Novo!

Andrija Artuković

andrijaartukovicmz8

Rođen je 19. studenoga 1899. u Klobuku kraj Ljubuškog. Sedam razreda gimnazije završio je u Širokom Brijegu, a osmi razred i maturu položio je u mostarskoj gimnaziji 1920. Studirao je i diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Od 1924. radi kao sudski pripravnik u Zagrebu, a 1926. otvara odvjetničku kancelariju u Gospiću.

Čim je osnovana ustaška organizacija u Italiji, Artuković stupa s njom u vezu. Godine 1932. sudjelovao je u organiziranju Ličkog ili Velebitskog ustanka, a zatim odlazi u emigraciju i surađuje s Antom Pavelićem u ustaškom vodstvu. Neko vrijeme boravi u Beču, a zatim u Londonu. Osumnjičivši ga za sudjelovanje u pripremanju atentata u Marseilleu, Englezi su ga u listopadu 1934. uhitili i predali Francuzima.

Oni ga pak u siječnju 1935. izručuju Jugoslaviji. Poslije osamnaest mjeseci zatvora Artuković je izveden pred sud u Beogradu, ali je sudskom presudom oslobođen optužbe. Tada ponovo odlazi u emigraciju i ostaje izvan zemlje do travnja 1941. Po uspostavi NDH imenovan je ministrom unutarnjih poslova u prvoj Hrvatskoj državnoj vladi. Od listopada 1942. do sredine 1943. bio je ministar pravosuđa i bogoštovlja, a zatim ponovno preuzima resor unutarnjih poslova. Na kraju postaje ministar-državni prabilježnik (čuvar državnog pečata), koju dužnost obnaša do sloma NDH. U svibnju 1945. Artuković napušta Hrvatsku i povlači se u Austriju. Nakon nekog vremena, sa švicarskim ispravama (pod imenom Alois Anich), odlazi u Irsku, a 1948. u SAD.

Nastanjuje se u Kaliforniji, gdje pod pravim imenom radi u bratovu poduzeću. Jugoslavenske komunističke vlasti u više su navrata tražile njegovo izručenje, ali bez rezultata. U SAD-u je ostao 38 godina, ali tada je ipak izručen. Premda teško bolestan, bio je uhićen 14. studenoga 1984. i nakon višemjesečnog zatvora predan jugoslavenskim vlastima na njujorškom uzletištu u noći između 11. i 12. veljače 1986.

Dva mjeseca poslije pred Okružnim sudom u Zagrebu održan je proces u kojem je Artuković optužen kao ratni zločinac i osuđen na smrt. Međutim, zbog visoke životne dobi i teškog zdravstvenog stanja presuda nije izvršena. Umro je u siječnju 1988. u bolnici Kaznenog doma u Zagrebu.

Nikad prodan Domovini odan!

Stric Ivan!

jpeg

 

Prenio:Stric Ivan!

Oglasi
error: Content is protected !!
%d blogeri kao ovaj: