Novo!

Devet Banovina u državi SHS

 

220px-Banovine_Jugoslavia

Ja ću ovdje iz ovog opisa nešto donijeti za sve Hrvate pa taman mi oni svi razbili glavu.

Srpski kralj Aleksandar Karađorđević je proglasio diktaturu 1929. godine i neposredno iz toga proglasio je državu SHS Jugoslavija. Zabranio je sva nacionalistička isticanja, pa prividno i kod Srba, da se Hrvati ne pobune. Stvaranjem nove države Jugoslavije stvorile su se i 9 banovina, a to sve na štetu hrvatskih nacionalnih probitaka. Sada ćemo poredati tih 9 banovina onako kako su one izgledale i kome su najviše išle u korist, odnosno kome su najviše štetile.

(1) Dravska banovina sa sjedištem u Ljubljani nas Hrvate ovog puta toliko ne zanima, jer je to briga najviše Slovenaca i Slovenije,

(2) Savska Banovina sa sjedištem u Zagrebu bi trebalo zanimati svakog Hrvata, a po izgledu kada su se te banovine stvarale 1929. god., tadašnji hrvatski političari nisu uopće prosvjedovali na komadanje hrvatskog povijesnog područja, jer nisu dovoljno poznavali hrvatski zemljovid. Zato se i nije čuditi Srbima kada su govorili Hrvatima: Dat ćemo vam Zagreb i ono što mognete vidjeti sa vrh tornja vaše katedrale, bit će vaše.

(3) Vrbaska Banovina sa sjedištem u Banja Luci. Danas vidimo da su Srbi na dugi rok strpljivo čekali da im na neku ruku Banja Luka bude glavni grad, a sve na uštrb naših hrvatskih nacionalnih probitaka. Kralj Aleksandar i njegov krug ljudi su zacijelo znali kako zaslijepiti tadašnje hrvatske političare, koji su tada nešto značili u Hrvatskoj, a to su ponajviše bili čelnici HSS na čelu dra. Vlatka Mačeka, Juraja Krnjeviča i drugih.

(4) Primorska Banovina sa sjedištem u Splitu kako bi se što lakše i zgodnije razvodnila hrvatska državotvorna i nacionalna suradnja izmedju Hrvata ovih dviju banovina. Na duži rok to ide na uštrb hrvatskih državotvornih probitaka; po istom ključu kada je Tito 1974. godine donio novi ustav Jugoslavije i priznao muslimanima u BiH veliko slovo “M”, što je rezultiralo na priznanje jednog nepostojećeg muslimanskog naroda.Za vrijeme rata 1992-1995. BH muslimani su shvatili da u srcu Europe ne mogu izmisliti jednu nikad prije postojeću muslimansku narodnost, pa su se na brzinu požurili da sami sebe prozovu Bošnjacima. Sve su to ovi naši Bošnjaci posudili od nekadašnjih Jugoslavena, koji su pod svaku cijenu htijeli stvoriti jedan nepostojeći jugoslavenski narod sa jugoslavenskim jezikom itd.

(5) Drinska Banovina sa sjedištem u Sarajevu je jedna očita i smišljena Banovina kako bi se što zgodnije Hrvate podijelilo na: sjevernjake, južnjake, istočnjake, zapadnjake, samo da što manje Hrvata bude administrativno zajedno i skupa.

(6) Zetska Banovina sa sjedištem na Cetinju. Opet ciganska posla da se “vlasi” ne dosjete. Kralj Aleksandar je rođeni Crnogorac i kao takav je Crnu Goru smatrao svojom, tj. srpskom zemljom. Administrativno Beograd i SPC imaju potpuni utjecaj u toj zetskoj Banovini.

(7) Vardarska Banovina sa sjedištem u Skoplju. I ovdje ista stvar. Beograd i SPC će imati odlučujuću riječ u svim domenima. Zato se nije ni čuditi da je 1967. godine Makedonska Pravoslavna Crkva zatražila službeno da se odvoji od svakog utijecaja SPC.

(8) Moravska Banovina sa sjedištem u Nišu. To je isključivo srpska stvar s kojom mi Hrvati nemam ama baš ništa zajedničkoga, osim uzajamnog poštivanja.

(9) Dunavska Banovina sa sjedištem u Novom Sadu. To je takodjer napravljeno i smišljeno tako da se hrvatski političari iz HSS nisu mogli – kako hrvatska poslovica kaže: “Od pustog lišća nisu mogli grane vidjeti” – od pustog veselja što im je njegovo “veličanstvo” srpski kralj Aleksandar dao neku vrst zadovoljštine u obliku Banovina Hrvatska, bez svoje – hrvatske – vojske, bez hrvatskog novca, bez hrvatske himne i države, bez išta što jedna treba imati.

Dragi doktore Tomislav Dragun, evo ovo sam Vam priopćio, kako ste tražili, kao moje observacije na ovaj priloženi opis. Ako zato trebam biti linčovan što sam rekao kako ja gledam na hrvatsko/državotvornu stvar, onda sam spreman i na to, kao i Matija Gubec 1573. godine, davno prije mene, ali za istu državotvornu hrvatsku stvar.

Primite moje iskrene pozdrave. Bog!

Izvor: Otporaš

Žig

 

Oglasi

4 Comments on Devet Banovina u državi SHS

  1. Zakleo bih se da mnogi Hrvati danas i ne znaju za ovaj veliki povijestni propust tadašnjih hrvatskih političara. Sve u odrazu vremena.

  2. U ovom članku se govori o Kraljevini SHS ,a ne o Državi SHS.Kraljevina SHS je nastala 1.12.1918. ujedinjenjem Države SHS(koja je postojala kao nepriznata svega mjesec dana) i Kraljevine Srbije koja je sebi netom prije pripojila tzv. Kraljevinu Crnu Goru i Vojvodinu(koja je bila u sastavu države SHS).
    Također banovine postoje od 1929. kada je Kraljevini SHS promijenjeno ime u tzv. Kraljevinu Jugoslaviju(ime je promijenjeno da bi se izbacilo i uništilo ime hrvatsko).

  3. Složio bih se ja s tobom, Lovre. Istina je, ali svakako to ne oduzima vjerodostojnost postojanja tih revet (9) Banovina bilo u kraljevini SHS ili kraljevini Jugoslavije SHS.
    PoZDrav.

Comments are closed.

error: Content is protected !!
%d blogeri kao ovaj: