Malo o “Majkama”, ali iskreno do bola…

U ruke mi je dopalo reizdanje legendarnog prvog albuma Razum i Bezumlje vinkovačkih Majki, po meni najvećeg hrvatskog rock”n”roll benda. Čemu takvo mišljenje? Dojma sam da ovaj bend ne samo da svira, već i u potpunosti živi svoju glazbu. Budući da ih slušam još od 1991. godine, kada mi je kao četrnaestogodišnjem klincu uletjela u ruke baš ploča „Razum i Bezumlje“, to samo pojačava moj dojam. A kako i ne bi.. Pojavili su se iz Vinkovaca, provincijalne i depresivne sredine (kako Bare sam jednom reče) i ponudili nam agresivan, prljav, ali strahovito iskren i glasan rock”n”roll koji prodire kroz svaku poru kože i nezaustavljivo pogađa direktno u srce.

Iako su još prije izdali kazetu „Zauvijek Majke“ za etiketu Slušaj Najglasnije Zdenka Franjića, ploča „Razum i Bezumlje“, originalno izdana 1990. za etiketu Search & Enjoy Aleksandra Dragaša i Ante Čikare, smatra se njihovim prvim pravim album. „Razum i Bezumlje“ zapravo je skup pjesama benda nastalih u razdoblju od 1984. – 1989. godine te snimaka nastalih početkom devedesetih.

No, Majke kao da nose neku lošu karmu sa sobom. Poznat je problem s heroinom nekih članova benda koji ih je usporavao u radu, ali i također koji je u pjesmama savršeno ocrtavao depresivnost situacije i mjesta otkuda Majke dolaze. Otuda taj prljavi zvuk s elementima bluesa i zapomažući Baretov vokal.

Osim droge tu još imamo slučaj pogibije gitarista Marina Pokrovca i još dva prijatelja u prometnoj nesreći kada su se vraćali s jedne probe. Kao da se baš sve urotilo protiv Majki, ali oni bi uvijek odnekud izmogli i zadnji atom snage i nastavili dalje.

No, da ne bude sva tako crno, imali su zapažen nastup na cijenjenom ljubljanskom festivalu „Novi Rock“ koji im je dao dodatni zamah i dobar vjetar u leđa.

Nakon toga konačno izlazi „Razum i Bezumlje“. Malo remekdjelo iskrenog, neiskalkuliranog rocka koji ne podilazi nikome. Do danas još nisam čuo takav album gdje se u pjesmama ocrtava sva drama, bol i problemi kroz koje je bend prošao da bi iznjedrio ovo djelo.

Izlaskom albuma „Razum i Bezumlje“, Majke se otiskuju na turneju po Hrvatskoj i ostalim dijelovina bivše države, često putujući na svirke starim Wartburgom o čijoj bi se ispravnosti i pouzdanosti itekako dalo raspravljati. Tako sam čuo anegdotu od prijatelja koji je gledao Majke u zagrabačkoj Galeriji SC početkom devedesetih. Ispričao mi je da su Majke stigle u pokvarenom dvotaktnom Wartburgu koji se na dolasku skoro raspao, nakon čega je čovjek koji ih je dovezao cijelo vrijeme boravka proveo popravljajući auto ne bi li se nakon svirke nekako uspjeli vratiti u Vinkovce.

Iako se Majke, pogotovo početkom devedesetih, dosta uspoređivalo s beogradskim Partibrejkersima, smatram da se radi o dvije potpuno različite priče. Partibrejkerse bi se moglo ocrtati kao streetrock bend s velegradskom tematikom, dok bi Majkama možda najbolje stajala etiketa boogie/blues rock”n”roll benda u čijim se pjesmama ocrtava provincijalna depresija i jad smještena negdje između željezničkog kolodvora i polja kukuruza.

Teško je na ovom albumu izdvojiti vodeće pjesme jer svaka je jedno malo remekdjelo rock”n”roll glazbe koje skupa čini savršenu cjelinu. Na reizdanju se nalazi i pjesma „Nema načina“ kao bonus track koji nije bio objavljen na originalnoj verziji albuma i odlično se uklapa među ostale .

Tko ovo nije dosad slušao neka to što prije učini… Ne zna što propušta.

…od noćas imam djevojku
ona zivi u ružnom snu
ona zna, ona zna
ime joj je Prokleta
ona zna, ona zna
da samo njoj još pripadam
svaku noć i svaki dan!

Srđan Barić