Mala škola blogiranja! Blog: “Priče iz sprčenog sokaka.” © 2021 by Stric Ivan

Mala škola blogiranja! Blog: Priče iz sprčenog sokaka!
© 2021 by Stric Ivan


Pozdravljam sve prisutne sa ovom malom tribinom o blogiranju. Danas ću Vam objasniti na koji način ne postati dio mainstreema i na koji način zadržati kategoriju BITI SVOJ! Dakle u današnje vrijeme mediji su zauzeli visoko mjesto u formiranju javnog mnijenja pa tako i mišljenja malih ljudi. Pošto govorim o svom blogu i uspjehu koji je iza njega, napomenut ću da se ne moramo složiti u mišljenju ali da je sve onako i biva tako kako si postavimo postavke, dakle prioritete zbog kojih objavljujemo sve ono što se pojavljuje kod nas na blogu.
U početku, blogiranje je uključivalo osobni web zapis, u kojem bi netko pisao o svom danu i osobnim doživljajima. Iz “web dnevnika” (eng. web log) nastao je pojam “blog”.

Kao i većina novih inovacija na internetu, mnogi su poduzetnici vidjeli marketinški potencijal u vlasništvu bloga. Tako je započeo uzlet ove vrste pisanog izražavanja. Ne samo da blogiranje može biti korišteno za marketing već može predstavljati i samostalnu djelatnost.

 1. Domena. Pravilan odabir domene može biti a i ne mora od presudne značajke. Ja sam odabrao američku domenu jer smatram da sam dovoljno informatički pametan i obrazovan u školstvu te da mi suradnici na domeni sa kojom radim mogu i na čistom engleskom jeziku objasniti. Dakle malo sam se pomakao od hrvatskog govornog područja, jer sam poučen iskustvom na društvenoj mreži saznao da vijeće za elektroničke medije uglavnom hakira korisničke račune korisnika. Kakva država rekli bi ste…
 2. Ime stranice. Ime stranice može biti i mora biti Vaš odabir, dakle nešto po čemu će te se prepoznavati i biti prepoznati. Hoće li to biti pojam od dva tri imena ili sloga je potpuno nebitno. Važno je da je vaše i da se po tome možete prepoznati u komentarima koji će vas obasipati.
  Postavke radite prema domeni koju ste odabrali. Za početak možete odabrati domenu besplatnu veličine i zapremine do 3-4 GB. Potome ako Vam apetiti rastu sa uploadom videa i glazbenih brojeva možete uzeti premium opciju koja košta 50 US Dolara, a no ako niti to nije dovoljno možete uzeti domenu profesonalne naravi te si priuštiti pravi ugođaj blogiranja, no to će vas koštati 250-300 US dolara.
 3. Password zaštita. Niti u kojem slučaju ne postavljajte zaštitu na razinu od jedne riječi i nekoliko znamenki. Moja lozinka ima nekoliko stotina znamenki brojeva znakova i slova stoga, uzmite ovo kao dobronamjeran savjet, jer hakeri nisu niti malo naivni ljudi, jer vam mogu primjerice hakirati blog i zbog broja posjećenosti prodati kao svoj ili ga premetnuti u svoj gdje bi u početni broj pregleda iznosio onoliko koliko vaš blog ima.
  Tema koju odabirete mora biti prepoznata kao autorska, jer je masa blogova koji pišu o temama vezanih za celebrytije, kojih mi je iskreno puna kapa. Moja tema moga bloga je domoljubna i vezana je za Hrvatsku i dragovoljce i Branitelje. Vrlo zahtjevna tema za jedan blog koji je imao 2.400.000 čitatelja na stranici.
 4. Po mojem iskustvu i čitanosti rezultati koje sam ostvarivao su bili:
  2015-197659 tisuća pregleda a 133983 posjetitelja
  2016-669701 tisuća pregleda a 422688 posjetitelja
  2017-428560 tisuća pregleda a 271664 posjetitelja
  2018-350000 tisuća pregleda a 260000 posjetitelja…ovaj broj je tekući varira i dalje svaki trenutak.
 5. 2019- 120.000
 6. 2020-150.000
 7. 2021-200.000
 8. Pošto se bavim sa nezahvalnom temom domoljublja moram odah upozoriti da su zakonske kazne drakonske i da postoje snage koje vas mogu gurati ka zatvoru kao i rušenju portala odnosno bloga…

Sretno sa blogiranjem. Ukoliko imate pitanja slobodno ih postavcite u rubrici kontakt!