Novo!

Doktorska teza o Paveliću dr. Ante Delića!

Poglavnik-NDH

Djelovanje Ante Pavelića od 1945. do 1953. naziv je doktorskog rada koji je uoči odbrane zakazane za sutra na Univerzitetu u Zadru, podigao tenzije, a zbog navodnog lažiranja imena u pismu kojim se osporava svrha naučnog rada, u utorak je obavještena i policija, javlja Jutarnji list.

Riječ je o prvom doktorskom radu kojem je u nazivu jedno od najkontroverznijih imena hrvatske nacionalne historije, a kako je za Jutarnji rekao autor, magistar Ante Delić, u izradi disertacije koristio je, pored ostalog, dosad neiskorištenu i nepoznatu ostavštinu Pavelića, koje mu je ustupila njegova porodica u Madridu. 

Na pitanje zašto je odlučio da piše disertaciju o Paveliću, Delić odgovara da je “jednostavno riječ o potrebi naučno utemeljenog istraživanja političkog djelovanja Ante Pavelića”.

“Jedino na taj način mogu prestati ideološke i druge mitologizacije Pavelića. Doduše, moj rad se bavi razdobljem nakon Drugog svjetskog rata, nakon što Pavelić dakle više nije poglavnik NDH već vođa hrvatske političke emigracije. Tvrdnje da se u radu ne bavim ustaškim režimom zato su nebulozne. Pavelićem se bavim koristeći naučnu metodologiju, a onima kojima to smeta, očigledno da imaju za cilj da uvedu dogmatski pogled na svijet i zabrane istraživanje nekih tema”, kaže Delić.

Rehabilitacija ustaškog poglavnika

Kako navodi Jutarnji, u utorak se proširilo pismo s adrese koja sadrži ime i prezime profesora historije umjetnosti Univerziteta u Zadru Ivana Josipovića, u kojem se navodi da je rad pokušaj rehabilitacije ustaškog poglavara. 

Kako piše u pismu, “ovim se radom pokušava ispod žita sprovesti kvazinaučna rehabilitacija ustaškoga ubice. Mentor doktoranda dr. Zlatko Begonja u svojoj ocjeni rada nigdje ne pominje zločine Ante Pavelića, već se obrušava na poslijeratnu Jugoslaviju kao totalitarni režim”.

Josipović, međutim, demantuje da je poslao ikakvo pismo i tvrdi da je njegovo ime u mejlu lažirano. Istina je, kaže, da je na sjednici Vijeća imao određenih terminoloških primjedbi, kao i neki drugi profesori, no nikakvo pismo nije slao. O slučaju je jučer obavijestio policiju.

A Delić izričito tvrdi: “Niti ja, niti iko, u disertaciji ne govori o Paveliću kao svecu, niti kao đavolu. Velika većina moga rada zasnovana je na dokumentaciji, od britanske i američke provenijencije, do jugoslovenskih službi”.

Izvor: Ante Delić

Stric Ivan!

Oglasi

1 Comment on Doktorska teza o Paveliću dr. Ante Delića!

  1. Nažalost, mentalni sklop osoba iz visokog obrazovanja je uistinu na jednoj nedemokratskoj razini, očito indoktriniran komunističkom dogmatikom s usađenom mržnjom prema svemu onome što nije njima po volji. Sramotno je i opasno po intelektualce da se znanstvenicima zabranjuje da se bave znanošću, da teže istini.
    Čega li se to plašite komunistička suito? I baš zbog takvih problema, koje sam i sam doživio kao povjesničar, ovome je društvu nužno potrebno rasvijetljivanje prošlosti.

Comments are closed.

error: Content is protected !!
%d blogeri kao ovaj: