Da, da. Ljubav u doba Korona virusa.

Eto tako to ide u velegradu…nema se vremena odapet malo volje i s ljubavi da bi se upoznao netko. Opasno je upoznavanje. Treba dobro skriti rane koje imaš, jer ti u protivnom sol na nju stave i zlurado se smiju: “Ajde Duje što ti je to, pa tek si došao u Zagreb. Ovdje se brzo živi, takav je tempo života. Nije to kao u Vinkovcima. Gdje je sve usporeno.” Pa i nije…U Vinkovcima se daje novac iz Rotary cluba za podizanje spomenika Ivanu Kozarcu čovjeku koji je naguzio svoju sestričnu, pa je poslije počeo pisati pjesme kako je preskakao tarabe i i ograde samo da bi došao do nje. Animalni insktinskt u Kozarca. Ni manje niti više već sestru…pa uklapa se to u jedan plan, masonski koliko sam čitao: pedofili bi ženili djevojčice, mladići bi ženili babe, pederi pedere lezbe lezbe-ima li tome kraja? Ima naravno.

U knjizi Mladena Lojkića: Koji li je to stav? Kakav stav…Možda zato jer sam došao iz priprčine, u velegrad, kad ono selo malo veće, ali su asfaltirane ceste. Banditić je sve to odradio. Možda se korijeni vuku još iz doba kada se HSS napravila spot o Hercegovcu koji stiže u Zagreb i odmah po rodijaku dobija radno mjesto. Smiješno. Ali i istinito. Tako nekako i sa mnom ide. Par puta sam sa Lidijom došao u Zagreb prije nego sam se doselio, i sve naizgled super. Svi normalni druželjubivi, i taj osjećaj ostaje dok nismo doselili. E tako! E sada kad smo doselili, sve se naglavce okrenulo. Čovjek kojeg poznam 30 godina naglo okreće kormilo u nepoznatom pravcu. I Odlazi. Za njim drugi, treći, četvrti…Kažem nepoznatom jer su se svi i poveli sa njim tako da su se rasuli kao rakova djeca. Činilo se naizgled kao društvo ali to zapravo društvo nije, već spletom okolnosti zapleteni glumci. Ni kučeta ni mačeta. Ne znam niti koga bih izdvojio posebno. Jel imaju vođu? Makar šta…njima on nije potreban. Svi su oni išli u školu i pismeni su…Malo sam se odmakao na stranu i kazao mojoj boljoj polovini: “Ajmo Lile odavde.(?) Ma sve je se promjenilo. Sve ih odaju tikovi nekakvi, svakog na svoj način. Bio u ratu ili ne, radio u poduzeću ili ne, bio na privremenom radu u Njemačkoj ili ne. Sve se okrenulo u drugom smjeru, i otišlo-kompletno društvo. A najgore je je što jedni po drugima pljuju”. “Lile!-rekoh, ovdje će se još malo poklati, ajmo odavde”. I bolje je da smo se maknuli kako oni od nas, tako i mi od njih. Nisu mogli nauditi, pa su zato otišli, svak na svoju stranu kako rekoh kao rakova djeca. Jesu li pokušali nauditi? Naravno. Ali smo se maknuli na vrijeme…

No ja nisam slijep a nije ni Lile. Ja im pomagati nakon ovoga ne ću, jer imaju dovoljno godina u sebi i dovoljno iskustva, koje im ovaj puta nije pomoglo. Ipak je malo veća zvijerka iza mene. Kažu da je stvorio svijet i čovjeka. O njemu se radi? Pa naravno. Ljubomora a sami si krivi. Niti su ga kada pitali za savjet niti mu rekli dobro jutro Bože. I Onda se čude što im je krenulo naopako. Svašta. Da li postoje? Na to pitanje će bolje ON znati odgovor. Jer vidi, čuje, osjeti i postavi igru kakva treba biti. Što smo mi ljudi bez njega…Ništa. Nisu se niti kajali ikada u životu, niti su zaplakali za izgubljenim vremenom, prijateljem, za obitelji. Ma svašta. To ti njima niš ne znači. Ali zato kamen baciti na drugoga, e tu su stručni, ali ih odaju ruke, jer ih ne sakriju dovoljno brzo. Odaju ih povici uvredljivi, zavaravanja, zavlačenja: “Znaš to je tako jer ja nisam imao vremena za to. Ali još uvijek radim na tom”. Kad zbrojim dva i dva, što ostane? Od 4 ne ostane ništa, a da je i veća brojka, niti od njih ne ostane ništa jer je matematika sjajna u tome. Sve pregrupira svrsta pod rokove, da vrijeme, i odradi svoje po zakonu matematičkom. Nema laži niti prijevare. Čudi me jedino to što si jedan drugom ne opraštaju, već zapamte do kraja života tu sitnu pogrešku. Ante Starčević je u pravu bio: “Prelako i olako opraštamo, zato nam se greške i događaju iznova i iznova”. Tko će biti sljedeči kada ja odem? Pa naći će se već netko, tko je dovoljno zaigran poput mene, daš mu vrijeme i mjesto odvijanja filma nije bitno. Zato bolje čuvati ljubav u doba Korona virusa, nego se rasipati sa biserima a tako ih je teško ponekad naći i sačuvati. Da, da. Ljubav u doba Korona virusa. Dobar naziv no malo zastario, jer je original umjesto Korona virusa opisan u jednom romanu. Samo naziv štima…sve ostalo je pod ispitivačkim pogledom mojim.