Novo!

Diskriminacija jednog Tigra…(prvi dio)

šo

 

Link: Diskriminacija jednog Tigra…(drugi dio)

Ne ovaj puta opet neću sebe stavljati u prvi plan jer ja osobno nisam barem javno to doživio na svojoj koži, ali ću uvijek stati u obranu istinskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata.
U ovom slučaju radi se o mom suborcu iz postrojbe 1.GB TIGROVI, IV Bojna GAVRAN: gospodin ŠEFIK ORLIĆ, pored njega, mog prijatelja i suborca iz iste postrojbe još su mu dva rođena brata bili pripadnici iste postrojbe a jedan je bio u pričuvnoj Velikogoričkoj postrojbi.
Četiri dragovoljca i to četiri brata iz jedne obitelji to je za svaku pohvalu i divljenje a ne za osudu i omalovažavanje koje je moj prijatelj i suborac u zadnje vrijeme doživljavao. Puno je vremena prošlo i ljudi olako to zaboravljaju iskreno rečeno, to se i meni s vremenom događa da sam neke istinske branitelja koji su bili rame uz rame, zaboravio. Jedan Šefikov brat po nadimku Kemo je učestvovao u žestokim akcijama 1992.godine u Dubrovačkom zaleđu i pokazao se kao istinski borac i ratnik.
Ovo je namijenjeno mom prijatelju Šefiku i sad je vrijeme nakon uvoda da javno napišem kalvariju koju prolazi a nije ju zaslužio, nego je po mome mišljenju i njegovom doprinosu zaslužio poštovanje mnogih koji ga sad prozivaju. Tragedija je u tome što mnogi Hrvati katolici gledaju njega kao manje vrijednog samo radi njegove vjeroispovijesti iako je cijeli život državljanin Republike Hrvatske i ima Hrvatsko državljanstvo.

Šefik se je među prvima odazvao pozivu Domovine u svibnju mjesecu 1991., u lipnju iste godine pristupa u profesionalni sastav ZNG u 1.GB TIGROVI i sa istom prolazi sva ratišta Slavonije, Banije, Dalmacije te isti stradava u jednoj od akcija, te dobija privremeno RVI 60% i od tog stradavanja zdravstveno stanje mu se s vremenom pogoršava te završava u invalidskim kolicima i potrebna mu je pomoć druge osobe, koju mu država ne odobrava iz po meni jedinog razloga što mu je ime ŠEFIK.
O njegovoj humanosti i dobroti, koja je rijetkost mogu samo navesti jedan od primjera koliko VELIKO SRCE ima Šefik. U srpnju mjesecu 1991. godine iako ne poznavajući mog prijatelja i dragovoljca iz Osijeka ZORANA MAREKOVIĆA koji je tražio sigurnost za svoju suprugu i maloljetnu djecu, Šefik mu je osigurao smještaj kao i mnogima drugima. Istoga Zorana nikada do tog trenutka nije vidio niti poznavao nego ga je slučajno našao u Zagrebu kad se ovaj vraćao od rođenog brata iz Njemačke, koji je pobjegao od ratnih zbivanja, te ga je zamolio da mu na privremeno zbrine obitelj što mu je rođeni brat odbio učiniti.

Povratkom drugi dan iz Njemačke Zoran nailazi na Šefika koji mu osigurava smještaj za obitelj i iste vodi u džamiju i mislim da se to zove MEŠIKAT ustanova za pomoć vjernicima i preko njih osigurava smještaj obitelji branitelja MAREKOVIĆA te ih spašava ratnih strahota koje su se dešavale u okolici Vukovara i Slavoniji.

Idemo još malo o stvarima koje su mene osobno pogodile kao čovjeka. Šefik je zaslužio bilo kakvo priznanje za svoj doprinos u Domovinskom ratu te stradalnicima domovinskog rata i za svoj humanitarni rad.

Da vas sad pitam da li je itko upoznat s time što je dobio? Isti taj moj suborac nije čak dobio ni ono najvažnije što su dobivale estradne zvijezde i čistačice po kojekakvim uredima SPOMENICU DOMOVINSKOG RATA.
Za mene osobno to je prvo priznanje i odlikovanje dragovoljcima prve spomenice koje su dodijeljene dragovoljcima i koja je glasila “SPOMENICA DOMOVINSKOG RATA 1990.-1992. i koja je imala izgled HRVATSKE TROBOJNICE.

Sad  postavljam pitanje sebi i vama: Koliku vrijednost sad ta spomenica ima kad su je dobili i oni koji su mobilizirani od 1993. pa do okončanja Domovinskog rata? Za mene nema nikakvo značenje, jer osoba koja je dragovoljno bila spremna položiti svoj život na Oltar Domovine i onaj koji je prisilno mobiliziran sad su izjednačeni što po meni nije nikako u redu.
Pripadnici TIGROVA su za svoj doprinos u domovinskom ratu isto tako odlaskom iz postrojbe dobivali kolajnu TIGAR uz zahvalnicu a moj prijatelj ni to nije dobio. Volio bih vjerovati da je to samo pojedinačni slučaj i nečiji slučajni propust ali nažalost to nije tako nego je namjerno napravljena diskriminacija branitelja druge vjeroispovijesti pa tako i mog suborca ŠEFIKA ORLIĆA.
Vratimo se u ne tako daleku 1991.godinu. U postrojbama Hrvatske vojske nisu bili samo Hrvati katolici tu je i veliki broj Hrvata Muslimana i Pravoslavaca i ostalih manjina a sve u većini građani Republike Hrvatske koja je njihova jedina Domovina i za koju su se oni zdušno borili. Nažalost mnogi su i dali ono najvrijednije svoje živote što je neprocijenjivo i isto tako mnogi od njih su ostali i invalidi Domovinskog rata kao i moj prijatelj i suborac ŠEFIK ORLIĆ.
I dan danas pored svog teškog zdravstvenog stanja ŠEFIK nije odustao od borbe za samostalnu Republiku Hrvatsku i branitelje iako ga mnogi i dan danas ogovaraju i omalovažavaju samo na spomen njegovog imena. U očima mnogih je istinski domoljub i branitelj ali je podvrgnut omalovažavanju i u većini slučajeva kad spomene svoje ime mnogi mu okrenu leđa što on nikako ne zaslužuje. Od prvih dana prosvjeda je u Savskoj 66 i pored teškog zdravstvenog stanja većinu vremena provodio uz sve branitelje iako ga mnogi gledaju kao Muslimana a ne istinskog branitelja i dragovoljca.
Uvjeren sam da ima još dragovoljaca koji misle da ja ne griješim i da je napravljena nepravda prema dragovoljcu i branitelju Šefiku a i mišljenja sam da su svi napadi na njega od strane onih koji se nisu usudili početkom rata priključit se u obranu Domovine nego su se priključili na kraju rata te sebi uzimaju za pravo da su oni Hrvatski branitelji samo zato što su stoljećima porijeklom Hrvati pa takve pitam gdje ste bili kad se nije imalo sa čime braniti? Vjerovatno u takozvanoj Minhen bojni. Došli ste s hrpom novaca i preko pokvarenih političara sebi kupili mirovine i učešće u ratu te činove i odlikovanja.

Možete mi spočitavati koliko želite, jer i u meni ima dio muslimanske krvi i ja vas se ne bojim iz razloga što sam domoljub i dragovoljac. Bivši sam pripadnik legendarnih TIGROVA.

Napisao:SPO

Nikad prodan Domovini odan!

Stric Ivan!

tekst-i-fotografija

Oglasi
error: Content is protected !!
%d blogeri kao ovaj: