Slavonac i Dalmatinka, idu na more!

Kaže moja Lidija…moram u Split na sud. Tužilo me.- Opala! Evo prilike Slavoncu porijeklom sa Aržana, da vidi more i da se okupa u njem. Nema veze što je siječanj. Ulazim u ostavu, vadim masku za ronjenje, peraje, dihalicu, madrac na napuhavanje, rukavice za plivanje, Ray Bun iz kineske trgovine, raznorazne kreme za sunčanje sa faktorom. Također iz kineske trgovine. Kakav faktor? Nemam pojma…bivša žena mi je rekla da treba sa faktorom. Taj mi faktor došao glave braku, pa sam ga pričestio šakom u glavu kao pravi velečasnik. Zato sam dočasnik. Desetnik umirovljen. I ON je bio dočasnik, desetnik pa je čuda napravio. Otišao 1945 u Argentinu, i tamo umro. Lakirane cipele i sako za kavu na rivi sam spremio. Sako u foliju da se ne gužva. Kravatu također. Crnu, jer njoj, crnoj, jedino vjerujem. Digitalni fotoaparat za slikanje starina po Splitu. Naravno da sam poneo i lopticu za picigin na Bačvicama, doduše, nije oriđiđi, nju sam skinuo sa kuke od prikolice naime kutija je od sladoleda. Karte za putovanje sam kupio za mene i moju višlju polovinu. Ručnici, dulji, kraći, termosica za kavu te krunica obavezno da mi se nešto loše ne dogodi, jer sam čuo od svoje višlje polovine, da je Split postao divlji grad, nije više pitom ko nekada. Nešto poput Vinkovaca…

Umalo da zaboravim…kupaće gaće, sam nabavio u kineskoj trgovini, ako se izgubim da me pronađu na moru uz pomoć radioaktivnog odsjaja iz njih. Sto, dvjesto, tristo kuna za suvenire iz stare jezgre grada. Putujemo vlakom kojem od Vinkovaca do Splita treba nepunih deset sati. Šta je deset sati putovanja!? Kru te tvoj, mogli smo ići i onim kojem putovanje traje 13 sati…što je to jednom Hrvatu, Slavoncu naturaliziranom, porijeklom sa Aržana, koji voli svoju Domovinu? Igramo tijekom putovanja belot, trešet, briškule i šnapsa, šije šete, i zuke, da bi nam bilo lijepo tijekom putovanja. Nema Grka, Švaba, Poljaka, Čeha, nema turista općenito…Skoro čitav vlak za mene i moju višlju polovinu. Od agresije na Hrvatsku 1991, ne podnosim strani izričaj tipa BRE, BRE. Dobijem alergijski osip sa tendencijom utopljavanja u militarističku opremu. Sendviči, sokovi, grickalice, nosimo također. Dalmacijo evo tvoga sina!

Svaka bandera biti će mi poznata, svaka pripizdina od Vinkovaca do Splita biti će mi poznata…ostavit ću svuda potpis: “Ivan je bio ovdje”. Volim Hrvatsku! Namotane cigarete u filteru sa mentolom, jer me kolje duhan sumnjiva porijekla, kažu iz Hercegovine, ali je stigao iz Turske, preko Rumunjske. Nisam namjerno htio ići avionom, jer bi mi put bio dva sata letanja, preko sumnjivijeg talibanskog područja, a nisam htio niti busom, jer se zadnji puta moj brat izrigao u njemu, pa vučem posljedice. Željko je rigao u zadnjem dijelu busa, a kada je vozač prikočio masa je odškljizala do vozača, i kao val na moru zapljusnio mijenjač motora. Nekih cirka 12 metara. Pio je votku, a inače pije pivo. Votka je bila mukte, pivo nije. Iskren da budem, malo se ježim letanja u avionu. Letao sam u zrakomlatu, od Lukova Šugarja do Dušica na Velebitu. Zrakomlat može prikočiti, a avion ne.

Sjetim se odmah i pok. vozača iz SJP Krpelj. Pokojni Vampir nije sjedao za volan ako nije litru rakije popio. Najsigurniji vozač koji je postojao. I najiskreniji. Jel ima rakije?- Nema!- Onda ne vozim…Što se promijenilo od tada? Do Cavtata smo trebali 17 sati, do Splita možda deset-dvanaest sati? Ništa. Isto vrijeme putovanja kao u vrijeme dom. rata. Volim Hrvatsku. Samo što ovaj put ne tuku. Volim kada vrijeme stane, gotovo da sam zaljubljen u taj fenomen. Danas se stane zbog prepreka na cesti, u vidu sniježnih nanosa, medvjeda na cesti, ili pak na prugi. Tko će trpiti turiste njih milijune. Radije idem na more kao Hrvat kada može i kada mu se ukaže prilika. I naravno istim putem natrag, također deset do dvanaest sati putovanja, sa utiscima iz Splita, i slikama sa rive, i stare jezgre grada. Za uspomenu i dugo sjećanje, na jedno putovanje van sezone na more, kada se imalo, i moglo a nije moralo. Moglo se i uteć i ne otić na sud…Upoznaj svoju Domovinu da bi je više volio.