nije točna i evo zašto: Fašisti su imali svoju narodnu državu i bili su imperialisti. Hrvatski cilj je bio narodno oslobodenje kroz stvaranje samostalne narodne građanske države na koju ima pravo svaki narod.

(5) Marks i Engels su u njihovu Kapital-u iznijeli temelje komunizma sa parolom: “Proleteri svih zemalja ujedinte se “, dok je Tito na drugom zasjedanju AVNOJ-a rekao: Drugovi i drugarice, u našoj borbi za socijalizam ništa nam ne smije biti na putu, neti nam trebaju ruke (za) drhtati da postignemo naš cilj, čitaj Jugoslaviju. To zavisi o tumačenju M. i E. i kapitala, a to tumačenje ovisi o kulturi, narodnoj svjesti klasi…; ono pak “ruke zadrhtati” znači ne smijemo oklijevati ni ustručavati se ubijati naše neprijatelje!

(6) Kakova je razlika za postići zacrtani/očekivani cilj izmedju izloženog pod broj (5) i pod broj (4) Ustaških Načela i temeljnih Titovih načela iznesenih u Jajcu na drugom zasjedanju AVNO-a 29-30 studenog 1943. godine?! Ustaška Načela i hrvatska borba je bila osloboditeljska, narodna, čiji je jedini cilj bio oslobođenje Hrvatske od velikosrpske okupacije i obnova narodne građanske Države Hrvatske. Titova borba je bila internacionalna, komunistička, antihrvatska, jugoslavenska i suprotna demokratskim, hrvatskim i osloboditeljskim ciljevima . Zato je morala propasti njihova umjetna država i njihova lažna ideologija.

(7) Nikakova! Svak se borio za ostvarenje svojih ideja/ciljeva.

(8) Talijanski Fašizam se borio da: (a) od pojedinca, (b) političkih grupa i stranaka, (c) kulturnih i gospodarskih udruženja, socijalnih staleža i ostalih, napravi jednu etičku i etničku poslušnu i stegovnu masu unutar Države (čitaj: nacije naroda, Italije. Sve države i ideologije se bore samo za to i za vlast, nažalost; ljudska prava su samo opijum za mase (nedavno je napiso glasoviti francuski novinar J.Danijel)

(9) Ustaštvo se opet sa svoje strane borilo sasvim za nešto drugo, potpuno različito u svojoj ideji i koncepciji od Fašizma. Talijanski fašizam se želio poslužiti hrvatskim nezadobvoljstvom i velikosrpskom okupacijom za proširenje svog imperializma, dok Hrvati su (ako se tako moež reći) iskoristili njihov fašizam, tj. talijanski fašizam za uspostavu Hrvatske Države. I srbi su željeli isto što i Talijani, proširiti svoj imperij. Cilj ustaštva je bio prvenstveno uspostava Hrvatske Države kao prvog uvjeta svim ostalim uvjetima razvoja. Na kraju i sami komunisti, poslije što su poslužili kao korisne budale bili primorani to shvatiti i osvijestili se poslije Bleiburga i Hebranga…

(10) Ustaštvo u svojem programu nije imalo nikakovih ideoloških aspiracija za osvajanje internacionalnih masa, kao što su to imali i komunizam i fašizam. Buduci da su Ustaše bili za svoju narodnu i građansku Držav Hrvatsku , po uzoru na sve države svijeta , i bili protiv veliko srpske okupacije, komunisti su bili za umjetnu i tuđu državu Jugoslaviju i okupaciju pod klinkom himbenog bratstva jedinstva; usporedba je nemoguća! Znamo što se dogodilo pravim komunistima kao Hebrang poslije t.z. oslobođenja i poslije Bleiburga.

(11) Uzevši u obzir te ideološke aspiracije za osvajanje masa, nepobitno se dolazi do zaključka da su komunizam i fašizam u svojim načelima jako srodni, a ne oprečni. Njihove metode su vrlo slične, nažalost, ali ne i ciljevi. Jedni su bili za nacionalne a drugi za internacionalne zajednice. Nu, Opet zavisi tko se kako “snašao”! Nisu nam krivi Srbijanci za komunizam neg hrvatske korisne budale.

(12) Te dvije srodne ideološko političke koncepcije, iz iskustva se dolazi do nepobitnog zaključka da će se ove dvije ideologije unutar sami sebe sudariti, ne toliko zbog ikakovog političkog i ideološkog razmimoilaženja u mišljenjima, koliko zbog prevlasti.

(13) U borbi za tu prevlast su se izmislile riječi “ljevica” i “desnica”, kako bi se u primjeni mogli odrediti politički smjerovi, na jednu stranu komunizam a na drugu fašizam. Lijevica i desnica imaju svoje podrijetlo u francuskoj Revoluciji. Dakle u izvornom značenju tih pojmova, prva je za političke i socijalne promjene a druga je protiv njih. U tom izvornom smislu i značaju sva hrvatska borba i stranke pa i Ustaški Pokret su lijevičari jer su se borili za promjene, slobodu i oslobođenje a ni u kojem slučaju desničari! Nu, poznato je da pobjednici pišu poviest i da je tumače na njima odgovarajući način i tako se često tumače i brkaju pojmovi stvari i zna da je pravo jačega najbolje!

(14) To se najbolje moglo očitovati kod nas Hrvata na prošlim predsjedničkim izborima. Za jedne Hrvate Milan Bandić je predstavljao hrvatsku “desnicu, ustaštvo, dok je za druge Hrvate Ivo Josipović je predstavljao hrvatsku “ljevicu”, čitaj komunizam. Da, to je tipičan primjer – ma da su oni obojica lijevičari sa istom političkom (ne)kuturom i (ne)odgojom- samo prvi ima malo u svom natjecanju hrvatsku (nacionalnu) svjesti dok drugi to nema; prvi je Hrvat “desničar” a drugi jugoslavenski Hrvat, “ljevičar”.

(15) Obje ove riječi “ljevica” i “desnica” (posebno) kod nas Hrvata su značajne: (a) što je naš hrvatski neprijatelj sustavno prišivao etiketu državotvornim Hrvatima da su “desničari” kako bi ih što uže, jače i čvršće povezao s fašizmom, (b) neophodno je bilo potrebno povezati ustašku borbu za odcijepljenje (oslobođenje) Hrvatske iz kraljevine Jugoslavije kao “desničarsku” i onda si automatski fašista, i (c) u odrazu onog ratnog vremena kada je bilo popularno biti “ljevičar”, hrvatske državotvorne “ljevice” nije ni bilo, jer se je stopila i utopila u jugoslavenski i internacionalni komunizam. Dok su Hrvati bili lijevičari i internacionalisti misleći na taj način doći do narodne Države, Srbi su imali svoju državu i zato su bili desničari i mnogo više antikomunisti. Dakle,bilo je hrvatske lijevice: Božidar Adžija, Ognjen Prica, Otokar Keršovani koji si prvi bili izdani, likvidirani po uspostavi NDH a potom i ostali u Kerestincu čiji je bijeg bio najavljen iz Londona za 14. srpnja, a predhodno organiziran od agenata KPJ te prijavljen Ustaškoj Nadzornoj Službi, UNS.Tako je Hebrang ostao sam a i on je bio izdajom uhićen od UNS-e i znamo kako je poslije “oslobodenja” završio u Beogradu. Da su oni ostali živi nikada nebi bila stvorena juga ne čelu sa titom banditom! Dakle poslije pogibje hrvatske lijevice ostali su unitaristički orijentirani komunisti, jugohrvati, poput Blaževića, Bakarića, Končara koji su pomoću Kardelja nadglasali 1944. Hebranga i napokon ga likvidirali! Poznata je ona francuska izreka:Kada se netko želi riješiti svoga psa onda kaže da je on opasan i pobjesnio. Za Sve zlo su krivi hrvatski petokolonaši = jugohrvati=jugokomunisti…koje bi se moglo nazvati velikosrpskim ili jugokomunističkim koristnim budalama, koji su sustavno radili protiv hrvatske narodne države i slobode, kako jučer tako i danas. Jugoslavenstvo, komunizam, unitarizam, bratstvo i jedinstvo su bili samo opijum za neupućene .

(16) Zato se nije niti čuditi što su Hrvati u svijetu (posebice u političkom) okarakterizirani elementima fašizma. To je – za prevlast – u borbama i brigadama NOB, NOV, KPJ i Titi odgovaralo, pa su kanalima internacionale, potpomognuti i hrvatskim glupostima, širili sve najgore o hrvatskoj državotvornoj vojski, HOS, i o Hrvatskoj općenito.

(17) Vlast u NDHrvatskoj, uza sve što joj se prišiva, nije bila fašistička. U NDH fašistička stranka je bilja Zakonskom Odredbom Poglavnika zabranjena, a tradicionalni Hrvatski Sabor, ne sam da je uščuvan, nego nije bio Ustaški Sabor, nego je otvoren 23 veljače 1942. godine kao: HRVATSKI DRŽAVNI SABOR. To je sasvim točno i baš zato su jugohrvati i petokolonaši izostavili pridjev “DRŽAVNI” a ostavili HRVATSKI  SABOR, kako bi se što lakiše ogradili i što dalje udaljili od NDH!

(18) Hrvatska je uvijek u prošlosti bila meta neprijateljskih napadaja, sve zbog svoje prirodne ljepote i prirodnog bogatstva. Izmišljala su se imena kako što bolje Hrvatsku ocrniti, posebno državotvorne Hrvate. I to je točno. I Baš radi toga je postojala urotra Beča/Budima/Beograda uz pomoć naših petokolonaša koji su se ranije zvali mađaroni, germanofili i jugoslaveni a danas se presvukli u demokrate i eurofile, tj. europejce.

(19) Jugoslavija je rabila riječ “ustaštvo” kao sinonim za najveća zločinstva kao znak za ocrnjivanje Hrvata, pa i naše Hrvatske. u Prošlosti su na djelu bili naši petokolonaši na čelu sa Stevom Krajačić, Bakarićem, Blaževićem i drugima, a danas imamo takozvane hrvatske antifašiste poput matrixdc na ovom forumu koji se hvali da je “antihašista”, a svima je poznato da su hrvatski “antifašisti” veliki ljubitelju titova kulta i njegove Jugoslavije.

(20) Bruno Bušić (1939-1978) je u svojoj analizi: HRVATSKE USTAŠE I KOMUNISTI, u glasilu HNO OTPOR 1979. godine napisao i lijepo obrazložio borbu hrvatskih Ustaša i hrvatskih komunista za HRVATSKU DRŽAVU.

(21) Bruno Bušić u svojoj analizi ne niječe da u to predratno doba hrvatski komunisti nisu bili svijesni hrvatski nacionalisti, nego da oni nisu bili ni partizani. Krvatskim komunistima ta riječ “partizan(i)” je bila nepoznata sve dok KPJ u lipnju 1941. nije ih nasilno i smišljeno natjerala da se zovu “partizani” po nalogu Staljina. To je učinjeno i zato da ih se, opet po Staljinovu nalogu, prozove “antifašistima”, jer su se armije SSSR već borile protiv koncepcije “fasištičko nacističke”. Točno. Bruno je to najbolje naučno proučio i baš zato je morao nestati!

(22) Iz izloženoga, politički i ideološki gledano, olako se može vidjeti kako se je Hrvate podijelilo na “ljevičare” i “desničare”, odnosno na FAŠISTE I ANTIFAŠISTE, sve u cilju da se sruši u to doba teškom mukom stečene poslije 839 godina borbe NEZAVISNA DRŽAVA HRVATSKA, NDH.

(23) Hrvatska “ljevica” okupljena oko Ive Josipovića može nam na sav glas i lijepo dokazati sa svojim hrvatsko državotvornim radom, da su spremni, za razliku od onoga što je bilo prije pola stoljeća, ići sa cijelim hrvatskim narodom, pa i sa hrvatskim komunistima i Ustašama ako ih još ima, u izgradnju bolje i svijetlije hrvatske budućnosti i sve za hrvatski narod i hrvatsko stanovništvo. (možda bi ipak bilo bolje reći, hrvatske građane , jer to je isto ali je više političi , modernije) i posebno za Slobodu.

(24) Hrvatska “desnica” okupljena oko Milana Bandića ne treba biti potištena zbog izgubljenih prošlih izbora. Za mene je to jedana nevidjena pobjeda, koja je očevidno dokazala da hrvatska “desnica” nije fašistička. Glasovao sam za Milana bandića zato što znam da je za hrvatsku građansku državu, ali ne znam po čemu je on , Milan Bandić “desničar”? Nemojmo se služiti tuđim mjerilima nego vlastitim. Tko imalo politički misli dolazi do zaključka da je velika večina Hrvata napredni “lijevičar” u izvornom značenju riječi lijevica-desnica! Ja sam živio dugo u Francuskoj i mislim da su Francuzi darežljiv, radin, gostoprimiv i pametan narod uopće ali njihovi političari, lijevi i desni, su imperialisti, nažalost. I jedni i drugi su bili za kolonijalizam. Na pr : u prosincu 2011. Ispred glavne pošte u Alžiru je bila postavljena guillotina sa portretima i natpisom : « des militants nationalistes exécutés sous le gouvernement socialiste de Guy Mollet entre 1955 et 1957. Sous une banderolle : « les guillotinés de Mitterrand » à l-époque ministre de l’interieur puis de la Justice. Sada se mnogo piše o tome povodom 50 obljetnice alžirske nezavisnosti a nedavno je 11. ožujka, dakle 50 g poslije , prikazan prvi dokumentarni fim o tome. Najtiražniji francuski dnevnik Ouest France piše ovih dana između ostalog : Europejci su 1954. imali 20 tisuća traktora a muslimani, tj. Alžirci koji su 98% većina samo 400! Dječiji mortalitet kod europejaca je bilo 46 na tisucu a kod Alžiraca 181 na tisuću. Predsjednik Sarkozy priznaje prije par dana 200 000 žrtava…Jeli to znači da su i Alžirci bili fašisti kao  mi Hrvati zato što su se branili ili su to bili Mitterrand i kompanija koji su se prozvali socijalisti, tj. “antifašisti”, kao što se danas neki naši Hrvati zovu “antifašistima”. Ja ne vidim po čemu su se ovi Francuzi razlikovali od talijanski fašista da ostvare svoje ciljeve?!Ipak nitko i ne proziva “fašistima” kao što se to proziva Hrvate. Vrli i glasoviti August Šenoa je napisao , između mnogih, jednu važnu pjesmu: BUDI SVOJ.

(25) Poštovani i dragi kolega Delivuk smatrajte ovih 25 točaka kao odgovor na vaše želje upućene kolegi matrixdc da vam objasni razliku izmedju fašizma i antifašizma; kao i to da ovih 25 točaka predstavlja 25 polja hrvatskog državnog i nacionalnog GRBA. To nije i ne može biti odgovor na razlike između ta dva zla jer ni jedna od njih nije izvorno hrvatska ni u interesu hrvatske osloboditeljske borbe i državotvorne politike. Jedino Slobodna i Nezavisna Država Hrvatska zadovoljava i ispunja nacionalne i državotvorne osjećaje sveke hrvatice i svakog Hrvata!

Izvor: Otporaš.

About Stric Ivan 2526 Articles
Rano jutro pola pet. Svaki dan putujem na poso kod gazde na poso. Gazda je dobar bio pa mi je poso dao, jer nemam ni za suvu kiflu. Doduše jogurt sam krao dok gazda nije sazno da sam krao. Ondak sam dobio "vaspitnu" tri, četiri od gazde jer je reko da sramotim obitelj gazdinu i moju. Inače gazda je iz sela. Ja sam isto. Al nismo iz istog. Neki dan je bio neki čoek koji se hvali kod gazde da je izumio prozor (windows) i da je zaradio milijarde na račun nas koji nemamo prozor. Mene ne bi preveslo jer mi Prozor imamo u Bosni. I tako... Bio je darežljiv. Ja nisam šćeo jedan taj prozor (windows) al mi je gazda rjeko da ne budem nagao i da uzmem jer bih inače u protuprotivnom trebao za pare kupiti prozor. Kaže ćoek da je iz Amerike i da od para ne zna šta će pa je počeo trovat ljude. Oto se mom gazdi nije dopalo..."Mali!"-ovamo dolazi zovne me gazda. "Idi po burek kod "Trifrtalj Mande" i reci joj da ga zasoli ko što su joj pretci (burekđžije) zasolili Borđžijama. "Za Dom!"-rekoh i odjurih po burek. Trifrtalj Manda je bila ugledni buregđžija, a zvali su ga Manda jer je za okladu pojeo 100 komada ćelapa i popio gajbu piva. A ono tri frtalj je dobio jer mu je još mjesta ostalo za pojest u drobu, pa je ošo kući i pojeo još lonac sarme od prošlog tjedna, jer burek ne jede iz buregđžinice, jer bi time kršio poslovnu politiku. I tako...Vratim se da kod gazde i donesem burek. "Evo gazda ja donio burek, još je vruć, kaže Manda da ga je osobno sam izgazao nogama!" "E takog te volim, kad si poduzetan, kad radiš, pereš suđe, čaše, prostoriju krćme i kada naplatiš." "Dobro gazda, al aj mi reci što nikad ne uzmeš pare kad naplatim?" "Jer svakom drpiš trostruko. Šta si radio onom Palestincu? Jaseru Arafatu? "Ništ..". Jesam ja 100 put rekao kako nije lijepo gledat tuđu ženu? "Pa dobro, ja to od milja..."Od Milja!? Kolko ja znadem ti voliš od milja plavuše a Jaserova je bila crnka i dala mi je onu sliku Alajbegove đamije. "Pa dobro mogu i ja nešto pogledat ako je lijepo". "Možeš ali joj ne moraš davat broj telefona krćme pa da me zivka i psuje tebe, jer onda ja moram objavljivat rat Jaserovim ratnicima". Dok je gazda tako gunđo i kudio me, kaže gospodin prozor( Bill Gates) da je burek famozan, i da nikad nije pojeo tako sladak burek.(!?) Baš je glup taj Bill...burek ne može biti sladak, več odmesa, odsira, i odzelja. Gazda je stajao iza šanka, i glancao čaše, a ja ko ja, imao sam svoju odoru. To mi je gazda kupio. Čizme, pantole, kožnu jaknu, bijelu košulju i crnu kravatu. Eh umalo zaboravih. Gazdina poslovna politika je bila da svi moramo pokrov imati na glavi. Kapu. Ja sam dobio isti ko i gazda, zbog ravnopravnosti, kako mi je gazda kasnije objasnio. I moja i njegova kapa se zvala fes. I došla je Fed Ex-om sa Bliskog Istoka. Ošišo sam se na nulu, a ostavio sam samo brkove za znak raspoznavanja. Jedan put kad se zaratilo, da mi nije brkova ne bih dobro prošao. Uperio čovjek pušku u mene: "Ausweis sofort!" Ja neimadoh osobnu kartu i viknuh: "Heil Hitler". Kamarad možeš ić, reče jedan do njega koji je razumio i kineski. Eto od tada gazdu poznam. Imali smo i slovo iz abecede na njoj, a gazda mi je i to objasnio, da su se to Hrvati pod tim slovom borili da bi posvojili Bosnu, Hercegovinu, Sanđžak komad Italije točnije Trst jer se tamo išlo u šverc riflama. Pa da i oni zarade malo od šverca. Kaže gazda jednom prilikom da su moje najbolje koje postoje i da su stare 501 godinu."Dobro je gazda!"- jać nastavit sa pranjem suđa, a ti idi sa gostom ćakulat. I tako dok sam ja prao suđe i glancao čaše, kod nas su tijekom mjeseci i godina dolazili raznorazni pjevači Halid, Guns n Roses, Mladen Grdović, Serverina, Jelena Rozga, Lidija Bačić i neka grupa Sex Pistols isto ali bez basiste jer se oženio i ostavio bend. Kasnije kada sam porastao sam saznao da je svoju hanumu ukiselio jer mu se nije dopao ruž. Taj basist Sida je bio nadrogerisan. Za to je to i napravio. Ne volim drogu. Ondak su dolazili Viktor Orban, Donald Trump, onda je dolazio čovjek raketa Donaldov najveći neprijatelj jer stalno prijeti Americi sa raketlama sa borbenim glavama. Onda je dolazila Gabriela Merkel, pa Berlusconi koji nije nikada bio sam. Vazda je sa njim bilo cura plavih i crnih i crvenih. Ali ne ovakih crvenih ko što je danas crvenih i vjeruju u savez komunista. Gazda je nosio crvenu maramu pa je dobio traumu. Nije volio crvene i UDBA-u. To su brate Berlusconijeve bile žene za oko za ruku i za pojas okačit. Tolko dobro. Pošto sam bio konobar prišao sam Berlusconijevim curama i rekao: "Felatio, felatio!" Cure su ozbiljno svatile posao i dale na mene. Šta je dalje bilo, mogu napisati u svojim memoarima. Berlusconi je bio šarmer, i volio je darivati manje od sebe. Valjda po parama. Ja sam para imo kolko je gazda davao. I bilo mi je dosta. I ondak ko je još ono dolazio? Ček da se sjetim? Znam da od Srba nije niko dolazio jer su se jako nešto naljutili jer ih je gazda tamanio ko muve kućne u ratu. Mog su gazdu zvali prijetalji Herojem, al on je bio običan mali čovjek. I volio je bliskoistočni smisao za humor. I ja sam isto volio posebno kad je Berlusconi doveo par sirijskih cura. Brisao sam ja čaše i sjećao se kako su me izfelatirale. U mene je sve moralo biti u redu. Šank, police, gosti nisu smjeli donositi oružje, drogu, bijelo roblje. Crno su smjeli ali na vlastitu odgovornost. Prijetila je revolucija nakon Donalda Trumpa u Ameriki pa je htio postati kandidat da bi smirio stanje. Donald je bio velik čovjek. Al sam ja gazdu volio više, jer sam sa njim stalno išao u akciju. Vremeplovom smo se vraćali u prošlost i ispravljali greške ako smo ih neđe napravili. Ae! Imali smo više posla sa bogatima nego sa siromašnima. Gazda je to razumio, i nije dao da mi se išta dogodi. A pošto su kod nas dolazili razni narodni pjevači i sastavi kao što sam već rekao Guns n Roses, Sex Pistols, Damned, Real Kids, MC5, i drugi koje ovim putem stavljam na popis onih koje sam umalo zaboravio. Jest vala. Perem ja čaše i brišem kad nešto puče. Ja se okrenu, a ono čovjek iz Prozora (Bill Gates) osta rumena lica. Aha! Gazda mu zveknuo šamar jer je upetljan u trovanje čovječanstva sa nekim virusom Covic 19. Ša je bilo jarane!? -upitam ja kad je počeo čovjek prozor počeo nešto govoriti. Jel ti znaš đe si došo? Ovo je...ponovi za mnom i tu me gledaj. OVO JE!...sad reci krćma. KRĆMA...kod Satana...JES I LIKE SATAN...ne pitam te to majmune već ponovi...KOD SATANA...Panonskog...PANONIA. E tako...sad si naučio važnu lekciju da se ne zajebava i ne fali sa zločinom na javnom mjestu. Jesi skonto? Du ju anderstud? Imaš vraga u Americi pa nek te on odgaja kad nisu ćaća i mater. Bil Gates počme plakat i klecajući ode vanka. Pazi na kanal!-sam još uspio viknuti za njim. Nisam uspio u namjeri, jer je upo u njega a u taj kanal su komšije bacale govna iz cisterni u koje su upumpavale govna i smeće. "Znači gazda on se ne če izvaditi iz njega dok ne okaje grijehe svoje? Tako je mali! "Gazda možemo li mi iz Bosne uvesti nargile. Ja sam vidio u prolazu kada smo bili u Palestini da su ljudi pušili nargile i pili čaj. Mogli bi to uvesti kao posebnu ponudu zagoste." Šta će im nargila?" "Jel imaju ašiša? Imaju...Pa neka puše brate mili kolko hoće". Ionako ispadne sa kamiona svaki mjesec drveni sanduk od 30kg ašiša. "Jest vala gazda, znaš poso al ga zna i vozač kamiona. Štas mu ono reko? Budem li te vidio da mladeži prodaješ drogu, ostaćeš bez noge idući put kad budeš sjeo u krćmu". "A jes vala jesi ga ustrašio..." Takva je poslovna politika bila u gazde. Gazda je volio čist račun i žene. Svak onaj koji je mislio da nije volio taj se zajebo. Ako se nije ženio, to ne znači da nije volio žene. Pa ni Isus se nije ženio, tako kaže glasnogovornik iz Vatikana. Da ne kažem nešto teže, pustit ću grupu neku da pjeva, bolje nego da kažem neku parabolu, pa ću još i veći glupost napraviti. "Ta ti je pametna!"-Zapiši za sutra. Lepog Maria zovni treba se pripremiti za novi rat. Golub pismonoša mi je javio da počinje. Su kim, tj. protiv koga? Ja gazda ne bi više u sanitet...pun mi fes zavoja i tableta. Gazda me pogleda, priđe i odigne fes sa moje glave. Od kad ovo nosiš?- prosuše se tablete, ispadoše dva prva zavoja, pincete i škare za zavoj. "Od 1991 nosim!-rekoh. Ne moraš više prvi zavoj nosat, od sada i od ovog trenutka si razdužen ko i ja, nas rat ne interesira jer se rat vodi na Zamlji, a do tamo ne možemo niti svemirskim brodom, al zato imamo besplatanu internetsku televiziju, i gledamo šta se događa onima koji su a jesu. A ovo je njihov san, ono što sanjaju. Gazda, sad znam! Mogli bi smo se nazvat: Dobar, loš, jao! Može...reče gazda i zapali cigaretu iz duvankese.