Novo!

Heroj: Eugen Dido Kvaternik

dido

Rođen je 29. ožujka 1910. u Zagrebu. Sin je Slavka Kvaternika i Olge rođ. Frank (kći hrvatskog političara dr. Josipa Franka, koji se 1895. izdvojio iz Stranke prava i osnovao novu Čistu stranku prava). Pohađao je Drugu klasičnu gimnaziju u Zagrebu, a po završetku srednje škole upisao se 1928. na Pravni fakultet Zagrebačkog sveučilišta. Odgojen u obitelji s hrvatskom državotvornom orijentacijom, već tijekom školovanja iskazuje svoje naglašeno hrvatstvo i priključuje se pravaškoj grupaciji. U vrijeme šestosiječanjske diktature kao student djeluje u konspirativnoj skupini sveučilištaraca, koju je predvodio Vlado Singer. Da izbjegne policijski progon napušta zemlju (u prosincu 1933.) i nastavlja studije u Berlinu. Povremeno boravi u Francuskoj i Velikoj Britaniji zbog usavršavanja jezika. Pridružuje se ustaškoj organizaciji u Italiji i ulazi u vodeću grupu hrvatskih emigranata.Iskazujući organizatorske sposobnosti i svoju superiornu intelektualnu ličnost, uz poznavanje više stranih jezika, Eugen Dido Kvaternik postaje najbliži Pavelićev suradnik u emigraciji. Imao je važnu ulogu u pripremanju i organiziranju marsejskog atentata na kralja Aleksandra.

On priprema i prebacuje atentatere u Francusku nadomak Marseillea pa se nakon atentata vraća u Italiju, gdje je zajedno s Pavelićem uhićen i utamničen do ožujka 1936. U veljači 1937. Pavelić ga postavlja za zapovjednika ustaškog logora na Liparima. U svojim mladim danima kao nacionalni fanatik bio je nekritički privrženik Pavelića. Poslije uspostave Nezavisne Države Hrvatske, pri organiziranju aparata vlasti, Pavelić mu povjerava dužnost šefa Ustaške nadzorne službe (UNS), policijske ustanove s velikim ovlastima.

Njemu su bili podređeni svi organi redarstva i oružništva. Kada je uz UNS uspostavljeno i Ravnateljstvo za javni red i sigurnost, Dido Kvaternik imenovan je i za ravnatelja tog Ravnateljstva. Tako je postao najodgovornija ličnost za policijske poslove, ali i za sustav progona u NDH, uključujući i logore. U listopadu 1942. odlukom poglavnika uklonjen je sa svih funkcija i do kraja postojanja NDH više ne djeluje u državnom i javnom životu. Poslije 1945. ponovno je u emigraciji (u Argentini). Tada se javlja u emigrantskom tisku, iznoseći mnoge zanimljive pojedinosti iz političkog djelovanja ustaške organizacije i njezinih prvaka prije i za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske. Poginuo je u automobilskoj nesreći 10. ožujka 1961. nedaleko od grada Rio Cuarto u Argentini. Tom je prilikom poginula i njegova jedanaestogodišnja kći Olga, a ranjeni su njegova supruga Marija (rođ. Cvitković) i sinovi Slavko i Davor.

Vaš komentar

Loading Facebook Comments ...

4 Comments on Heroj: Eugen Dido Kvaternik

  1. HRVATI NE BJEZU ZA ARGENTINU NEGO SAMO SRPSKA PROPAGANDA

    • Stric Ivan // 23/01/2016 at 19:44 //

      Ja to ne gledam tako. On je nastavio sa političkim radom. Uostalom kao i svi drugi, iz vremena NDH koji su utočište našli u drugim zemljama svijeta. Oni su sjeme današnje Hrvatske. Pozdrav!

  2. Slava mozgu prve ustaške emigracije Eugenu Didi Kvaterniku!

  3. Milan Boban // 08/10/2018 at 11:12 // Odgovori

    Prava istina o organizatorima otmice švedskog zrakoplova 15. rujna 1972. godine. Do sada nepoznate audio poruke Mira Barešića, Anđelka Brajkovića, Marinka Leme i Ante Stojanova.

Vaš komentar:

error: Content is protected !!
%d blogeri kao ovaj: