Marko Perković Thompson: Luđaci su ukrali feštu Vatrenima, meni i narodu, ali ne će nas zaustaviti!

MARKO PERKOVIĆ THOMPSON:
Igrači i trener bili su ogorčeni jer su ih Milan Bandić i njegovi plaćenici potjerali s trga i ugasili razglas, ali žilav je naš narod, pobijedio je on i veće od ovih ‘sila tame’ koje sada vladaju
Kad su čuli da organizatori ne računaju s mojim nastupom na trgu, svi igrači i trener poručili su mi da se u zračnoj luci pridružim njima u autobusu.
Nakon moga ulaska u autobus, svima sam čestitao. Grlili smo se, plakali od sreće, bio sam ushićen i radost je bila velika. Svatko od njih imao je potrebu zapjevati mi jednu od mojih pjesama. Svi su jedva čekali doći na Trg, nabrajali su pjesme i vjerovali su da ćemo sada kada sam ušao u autobus otpjevati zajedno neke i od mojih pjesama na Trgu
Ako misle da će mene sada zaustaviti ili uplašiti, varaju se. Ja se ne predajem. Nikada nisam! Oni se više plaše naroda…
Doček srebrnih nogometaša u Zagrebu rezultirao je naposljetku i gorčinom s obzirom na to da su organizatori odlučili kako su jedino oni ti koji odlučuju o svemu, a ne nogometaši čijim se uspjesima radovao čitav hrvatski narod. Naime, Vatreni su zahtijevali da im na dočeku pjeva nitko drugi nego Marko Perković Thompson i Mladen Grdović, ali organizatorima se nije svidjelo ‘ustašovanje’ pa su na sve načine nastojali spriječiti Thompsonov nastup na trgu. Nakon što su vidjeli s kime imaju posla, Thompson je u autobus Vatrenih uskočio na njihov poziv, vozio se više od pet sati s njima od zračne luke do Trga: uglas su pjevali, pričali, zabavljali se… poslali sliku zajedništva cijelome svijetu….
I sve bi bilo u redu da na trgu nije nastala panika s ciljem da se pod svaku cijenu spriječi Thompsona da nastupi… Ulaskom Thompsona u autobus, s cijelom ekipom iz Rusije, organizatorima kao da je sve palo u vodu. Naime, organizatori su odlučili kako Thompson ne može nastupiti jer, kako su izjavljivali, ‘nisu važni izvođači nego nogometaši’. No nogometaši su zahtijevali od organizatora da nastupi baš Thompson jer je njegova ‘Lijepa li si’ njihova himna. Nije onda jasno za koga su organizatori organizirali doček, za sebe ili za Vatrene….
Kad su shvatili da je vrag odnio šalu, krenulo se u opstrukcije s druge strane. Premijer Plenković poručio je kako Thompson nema što tražiti na pozornici s dečkima, kako ne treba biti gore i da se pronađe način da se to spriječi. Išlo se toliko daleko da je čak i zaštitaru, a o čemu je pisao i jedan portal, koji je radio na osiguranju nuđeno 50 tisuća kuna samo da spriječi Thompsona da se popne na binu, a što je on odbio te poručio kako ‘će ga on ako treba i iznijeti na binu’. O dočeku Vatrenih u Zagrebu, vožnji u autobusu, ali i nastupu na trgu Marko Perković Thompson govori ekskluzivno za Hrvatski tjednik. Evo što kaže na početku razgovora: ‘Kad su nogometaši ušli u drugi krug natjecanja, zvao me je izbornik Zlatko Dalić i pitao hoću li ih dočekati s pjesmom ‘Lijepa li si’ ako uđu u polufinale. Odgovorio sam da će to učiniti cijeli hrvatski narod, ne samo ja. Čuli smo se i nakon prolaska u finale i ostao je dogovor oko nastupa. Nisam očekivao da će nastati ovakvi napadi i protivljenje od strane organizatora. Znao sam da će dignuti glave oni koji me godinama proganjaju, ali da će se usuditi suprotstaviti našim Vatrenima i pod cijenu da njima pokvare proslavu, e tome se zaista nisam nadao. Moja jedina misao vodilja bila je da Vatrenima ispunim želju i odazovem se njihovom pozivu, da dođem i zapjevam pjesmu koja im je mnogo značila dok su igrali, a to je ‘Lijepa li si’. Naravno da sam pristao i pristao bih na bilo što drugo da su od mene tražili jer i ja kao i većina naroda taj smo uspjeh doživjeli emotivno i ponosno. Nakon osvajanja srebra, negdje oko jedan sat u jutro zovu me, kažu da ima velikih problema u Zagrebu, da se događaju čudne stvari, da imaju informaciju kako me organizatori ne žele uvrstili u program i da moramo nešto smisliti. Nisam znao ništa o tome, nisam vjerovao da ne će, bez obzira na mene htjeti udovoljiti njihovoj želji i pod svaku cijenu spriječiti izvođenje njima nekih dragih pjesama u ovom slavlju koje su nam priredili.
Shvatio sam ih ozbiljno i vidio koliko im je važno da dođem. Predložili su mi da ih dočekam u zračnoj luci i uđem s njima u autobus jer po njima je to bio jedini način da zasvira ‘Lijepa li si’ u trenutku kada dođu na trg među svoj narod. Odmah sam im rekao da ih što se mene tiče mogu dočekati gdje žele.
Moram biti iskren i reći da sam pitao jesu li sigurni u plan jer sam i dalje bio uvjeren da možda nema potrebe za tim jer autobus je samo za njih, a mi smo ostali svi sporedni, no oni su inzistirali, rekli da su se u Zagrebu oglušili na njihov zahtjev i da je njihova želja da idem s njima i da im otpjevam ‘Lijepa li si’. Dodali su mi i to kako su ih moje pjesme nosile, koliko su im mnogo značile dok su igrali. Nakon toga sam rekao: Ako treba, dolazim pješice za vas i idem s vama. Moj je jedini motiv bio udovoljiti i ispuniti želju našim junacima.
Jesi li očekivao ovako negativne reakcije?
Nisam očekivao ništa od toga, nisam razmišljao da bi se netko mogao usuditi odbiti Vatrene. Svaki bi Hrvat učinio isto što i ja, tko je taj tko bi njih odbio, a posebno tko bih se usudio minirati ovo veliko slavlje. Ovo je bilo drsko i zločesto od strane onih koji su od svoje mržnje izgubili i razum.
Jesu li nogometaši bili šokirani odlukom organizatora da ne možeš nastupiti, a oni te žele na pozornici?
Oni su bili zbunjeni, kao i ja, nisu vjerovali da se to može dogoditi i zato su i organizirali moj dolazak s njima u autobus. Sve bi bilo u redu da su organizatori dočeka u Zagrebu prihvatili da ih dočekam na trgu s pjesmom ‘Lijepa li si’. Ništa se neobično ne bi dogodilo osim da Milan Bandić i njegovi plaćenici ne bi bili zadovoljni mojim dolaskom, ali ja se pitam kao i većina – a tko su oni da našim herojima određuju koga će oni pozvati na njihovo slavlje! Nije mi bilo ni na kraj pameti da će se usuditi njima na tako brutalan način isključiti razglas i doslovno nas sve skupa potjerati s pozornice.
Pet sati vozili ste se u autobusu…Kako je izgledalo kad ste stigli na pozornicu?
Kad sam ušao u autobus, vladalo je neviđeno slavlje. Vatreni su se pozdravljali s narodom koji je silno hrlio prema autobusu, na licima igrača i naroda vidio sam silnu sreću, svi su im se od srca radovali. Ta silna emocija prepuna domoljublja prštala je od ljubavi prema njima, a njihova pažnja i emocija prema tom silnom narodu bila je božanstvena, kao da se spojilo nebo i zemlja. Nakon moga ulaska u autobus svima sam čestitao, grlili smo se, plakali od sreće, bio sam ushićen i radost je bila velika. Svatko od njih imao je potrebu zapjevati mi jednu od mojih pjesama. Svi su spominjali Trg bana Jelačića, jedva su čekali doći na njega. Nabrajali su pjesme i vjerovali su da ćemo sada kada sam ušao u autobus otpjevati zajedno neke i od mojih pjesama, radovali su se i kao da su imali osjećaj da je ipak sjelo sve na svoje mjesto. Očekivali su da će dobiti pravu feštu na trgu, vjerovali su da će se dobro zabaviti sa svojim narodom.
Izjave Beljka, Glasovac… dno su dna
Kako si se ti osjećao?
Vidjeli smo tu izjavu, taj izljev mržnje već u autobusu, igrači su to vidjeli i, naravno, samo su se smijali i to nam nije moglo umanjiti slavlje jer i oni su znali da će biti i onih koji će svojom mržnjom pokušati razbiti ovaj uspjeh i slavlje. Ta emocija, to zajedništvo koje se osjetilo i vidjelo na svakom metru puta kojim je autobus prolazio zasjenila je sve negativno što se događalo od strane njih i takvih.
Zaista nikada nisam doživio takvu radost i zajedništvo našega naroda. Jedino se može usporediti s 95-om, Danom pobjede, a to su spominjali i naši Vatreni. To je bilo neopisivo. Vatreni nisu slavili samo svoj uspjeh već su isticali u svome slavlju borbu hrvatskoga naroda kroz cijelu povijest pa sve do Domovinskoga rata, isticali su zajedništvo, domoljublje, Domovinu, naglašavali su koliko ih vjera nosi, koliko im znači naša tradicija, naša vjera, naš ponos. Svi elementi dobra, onoga silnoga domoljublja koji se, na žalost, ne viđa često. Prema tome, nikakav otrov tih pojedinaca nije mogao ubiti tu ljepotu i ljubav koja je tu bila prisutna.
U Zagrebu se na sve načine nastojao spriječiti tvoj nastup, svoje su uloge odigrali ne samo organizatori, Grad Zagreb, gradonačelnik Milan Bandić, HNS, nego i premijer Plenković… Neki od onih koji su sudjelovali u organizaciji i sami su se javili i kazali kako im se nudio novac da ti ne dopuste da dođeš na pozornicu?
To je dno dna. Čuo sam da su nudili i novac zaštitaru samo da me spriječi, na žalost, to je istina, moji suradnici su s njim pričali i on im je to potvrdio, da su išli čak i toliko nisko! Bandić je bio uvjeren da može baš svakoga kupiti, ali to mu svakako ne ide baš tako! Taj časni zaštitar očitao mu je dobru lekciju, svaka mu čast i želim ga što prije upoznati i stisnuti mu ruku. I on je na svome primjeru pokazao kako se štite i čuvaju moralne, ljudske i nacionalne vrijednosti jer ni pod kakvu cijenu nije htio pokvariti slavlje Vatrenima, već je kao i svaki drugi časni i pošteni Hrvat doprinio njihovu slavlju.
Drske i podle izjave pojedinih političara, najviše govori o njima samima. Zamislite da oni imaju potrebu tako reagirati i vrijeđati. To je prestrašno. Nemojmo zaboraviti ni ostale koji su imali potrebu po internetu prosipati svoje izljeve mržnje. To je, na žalost, naša stvarnost, ali nitko ovaj narod ne može uplašiti niti poljuljati kada se radi o svjetonazoru na kojemu smo opstali. Ovo je žilav narod i pobijedio je on i veće od ovih ‘sila tame’ koje sada sjede na njegovoj grbači.
Je li ti se javio tko od organizatora?
Nitko od organizatora nije mi ništa rekao, komunikacija je išla preko moga menadžera Denisa Pletikose. On je bio u kontaktu sa suorganizatorom, udrugama navijača koje su također bili u kontaktu s Vatrenima. Moj je menadžer bio i u kontaktu s tajnikom HNS-a i on je prenosio želje Vatrenih. Mnogo je ljudi bilo uključeno i nikome nije bila jasna Bandićeva drskost. Imali su sve moje matrice kada se saznalo da ću sigurno doći na trg. Sada se pokušavaju izvući i opravdati pa izmišljaju da nisu imali matrice mojih pjesama. Imali su ih sve.
Ne smetam ja svim političarima, samo onima koji ne osjećaju bilo svoga naroda
Je li ti ovo na neki način alarm da te iste stvari i dalje čekaju?
Apsolutno sam siguran da što se mene tiče neće na ovome stati. To je moja borba koja već dugo traje. Ja sam i dalje spreman boriti se za istinu, spreman sam i dalje promicati naše vrijednosti svojom pjesmom, a uz mene je bila uvijek moja publika kojoj i sada od srca zahvaljujem na potpori koju mi daju. Naši progonitelji nisu svjesni koliko mi možemo ljubiti bez obzira na ono koliko će oni mrziti. Ako misle da će mene sada zaustaviti ili uplašiti, varaju se. Ja se ne predajem. Moja publika zna da se tim mrziteljima nikada neću pokloniti!
Stalno spominješ one koji ti zabranjuju da pjevaš, ne žele te na proslavama… Tko su oni kojima smeta Thompson?
Ne spominjem ja njih stalno nego oni mene i spominju i osporavaju zajedno s mojom publikom koja je, na njihovu žalost, u većini i to ih najviše muči. Zbog toga me na sve moguće načine preko svojih medija nastoje iskompromitirati, osporiti, nazivati negativcem itd. To već dugo traje i ne vidim kraja, ali ja imam svoj duševni mir i zadovoljštinu, boriti se za istinu i svoj svjetonazor svatko je pozvan, pa tako i ja.
Zašto baš sada?
Uvijek to rade u trenutcima kada narod pokazuje svoje emocije, svoje domoljublje. Očito se mnogi boje te emocije, domoljublja i u konačnici naroda. Domoljublje i sve nas koji ga nastojimo promicati ti bolesni umovi nazivaju pogrdnim imenima, fašizmom, primitivizmom, itd.
Zašto toliko smetaš političarima, danas nije bitno je li to HDZ ili SDP?
Ne smetam ja svim političarima nego onima koji su se odnarodili, koji ne osjećaju bilo svoga naroda. Političari kojima ja smetam, a koje je izabrao taj isti narod koji je dočekao Vatrene, svojim političkim djelovanjem ne zastupaju interese toga naroda, ne štite vrjednote toga naroda već naprotiv, provode neke druge i tuđe politike koje su u suprotnosti s temeljnim vrjednotama na kojim počiva hrvatska država i društvo.
Ove godine u Glini, a vraćamo se i u Čavoglave
Što Thompson trenutačno radi?
Radim nove pjesme i koncertno sam aktivan. Imam dobre suradnike koji daju sve od sebe i sa mnom proživljavaju svaki ton i svaku riječ, a to su u prvome redu Duje i Ante te ostali članovi moga benda. Imam prelijepe pjesme kojima se silno radujemo. Čim budem pri kraju s albumom, vjerujte mi da će Hrvatski tjednik biti prvi koji će ponešto i dobiti kao što smo to i prije radili.
Pet je godina prošlo od posljednjega albuma, je li vrijeme za novi?
Da, vrijeme je za novi album. Ulažem jako mnogo truda i vremena u svoje nove pjesme i vjerujem da ću ih uspjeti brzo završiti. Pronašao sam dobar smjer i ponovno sam tematski, aranžmanski i produkcijski zadovoljio svoju formu kojom sam zaokupiran. Trenutačno se najviše bavim završetkom tekstova te sam odmaknuo dosta daleko. Krajem godine materijal bi mogao biti spreman, i ako Bog da, početkom iduće godine imat ćemo novi album. Prije toga svakako ćemo imati jednu novu pjesmu kao singl. Znam da ju moja vjerna publika nestrpljivo čeka, ali vjerujem da će biti zadovoljna.
Ove godine za Oluju sviraš u Glini?
Zvali su nas iz nekoliko mjesta, ali smo se ove godine odlučili za Glinu jer Glina, Petrinja, Sisak i sva druga okolna mjesta također su jedna velika simbolika Domovinskoga rata te su podnijeli veliku žrtvu u stvaranju hrvatske države. Dobili smo poziv župana i načelnika, prihvatili smo ga i idemo s njima i tamošnjim našim narodom te svima iz drugih naših mjesta koji dođu, a najavljuju se iz svih krajeva, proslaviti Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti u istome domoljubnom duhu i zajedništvu kakvim smo slavili i u Čavoglavama, Kninu i Slunju.
Spomenuo si Čavoglave, kad se Thompson vraća kući?
Oluja se svake godine slavi i u Čavoglavama, a ujedno je taj dan i dan naše crkve hrvatskih mučenika i, naravno, da se svake godine napravi i prigodni program. A velikih proslava na koje vi vjerojatno mislite u Čavoglavama će biti još, ali kad za to smognemo snage jer, kao što znate, to je velika i kompleksna organizacija, a mi nemamo potporu ni od koga osim od naroda.
Izvor: Marko Perković Thompson/Hrvatski tjednik
About Stric Ivan 2530 Articles
Rano jutro pola pet. Svaki dan putujem na poso kod gazde na poso. Gazda je dobar bio pa mi je poso dao, jer nemam ni za suvu kiflu. Doduše jogurt sam krao dok gazda nije sazno da sam krao. Ondak sam dobio "vaspitnu" tri, četiri od gazde jer je reko da sramotim obitelj gazdinu i moju. Inače gazda je iz sela. Ja sam isto. Al nismo iz istog. Neki dan je bio neki čoek koji se hvali kod gazde da je izumio prozor (windows) i da je zaradio milijarde na račun nas koji nemamo prozor. Mene ne bi preveslo jer mi Prozor imamo u Bosni. I tako... Bio je darežljiv. Ja nisam šćeo jedan taj prozor (windows) al mi je gazda rjeko da ne budem nagao i da uzmem jer bih inače u protuprotivnom trebao za pare kupiti prozor. Kaže ćoek da je iz Amerike i da od para ne zna šta će pa je počeo trovat ljude. Oto se mom gazdi nije dopalo..."Mali!"-ovamo dolazi zovne me gazda. "Idi po burek kod "Trifrtalj Mande" i reci joj da ga zasoli ko što su joj pretci (burekđžije) zasolili Borđžijama. "Za Dom!"-rekoh i odjurih po burek. Trifrtalj Manda je bila ugledni buregđžija, a zvali su ga Manda jer je za okladu pojeo 100 komada ćelapa i popio gajbu piva. A ono tri frtalj je dobio jer mu je još mjesta ostalo za pojest u drobu, pa je ošo kući i pojeo još lonac sarme od prošlog tjedna, jer burek ne jede iz buregđžinice, jer bi time kršio poslovnu politiku. I tako...Vratim se da kod gazde i donesem burek. "Evo gazda ja donio burek, još je vruć, kaže Manda da ga je osobno sam izgazao nogama!" "E takog te volim, kad si poduzetan, kad radiš, pereš suđe, čaše, prostoriju krćme i kada naplatiš." "Dobro gazda, al aj mi reci što nikad ne uzmeš pare kad naplatim?" "Jer svakom drpiš trostruko. Šta si radio onom Palestincu? Jaseru Arafatu? "Ništ..". Jesam ja 100 put rekao kako nije lijepo gledat tuđu ženu? "Pa dobro, ja to od milja..."Od Milja!? Kolko ja znadem ti voliš od milja plavuše a Jaserova je bila crnka i dala mi je onu sliku Alajbegove đamije. "Pa dobro mogu i ja nešto pogledat ako je lijepo". "Možeš ali joj ne moraš davat broj telefona krćme pa da me zivka i psuje tebe, jer onda ja moram objavljivat rat Jaserovim ratnicima". Dok je gazda tako gunđo i kudio me, kaže gospodin prozor( Bill Gates) da je burek famozan, i da nikad nije pojeo tako sladak burek.(!?) Baš je glup taj Bill...burek ne može biti sladak, več odmesa, odsira, i odzelja. Gazda je stajao iza šanka, i glancao čaše, a ja ko ja, imao sam svoju odoru. To mi je gazda kupio. Čizme, pantole, kožnu jaknu, bijelu košulju i crnu kravatu. Eh umalo zaboravih. Gazdina poslovna politika je bila da svi moramo pokrov imati na glavi. Kapu. Ja sam dobio isti ko i gazda, zbog ravnopravnosti, kako mi je gazda kasnije objasnio. I moja i njegova kapa se zvala fes. I došla je Fed Ex-om sa Bliskog Istoka. Ošišo sam se na nulu, a ostavio sam samo brkove za znak raspoznavanja. Jedan put kad se zaratilo, da mi nije brkova ne bih dobro prošao. Uperio čovjek pušku u mene: "Ausweis sofort!" Ja neimadoh osobnu kartu i viknuh: "Heil Hitler". Kamarad možeš ić, reče jedan do njega koji je razumio i kineski. Eto od tada gazdu poznam. Imali smo i slovo iz abecede na njoj, a gazda mi je i to objasnio, da su se to Hrvati pod tim slovom borili da bi posvojili Bosnu, Hercegovinu, Sanđžak komad Italije točnije Trst jer se tamo išlo u šverc riflama. Pa da i oni zarade malo od šverca. Kaže gazda jednom prilikom da su moje najbolje koje postoje i da su stare 501 godinu."Dobro je gazda!"- jać nastavit sa pranjem suđa, a ti idi sa gostom ćakulat. I tako dok sam ja prao suđe i glancao čaše, kod nas su tijekom mjeseci i godina dolazili raznorazni pjevači Halid, Guns n Roses, Mladen Grdović, Serverina, Jelena Rozga, Lidija Bačić i neka grupa Sex Pistols isto ali bez basiste jer se oženio i ostavio bend. Kasnije kada sam porastao sam saznao da je svoju hanumu ukiselio jer mu se nije dopao ruž. Taj basist Sida je bio nadrogerisan. Za to je to i napravio. Ne volim drogu. Ondak su dolazili Viktor Orban, Donald Trump, onda je dolazio čovjek raketa Donaldov najveći neprijatelj jer stalno prijeti Americi sa raketlama sa borbenim glavama. Onda je dolazila Gabriela Merkel, pa Berlusconi koji nije nikada bio sam. Vazda je sa njim bilo cura plavih i crnih i crvenih. Ali ne ovakih crvenih ko što je danas crvenih i vjeruju u savez komunista. Gazda je nosio crvenu maramu pa je dobio traumu. Nije volio crvene i UDBA-u. To su brate Berlusconijeve bile žene za oko za ruku i za pojas okačit. Tolko dobro. Pošto sam bio konobar prišao sam Berlusconijevim curama i rekao: "Felatio, felatio!" Cure su ozbiljno svatile posao i dale na mene. Šta je dalje bilo, mogu napisati u svojim memoarima. Berlusconi je bio šarmer, i volio je darivati manje od sebe. Valjda po parama. Ja sam para imo kolko je gazda davao. I bilo mi je dosta. I ondak ko je još ono dolazio? Ček da se sjetim? Znam da od Srba nije niko dolazio jer su se jako nešto naljutili jer ih je gazda tamanio ko muve kućne u ratu. Mog su gazdu zvali prijetalji Herojem, al on je bio običan mali čovjek. I volio je bliskoistočni smisao za humor. I ja sam isto volio posebno kad je Berlusconi doveo par sirijskih cura. Brisao sam ja čaše i sjećao se kako su me izfelatirale. U mene je sve moralo biti u redu. Šank, police, gosti nisu smjeli donositi oružje, drogu, bijelo roblje. Crno su smjeli ali na vlastitu odgovornost. Prijetila je revolucija nakon Donalda Trumpa u Ameriki pa je htio postati kandidat da bi smirio stanje. Donald je bio velik čovjek. Al sam ja gazdu volio više, jer sam sa njim stalno išao u akciju. Vremeplovom smo se vraćali u prošlost i ispravljali greške ako smo ih neđe napravili. Ae! Imali smo više posla sa bogatima nego sa siromašnima. Gazda je to razumio, i nije dao da mi se išta dogodi. A pošto su kod nas dolazili razni narodni pjevači i sastavi kao što sam već rekao Guns n Roses, Sex Pistols, Damned, Real Kids, MC5, i drugi koje ovim putem stavljam na popis onih koje sam umalo zaboravio. Jest vala. Perem ja čaše i brišem kad nešto puče. Ja se okrenu, a ono čovjek iz Prozora (Bill Gates) osta rumena lica. Aha! Gazda mu zveknuo šamar jer je upetljan u trovanje čovječanstva sa nekim virusom Covic 19. Ša je bilo jarane!? -upitam ja kad je počeo čovjek prozor počeo nešto govoriti. Jel ti znaš đe si došo? Ovo je...ponovi za mnom i tu me gledaj. OVO JE!...sad reci krćma. KRĆMA...kod Satana...JES I LIKE SATAN...ne pitam te to majmune već ponovi...KOD SATANA...Panonskog...PANONIA. E tako...sad si naučio važnu lekciju da se ne zajebava i ne fali sa zločinom na javnom mjestu. Jesi skonto? Du ju anderstud? Imaš vraga u Americi pa nek te on odgaja kad nisu ćaća i mater. Bil Gates počme plakat i klecajući ode vanka. Pazi na kanal!-sam još uspio viknuti za njim. Nisam uspio u namjeri, jer je upo u njega a u taj kanal su komšije bacale govna iz cisterni u koje su upumpavale govna i smeće. "Znači gazda on se ne če izvaditi iz njega dok ne okaje grijehe svoje? Tako je mali! "Gazda možemo li mi iz Bosne uvesti nargile. Ja sam vidio u prolazu kada smo bili u Palestini da su ljudi pušili nargile i pili čaj. Mogli bi to uvesti kao posebnu ponudu zagoste." Šta će im nargila?" "Jel imaju ašiša? Imaju...Pa neka puše brate mili kolko hoće". Ionako ispadne sa kamiona svaki mjesec drveni sanduk od 30kg ašiša. "Jest vala gazda, znaš poso al ga zna i vozač kamiona. Štas mu ono reko? Budem li te vidio da mladeži prodaješ drogu, ostaćeš bez noge idući put kad budeš sjeo u krćmu". "A jes vala jesi ga ustrašio..." Takva je poslovna politika bila u gazde. Gazda je volio čist račun i žene. Svak onaj koji je mislio da nije volio taj se zajebo. Ako se nije ženio, to ne znači da nije volio žene. Pa ni Isus se nije ženio, tako kaže glasnogovornik iz Vatikana. Da ne kažem nešto teže, pustit ću grupu neku da pjeva, bolje nego da kažem neku parabolu, pa ću još i veći glupost napraviti. "Ta ti je pametna!"-Zapiši za sutra. Lepog Maria zovni treba se pripremiti za novi rat. Golub pismonoša mi je javio da počinje. Su kim, tj. protiv koga? Ja gazda ne bi više u sanitet...pun mi fes zavoja i tableta. Gazda me pogleda, priđe i odigne fes sa moje glave. Od kad ovo nosiš?- prosuše se tablete, ispadoše dva prva zavoja, pincete i škare za zavoj. "Od 1991 nosim!-rekoh. Ne moraš više prvi zavoj nosat, od sada i od ovog trenutka si razdužen ko i ja, nas rat ne interesira jer se rat vodi na Zamlji, a do tamo ne možemo niti svemirskim brodom, al zato imamo besplatanu internetsku televiziju, i gledamo šta se događa onima koji su a jesu. A ovo je njihov san, ono što sanjaju. Gazda, sad znam! Mogli bi smo se nazvat: Dobar, loš, jao! Može...reče gazda i zapali cigaretu iz duvankese.