Novo!

Fra Nikola Mate Roščić: Mi Hrvati nemamo zašto slaviti Dan pobjede!

političke poruke s oltara

Nakon nedjeljne jutarnje mise koju je u crkvi sv. Dominika pred HTV-ovim kamerama predvodio pater Luka Prcela čiji su se odjeci čuli do predsjedničina Ureda na Pantovčaku, političke poruke širile su se sa splitskih oltara i u večernjim satima kad se u crkvi sv. Frane na Obali održavala misa za mlade. Fra Nikola Mate Roščić u svojoj se propovijedi dobrim dijelom osvrnuo na aktualna zbivanja u našem gradu i državi tijekom proteklih dana:

– Kad bismo uzeli snimak s televizije od mise povodom blagdana svetog Dujma, svatko od nas bi se mogao zamisliti što će ostati od splitskog katoličanstva i hrvatstva. Neka mi ne zamjere naše pobožne mame i bake, koje prebiru očenaše od jutra do sutra, ali kada dođu izbori pokažu koliko to vrijedi. Zbog zeta, sina ili ovog onog, stave listić u pogrešnu kutiju, odjednom postanu daltonisti i vide samo crveno naglasio je franjevac i dodao:
– U svijetu se obilježava Dan pobjede, no mi Hrvati nemamo što slaviti, jer Dan pobjede za nas je bio dan gubitka i dan tuge, koja se ne prihvaća i ne priznaje. Za mnoge narode tog dana se slavi kraj Drugog svjetskog rata i završetak fašizma i nacizma, ali gle čuda za nas Hrvate to je dan početka našeg stradanja.
Podaci iz arhivske građe govore da je nakon 9. svibnja u komunističkom titoističkom režimu stradalo oko 600 tisuća Hrvata. Kod nas ne da se Drugi svjetski rat nije zaustavio tog dana, nego se nastavio i još se nije dovršio. I danas naši neokomunisti naokolo brundaju protiv ustaša i fašista, no o patnjama Hrvata svjedoči 900 jama u kojima su naši sugrađani završili nakon Dana pobjede. Fratar je svoje obraćanje okupljenim vjernicima nastavio riječima:
– Vrli junoši i vrli komunisti i danas u novinama govore da smo ustaše i fašisti, i ne znam što bi time htjeli ostvariti i koje bi sudove trebali uspostaviti. I zato nije dovoljno moliti Boga, nego i raditi na tome da konačno usprkos svemu uspijemo doživjeti pobjedu prave demokracije, ljudskosti i državničkog prava.

I da prestane ono što se u Hrvatskoj u posljednje vrijeme zbiva, a to je da i danas ima onih koji bi puškarali, ako ne oružjem iz Kragujevca, onda puškama iz medija, iz nacionalnih kazališta i s profesorskih katedri.

Izvor: GZ

S/I

12625806_10205483215859820_797707827_n1

Oglasi
error: Content is protected !!
%d blogeri kao ovaj: