Joj, ne ću više kuhati fažol!

 

Grah (fažol, lat. Phaseolus) biljni rod iz porodice mahunarki. Potječe iz Amerike, gdje je uzgajan još prije 4000 godina. Nakon otkrića Amerike, prenesen je u Europu, a iz nje u Afriku i Aziju.

Na svijetu postoji 38 vrsta ovog povrća. To je jednogodišnja biljka koja sazrijeva u jesen. Može se uzgajati na dalekom sjeveru i jugu, pa čak i ekvatoru jer je dosta prilagodljiv različitim uvjetima uzgoja. Uzgaja se radi svoga reproduktivnog organa, tj. ploda (mahune) ili radi zrna (sjemena).

Ima ograničenu količinu celuloze te ima relativnu malu količinu suhe tvari, oko 15%. Grah sadrži mnogo bjelančevina, ali su one fiziološki nepotpune, što znači da im nedostaju aminokiseline koje su za ljudski organizam neophodne. Fiziološki zreli grah (sjeme) sadrži preko 80% suhe tvari u čijem sastavu je i oko 5% celuloze. Ovaj nedostatak se lako nadoknađuje uporabom žitarica u ishrani.

Plod je mahuna različitih oblika i boja, a razlikuju se srpaste, valjkaste, sabljaste, poluplosnate, plosnate. Po dužini mogu biti kratke, poluduge i duge mahune. U mahunama se može nalaziti od 2 do 9 sjemenki, što ovisi o sorti graha. Boje mahuna: svijetlozelena, tamnozelena, zelena sa ljubičastim prugama ili pjegama, žuta i svijetložuta

U domaćoj kuhinji grah se uglavnom konzumira u obliku juhe. Kuha se zajedno sa sušenim mesom ili/i s povrćem. vegetarijanskoj kuhinji grah je veoma popularan, jer se njegovom upotrebom nadoknađuje nedostatak bjelančevina.

Nuspojave nakon konzumiranja graha su nadimljavanje crijeva, te ispuštanje glasnih ili pak tihih đžepova napunjenih plinom pod pritiskom vrlo neugodnog mirisa-ako se to može nazvati mirisom. Meni je svejedno koliko ću plina dati, no mojoj ljepšoj i mudrijoj polovini ipak nije toliko svejedno. Nisam samo ja takav “neslanog humora”, kod moje bolje i mudrije polovine sve to izlazi kroz kožu, te se tom prilikom izlaska pod tlakom napunjenog đžepa dijagonalnom spiralom ovlaže oči, što od smijeha, a što od nedostatka kisika. I to traje tako čitavu noć, jer kada se ujutro netko od nas dvoje prvi probudi, uodmah se otvaraju prozori i dragocjeni kisik ulazi u prostorije. Jebateonajkotemenidao, al si usmrdio stan!?-ja? Pa ja još spavam ženska glavo. TrRrRRrtttTRrtTRTT bi se začulo u sljedećem trenutku. Ti ćeš meni reć da meni izlazi kroz kožu!? Pa valjda se zna tko nosi gaće od nas dvoje. TI! Ajme majko evo ga jopet…e da znaš da ću te snimiti i staviti snimku na fejs, neka vide ljudi da književnik, bloger i gitarista satra Boga u meni sa prdcima. Pošto mi se spavalo, okrenuo sam se na stranu i još jedan rafal ispalio i zaspao.