Novo!

Heroj Domovinskog rata: Josip Jović!

Josip Jović, sin Marije i Filipa, iz Aržana, dragovoljac hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata, prva žrtva srbijanske agresije na Republiku Hrvatsku, ubijen je 31. ožujka 1991., na Uskrs.

Bilo je to na Plitvicama, gdje je podignut i spomenik na ovog Junaka Domovinskoga rata. A priznanje Junak hrvatskog Domovinskog rata dodijelili smo mu  posthumno (17.12. 2011.) u njegovu rodnom selu.

Sa suzama i zahvalnošću  primila ga je njegova majka Marija, koja na žalost također više nije među živima. Na njegovoj rodnoj obiteljskoj kući (19. 8. 2007.), na inicijativu moje malenkosti, postavljena je i spomen ploča, u znak sjećanja na ovog hrvatskog viteza kojeg ništa nije moglo zaustaviti da se ne pridruži braniteljima – policajcima. Kad je odlazio, rekao je: „Majko, ja više ne mogu gledati na televiziji što Srbi rade od Hrvata!“ Tada nitko nije slutio da će postati prva žrtva, a još manje da će njegovo veliko srce prestati kucati relativno nedaleko  rodnoga  mjesta.

Mnogi obilaze njegovo posljednje počivalište, na aržanskom mjesnom groblju. Zapale svijeću, pomole se i jednostavno kažu – hvala. Bio je jedan od onih za koje su govorili kad smo odlazili u rat – vaša će imena biti zapisana zlatnim slovima. A na mramornoj ploči na njegovu grobu jednostavno piše, tek da se ne zaboravi: „ Josip Jović (1969.-1991.). Uskrs 1991. Prvi branitelj pao za slobodu Hrvatske“. Nu, na to je trebalo nadodati da je život dao na „krvavi Uskrs“, a to su, kako vrijeme odmiče, mnogi i zaboravili. O njegovu životu i djelu ne uči se u osnovnim i srednjim školama (možda se tek tu i tamo spomene njegovo ime), a ne snimaju se ni filmovi.

Što bi danas rekao Jović kad pojedini ekstremni ljevičari pričaju i deru se o privilegijama hrvatskih branitelja i stradalnika, što bi rekao o iznimno velikom broju hrvatskih branitelja koji nakon rata žive „od danas do sutra“, a što o majkama, poput njegove, koje se i malo tko sjeti?

 Izvor: Kamenjar

Oglasi

1 Comment on Heroj Domovinskog rata: Josip Jović!

  1. PORUKA GENERALA DRINJANINA HRVATIMA 11966.
    http://otporas.com/poruka-generala-…janina-hrvattima/

Comments are closed.

error: Content is protected !!
%d blogeri kao ovaj: