Novo!

Croatan- staro indijansko pleme, hrvatskih korijena!

Hoće li se ikad doznati? Od 1887. imaju vlastitu školu Croatan Normal School, u kojoj su se školovali njihovi učitelji, a iz koje se poslije razvio i Pembroke State University. Posljednjih nekoliko desetljeća komunikaciju s njima, u ime hrvatske zajednice u SAD-u, održavaju hrvatski franjevci iz Chicaga, odnosno tamošnji Hrvatski etnički institut. Jedan od franjevaca fra Robert Jolić, tijekom službe u Chicagu 2000. godine posjetio je otoke Roanok i Hatteras u potrazi za Croatan Indijancima. Ondje je našao brojne tragove koji podsjećaju na to neobično pleme i izgubljenu englesku koloniju. Uostalom dolazite li ovdje sa sjeverozapada lokalnom cestom br. 168 pa pređete na 158 u potrazi za ovdašnjim dugim otocima, koji se poput štita pružaju uz istočnu obalu, vidjet ćete kako se cesta 158 ponosno naziva Croatan Boulevard, a proći ćete i kroz veličanstvenu šumu Croatan National Forest.

Natpis Croatoan koji je Englez White pronašao na starom hrastu, nedaleko od današnje utvrde Fort Raleigh, moguće je vidjeti na jednom minijaturnom deblu kreiranom u turističke svrhe te u originalnom Whiteovom izvješću. Većina tamošnjih turističkih djelatnika je prvi put od ovog franjevca čula mogućnost da su tamošnji Indijanci dobili ime po Hrvatima, koji su ondje doplovili prije Engleza, asimilirali se i ostavili svoje gene naraštajima ljepuškastih smeđokosih Indijanaca. Iako o tome nema nikakvih relevantnih znanstvenih činjenica, priča im je zvučala atraktivno. Više od 400 godina, koliko je prošlo od prvog spomena Croatan Indijanaca u Europi, ipak je predugačko razdoblje da bismo ikada do kraja rasvijetlili što se uistinu dogodilo na divljim obalama Sjeverne Karoline nedugo nakon što je Kolumbo otkrio taj kontinent, kad je Dubrovačka Republika počela širiti svoj utjecaj i na Novi svijet surađujući i sa Španjolcima i Englezima. Ovo pleme i dalje ostaje zagonetka, a njihovo hrvatsko podrijetlo – vječna legenda.

Kakva je sudbina malih indijanskih pleena, takva će ista sudbina, biti i hrvatskog naroda. Osuđeni smo na nestajanje. Hrvatske će biti, ali Hrvata i Hrvatica ne će biti, jer će nas nestati, kao što su i oni nestali. Nasilno, na početku a na kraju asimilacijom, dakle miješanjem sa drugim narodima, koji su ušli u Hrvatsku, nasilno ili mirnim putem kao što su ušli muslimanske izbjeglice. I ne samo oni već i Kinezi, i drugi koji su ušli. Stoga uživajmo još u ovome što imamo, bi kazao malodušan čovjek. Na naše tlo će doseliti onaj narod, koji će nas satrati sa drugi genom, svjetonazorom, i kulturom.

Vaš komentar

Loading Facebook Comments ...

6 Comments on Croatan- staro indijansko pleme, hrvatskih korijena!

 1. prognoziranje (prizivanje zla) da Hrvata i Hrvatica neće biti, da smo osuđeni na nestajanje više podjeća na govor židomasona nego govor domoljuba…. ,

  • Stric Ivan // 04/10/2017 at 15:16 //

   Nisam to ja sročio, već čovjek koji ima više iskustva, u politici…nekih 50 godina. Pozz.

  • Tonči Štokov // 04/10/2017 at 19:18 //

   Ivane, kako doći u kontakt s Fra Robertom Jolićem. Pišem knjigu gdje spominjem Lumbee indijance ili Croatane i treba mi podataka.

   P/S još uvijek čekam majicu HOS-a.

  • Stric Ivan // 04/10/2017 at 19:19 //

   Probaj googlati…ne zna niti ja sve…ako je iz USA mogu ga pronaći. Majicu imam…crnu ili bijelu, i koju veličinu trebaš?

 2. Otporaš // 20/02/2018 at 20:34 // Odgovori

  PRIGODOM SMRTI VLADKA MAČEKA (prvi (1) dio)
  http://otporas.com/prigodom

  PRIGODOM SMRTI VLADKA MAČEKA, piše general Drinjanin 1964. (2)
  http://otporas.com/prigodom

Vaš komentar:

error: Content is protected !!
%d blogeri kao ovaj: