Novo!

FAŠIZAM – Šta je to?

 

page

Odaslano Ivi Josipoviću zbog njegove izjave:

“Kada postanem predsjednik RH cijelu Hrvatsku ću napraviti crvenu od Istoka do Zapada, od Sjevera do Juga

 

(1) Fašizam je kao i sve druge filozofije i politički i ideološki koncept.

(2) U hrvatskim postojećim, čitaj današnjim, krugovima često nastaju nesporazumi oko uporabe riječi “ljevica i “desnica”. Pogrešna uporaba tih riječi olako može dovesti čovjeka kao pojedinca i kao skupine pa i cijeli narod do stvaranja neodgovarajućih i pogriješnih i štetnih djela, a sve to na uštrb hrvatsko/državotvornoj stvari, čitaj ideji.

(3) Fašizam zahtijeva od čovjeka aktivnost/djelatnost i da se svom snagom uključi u izgradnju zajednice, čitaj države, tj. zahtijeva od čovjeka potpunu stegu, svijest i spremnost suočiti se sa svim poteškoćama koje ga (o)čekaju na putu k ostvarenju konačnog cilja, čitaj Države.

(4) Ako se temeljito (ali takodjer neovisno od Doktrine Fašizma) pročitaju USTAŠKA NAČELA iz 1933. god., može se uočiti sličnost u idejama/ciljevima za postignuće (po)željnog cilja, čitaj Države Hrvatske.

(5) Marks i Engels su u njihovu Kapital-u iznijeli temelje komunizma sa parolom: “Proleteri svih zemalja ujedinite se”, dok je Tito na drugom zasjedanju AVNOJ-a rekao: Drugovi i drugarice, u našoj borbi za socijalizam ništa nam ne smije biti na putu, neki nam trebaju ruke (za)drćati da postignemo naš cilj, čitaj državu Jugoslaviju.

(6) Kakova je razlika za postići zacrtani/očekivani cilj izmedju izloženog pod broj (5) i pod broj (4) Ustaških Načela i temeljnih Titinih načela iznešenih u Jajcu na drugom zasjedanju AVNO-a 29-30 studenog 1943 godine?!

(7) Nikakova! Svak se borio za ostvarenje svojih ideja/ciljeva. Ustaška Načela za stvoriti Hrvatsku Državu, Avnojska Načela za stvoriti državu Jugoslaviju.

(8) Fašizam se borio da: (a) od pojedinca, (b) političkih grupa i stranaka, (c) kulturnih i gospodarskih udruženja, socijalnih staleža i ostalih, napravi jednu etičku i etničku poslušnu i stegovnu masu unutar Države, čitaj Italije.

(9) Ustaštvo se opet sa svoje strane borilo sasvim za nešto drugo, potpuno različito u svojoj ideji i koncepciji od Fašizma, ustaštvo se borilo za Hrvatsku Državu.

(10) Ustaštvo u svojem programu nije imalo nikakovih ideoloških aspiracija za osvajanje internacionalnih masa, kao što su to imali i komunizam i fašizam.

(11) Uzevši u obzir te ideološke aspiracije za osvajanje masa, nepobitno se dolazi do zaključka da su komunizam i fašizam u svojim načelima jako srodni, a ne nikako oprečni.

(12) Te dvije srodne ideološko/političke koncepcije, iz iskustva se dolazi do nepobitnog zaključka da će se ove dvije ideologije unutar sami sebe sudariti, ne toliko zbog ikakovog političko/ideološkog razmimoilaženja u mišljenjima, koliko zbog borbe za vlast i preuzimanje prevlasti.

(13) U borbi za tu prevlast su se izmislile riječi “ljevica” i “desnica”, kako bi se u primjeni mogli odrediti politički smjerovi, na jednu stranu komunizam a na drugu fašizam.

(14) To se najbolje moglo očitovati kod nas Hrvata na prošlim predsjedničkim izborima. Za jedne Hrvate Milan Bandić je predstavljao hrvatsku “desnicu” dok je za druge Hrvate Ivo Josipovic predstavljao hrvatsku “ljevicu”, čitaj YU komunizam.

(15) Obje ove riječi “ljevica” i “desnica” (posebno) kod nas Hrvata su značajne: (a) što je naš hrvatski neprijatelj sustavno prišivao etiketu državotvornim Hrvatima da su “desničari” kako bi ih što uže, jače i čvršće povezao s fašizmom, (b) neophodno je bilo potrebno povezati ustašku borbu za odcijepljenje Hrvatske iz kraljevine Jugoslavije kao “desničarsku” i onda si automatski fašista, i (c) u odrazu onog ratnog vremena na području NDH kada je bilo popularno biti “ljevičar”, hrvatske državotvorne “ljevice” nije tada uopće ni bilo, jer se je ona stopila i utopila u jugoslavenski i internacionalni komunizam, za borbu i obnovu države Jugoslavije.

(16) Zato se nije niti čuditi što su Hrvati u svijetu (posebice u političkom) okarakterizirani elementima fašizma. To je – za prevlast – u borbama i brigadama NOB, NOV, KPJ i Titi odgovaralo, pa su kanalima internacionale, potpomognuti i hrvatskim glupostima, širili sve najgore o hrvatskoj državotvornoj vojski, HOS, i o Hrvatskoj općenito.

(17) Vlast u NDHrvatskoj, uza sve što joj se prišiva, nije bila fašistička. U NDH fašistička stranka je bilja zakonskom odredbom Poglavnika zabranjena, a tradicionalni Hrvatski Sabor, ne samo da je uščuvan, nego nije bio Ustaški Sabor, nego je otvoren 23 veljače 1942. godine kao: HRVATSKI DRŽAVNI SABOR, a ne kao Ustaški Sabor.

(18) Hrvatska je uvijek u prošlosti bila meta neprijateljskih napadaja, sve zbog svoje prirodne ljepote i prirodnog bogatstva. Izmišljala su se imena kako što bolje Hrvatsku ocrniti, posebno državotvorne Hrvate.

(19) Jugoslavija je rabila riječ “ustaštvo” kao sinonim za najveća zločinstva i kao znak za ocrnjivanje Hrvata, pa i naše Hrvatske.

(20) Bruno Bušić (1939-1978) je u svojoj analizi: HRVATSKE USTAŠE I KOMUNISTI, u glasilu HNO OTPOR 1979. godine napisao i lijepo obrazložio borbu hrvatski Ustaša i hrvatski Komunista za HRVATSKU DRŽAVU.

(21) Bruno Bušić u svojoj analizi ne niječe da u to predratno doba hrvatski komunisti nisu bili svijesni hrvatski nacionalisti, nego da oni nisu bili ni partizani. Hrvatskim komunistima ta riječ “partizan(i)” je bila nepoznata sve dok KPJ 22 lipnju 1941. nije ih nasilno i smišljeno natjerala da se zovu “partizani” po nalogu
Staljina. To je učinjeno i za to da ih se, opet po Staljinovu nalogu, prozove “antifašistima”, jer su se armije SSSR već borile protiv koncepcije “fašističko nacističke”.

(22) Iz izloženoga, politički i ideološki gledano, olako se može vidjeti kako se je Hrvate podijelilo na “ljevičare” i “desničare”, odnosno na FAŠISTE I ANTIFAŠISTE, sve u cilju da se sruši u to doba teškom mukom stečena poslije 839 godina borbe NEZAVISNA DRŽAVA HRVATSKA, NDH.

(23) Hrvatska “ljevica” okupljena oko Ive Josipovića može nam na sav glas i lijepo dokazati sa svojim hrvatsko/državotvornim radom, da su spremni, za razliku od onoga što je bilo prije pola stoljeća, ići sa cijelim hrvatskim narodom, pa i sa hrvatskim komunistima i Ustašama ako ih još ima, u izgradnju bolje i svijetlije hrvatske budućnosti i sve za hrvatski narod i hrvatsko stanovništvo.

(24) Hrvatska “desnica” okupljena oko Milana Bandića ne treba biti potištena zbog izgubljenih prošlih izbora. Za mene je to jedna neviđena pobjeda, koja je očevidno dokazala da hrvatska “desnica” nije fašistička, jer je Milan Bandić bio komunista i član SDP.

(25) Poštovani i drage kolege smatrajte ovih 25 točaka kao odgovor na Vaše želje upućene meni, da Vam objasnim razliku između fašizma i antifašizma; kao i to da ovih 25 točaka predstavlja 25 polja hrvatskog državnog i nacionalnog GRBA.

Dr. Ante Pavelić –

FAŠIZAM I BOLJŠEVIZAM

Izvor: Otporaš

Vaš komentar

Loading Facebook Comments ...

4 Comments on FAŠIZAM – Šta je to?

 1. Neke stvari jednostavno nisu točne. Fašizam i nacional socijalizam su javili ako ideološki idgovor na nesposobnost kapitalističko-liberalnog sustava sjedne i socijalističko-komunističkog s druge strane da odgovore na problem radničkoga (to jest zadovoljavanja egzistencialnih pitanja nižih klasa i staleža) i istovremeno zadržavanja relativno noramlnog moralnog i hijerarhijskog poretka. Njihov osnovni problem je što se uzdaju u snagu ulice, ne teološki ispravnije i genetski bolje klase i ljude. Upravo odbacivanje internacionalnih (“globalnih” temelja europske civilizacije udaljuje obje ideologije od kršćanskih temelja = Ecclesiam Universalis et Sanctam imperium Romanorum). Takav globalizam za razliku od komunističkog ne želi uništiti etničku posebnost naroda, nego stvoriti politički homogenu (i moralno/vjerski) koja će biti ujedinjenja u borbi protiv pogana, zajedničkom ekonomskom tržištu, združenim oružnim snagama (a ne suprotstavljenim oko minornih stvari), ali ne i kulturnom hegemonijom bilo koje etničke grupe (kao što su to u socijalističkim sustavima bili Srbi odnosno Rusi). Fašizam s druge strane teži toj kulturnoj hegemoniji kao svom obliku širenja i oblikovanja pokorenih naroda kao i socijalizam, samo prema naravnom, ne umjetnom modelu koji je kod ovog prisutan.

  • Ivan Čavrak // 22/07/2018 at 12:46 //

   Poštovani gosp. Franjo,
   malo ste pobrkali lončiće. Nacizam (nacional-socijalizam) se u Njemačkoj nije javio kao kako navodite zbog:”nesposobnost kapitalističko-liberalnog sustava” već upravo kao njegova tvorevina. Upravo zbog jačanja komunističkih snaga u Njemačkoj, kapitalisti su doveli Hitlera na vlast, a ne zbog toga što je kapitalizam nesposoban. Zbog bojazni od socijalističke revolucije i događaja koji bi se iz toga mogli zgoditi a to je ponavljanje SSSR-a u Njemačkoj, dozvolili su “divljanje ulice” kako navodite. U svom osvrtu na članak, na žalost moram vam reći da ste potpuna neznalica o povijesnom nastanku Nacizma u Njemačkoj. U vaš komentar ste kao negativno unijeli za potvrdu pozitivan stav da je ispravnije i bolje da su se oslonili na tu grupu ljudi (genetski bolju) a ne na ulicu.
   Nacizam (nacional-socijalizam) se razvio dakle kao ideja kapitala, iskoristio je ulicu da bi na kraju samoga sebe proglasio onim što kažete da bi bilo bolje:genetski kvalitetniju grupu. Očito nise upoznati s pojmom: ibermenš, kako i zbog čega je nastao, http://hrvatski.enacademic.com/109716/ibermen%C5%A1
   Na žalost, moram vas nazvati onim, koji blage veze nema s idejom koje je iznio dr. Pavelić, a to je slobodna, samostalna i Nezavisna Država Hrvatska. Da ste malo obratili pažnju na stav Ustaša:Tko je Hrvat i koga se može smatrati Hrvatom, ne biste miješali nacional-socijalizam, fašizam i komunizam sa političkim stavovima dr. Pavelića u stvaranju Hrvatske države.
   S druge strane, fašizam u Italiji se razlikuje od nacional-socijalizma u Njemačkoj razlogom postupka kolektivizacije masa i temeljem toga jačanja privrede podržano jakom industrijom privatna kapitala.
   Dakle niti jedni niti drugi nisu ni primirisati Staljinizmu i komunizmu SSSR koji naglašava, bar u teoriji, ne naciju, koju miješate s pojmom etnička grupa, Ruse ili Srbe, kako navodite, već umjetno stvorenu naciju koju hzovu: radničku klasu. Naime u komunizmu nema etničkih grupa ni nacionalnog stava. Postoji samo internacionalizam kao pojam i to je RADNIK.
   I ovdje ste promašili u razmišljanju.
   Izuzetno mi je žao ali vaš osvrt “ne drži vodu”.
   Ivan

 2. Treba ovaj dolje priloženi link poslati na taj ured Simona Wiesethala da dobro prouči DOKTRINU FAŠIZMA. kada oni, ti židovi koji su protiv Hrvatske Države, dobro prouče doktrinu fašizma, tek tada će shvatiti da su SVI ŽIDOVI SVIJETA NAJVEĆI FAŠISTI U SVIJETU.
  Molim svaku Hrvaticu i svakog Hrvata da svake minute, svakog sata, svakog dana, svakog mjeseca i uvijek, sustavno i stalno šalju na taj židovski centar ovaj link, koji će biti dovoljan za sve prosvijede protiv tog fašističkog centra.

  Tekst na engleskom se nalazi ovdje: http://www.worldfuturefund.org/wffma…/mussolini.htm

 3. Milan Boban // 22/03/2018 at 11:11 // Odgovori

  IN MEMORIJA VINKU LOGARUŠIĆU (1946-1997), piše Miško Maslač
  http://otporas.com/in-memorijam-vinku-logarusic-1946-1997-pise-misko-maslac/

Vaš komentar:

error: Content is protected !!
%d blogeri kao ovaj: