Što je to:Blef Royal?

 

Prvi dio:

 

Šljive popadale, odavno, kom je spreman da se od trulih šljiva pravi rakija a mi smo se kao familija okupili kod ćaće moga Stipe, i krenuli:

-Otići po veseli stroj.

-Kod komše Sepike otići po baždar za mjerenje jakosti rakije.

-Drva smo pripremili još jučer, bukovine, javora, i bagremova drveta.

-Potom u podrum koje je u vrijeme rata bilo sklonište za moga oca, mamu, djeda, a dolazili su i susjedi Cigleri. Vratit ću se na svog pokojnog susjeda jer imam par riječi da kažem javnosti o bonbardiranju.

 

Moj brat je naložio vatru, a djed je kontrolirao sve što se radi, jel treba vatra biti jaka, ili malo manje jaka. Sjeo sam kraj djeda na dvorištu i imali smo perfektan pogled na naš veseli stroj. Ćaća ga je čuvao pod šupom. Zna se da se danas žile režu i sijeku ruke čašicama nakon ispijenog alkohola rakije, i to sve zarad ženskadije. Danas mladež izlazi u disco barove gdje se isključivo sluša srpska cajka i četnici koje redom vlasnik kafića pozna na prvih par tonova iz pjesme. Vadilo se oružje, pucalo u potiljak. To se zove Blef Royal.

Djed je polako ustao sa stolca i pogledao u rakiju koja je kao eliksir mladosti čas curila, čas kapala. “Stipe…treba mi baždar!”Ćaća se nasmija jer je zaboravio. Volio je djeda moj otac a djed je cijenio i poštivao tatu i nas u kući.

Tata je nasuo rakijetinu u stakleni stalak, gotovo kao da je kao vaza nekakva izgledala. “Jel to prava”!? pita ćaća moj…Dida se nasmije i reče: a moram je popit irudamu! Svi smo se opalili smijat. Djed je bio uvijek zdravog humora. Nije bio alkoholičar i doživio je duboku starost. A nije se nikada napijao pred nama dvojicom. tek kasnije mi je bilo loše kada sam shvatio kakav su pokvareni rat odigrali srbi. Ma ko vam jebe mater, krepajte svi četnici.

Drugi dio:

E sad se počelo okupljati društvo: Ivica ujak, Dinko njegov sin i stariji sin Dražen. Dražen me ne podnosi a što, to ni Bog ne može otkriti u svojoj hercegovačkoj glavi. Sepika je stigao, kum Fikret Kapetanović koji je ime preokrenuo u Josip, jer se usrao od straha kada je počelo bombardiranje Vinkovaca. Usro se jer je bio veliki velikiiii za nas male ljude. Ma ja mu nisam zamjerio i napravio je mali odmak od mene, a to sam shvatio kao poštovanje. Naravno to je bilo taj tren a već iduća lekcija ga je čekala.

I tako malo pomalo noć je padala, kada su započeli četnici sa ispaljivanjem granata na grad. Odoru sam imao na sebi i pušku litvanku. Kada smo svi stigli u podrum Cigleri, moj pas također i prva susjeda koju je moja mama zvala baba. Sjeo sam na stubište. Zapalio sam cigaretu i naglas pitao djeda…”Dida jel ovako padalo po Vrbanji što od aviona što od topova?” Djed se je uozbiljio pogledao me svojim lijepim plavim očima i odgovori: Nije Ivan, nije nikada niti jedna. Ti se pazi četvere oči otvori i pametan budi. Zatim sam ustao, bacio cigaretu sa ramena uzeo beretku i pogledao u djeda i viknuo: “Sieg Heill. Odoh na teren”.Ja na kapiju do ulice kad eto ga Cigler i nosi nešto u novinama. Što ti je, pa nije valjda susjed da si išao po kobasicu…Aa! “Nisam…vidi šta imam.Kuburu sam iskopao je u bašti.” Jel puca, jel ispravna?-upitah. Ma 100%! “Bog susjed vidimo se kada uhvatim pola sata vremena”-i odtrčah u Dođža..

Eh da…sada dolazimo do onog dijela kada je Cigler, njegova žena, pa baba i još troje četvero sjedilo u podrumu. Prošlo je tri sata dobra kad je kanonada stala a baba pa ima svojih 76 godina počela se priljepljivati za susjeda Ciglera. Ciglerova žena je otišla kući po kavu ili šećer a Cigler skuži da mu se bakutaner uvaljuje u krilo njegovo…što se dalje zbilo-ne znam. Ali ja mislim da je baba dobila metak, i to pravi šokački. A kada je susjeda banula u trci na vrata podruma ona uhvati najsmiješniju scenu u svom životu. Cigler je stajao na nogama ne sluteći da ga žena sa vrata gleda. “Pa Cigleru, Josipe pička ti mile materine, jebo te onaj tko te na mene uputio, pa crkni stoko jedna”. Susjeda je počela bacati stvari i rekla :gibaj kući dok sam dobre volje!-reče ona babi. “Ali maco ništa se nije dogodilo”-nastavi Cigler sa Blef Royalom…Susjeda ugleda kuburu na madracu zgrabi je ruke i uperi u Ciglera. I naravno tu je i završilo,jer kubura nije opalila jer je barut bio smočen od rakije koju je Cigler cuclao. “Maco pa ti puknula u mene iz kubure!””Kog sam ja oženio!?” Dobit ćeš ti svoje samo čekaj, jebem ti sve da ti jebem!? Nju si jebo!? NJU!? E pa Cigleru nećemo tako. Šaljem te kod doktora smjesta da ti odredi dioptriju. I to pješke…budeš li nekoga stopirao da te poveze, znaj da će ti danas biti i prva bračna noć ali u mrtvačnici…e sad znaš gdje je mrtvačnica. Fuj na te ko na govno od četiri dana staro kljuse .Sram te bilo Josipe.

Eto. Ponekad se ovakve priče i na ovi način završe.