Novo!

Heroj: General Slobodan Praljak! Bolje umrijeti na nogama, nego živjeti na koljenima.

 

Slobodan Praljak završio je tri fakulteta – Fakultet elektrotehnike u Zagrebu, Filozofski fakultet u Zagrebu (Filozofija i Sociologija) i Akademiju dramske umjetnosti.
Tijekom sedamdesetih i osamdesetih bio je kazališni redatelj u Zagrebu, Osijeku i Mostaru, a krajem 80-ih bio je i filmski redatelj. Na početku Domovinskog rata, 1991. godine pristupio je dragovoljno oružanim snagama Republike Hrvatske i uskoro je svojim zalaganjem (bio zapovjednik obrane Sunje) promaknut je u čin general-bojnika.

Tijekom 1992. i 1993. godine, radio je kao jedan od 14 članova vijeća nacionalne obrane Republike Hrvatske i član Hrvatskog državnog povjerenstva za odnose s UNPROFOR-om. Bio je visoki predstavnik ministarstva obrane Republike Hrvatske, a 13. svibnja 1993. godine imenovan je za predstavnika Ministarstva obrane Republike Hrvatske u Hrvatskoj Republici Herceg-Bosni i Hrvatskom vijeću obrane. Od 24. srpnja 1993. godine general Slobodan Praljak bio je načelnik Glavnog stožera Hrvatskog vijeća obrane, a s te pozicije odlazi krajem ’93. nakon sukoba s Mladenom Naletilićem Tutom.

O njegovoj ljubavi prema domovini svjedoči i to da je iako nije bio mobiliziran u Oluji, sam otišao na ratište te sudjelovao u oslobađanju Dvora na Uni i Hrvatske Kostajnice! Danas je general Praljak bio zbog opužbe za ratne zločine u ratu u Bosni i Hercegovini u zatvoru u Scheveningenu te mu se sudilo u Haagu s još petoricom hercegbosanskih Hrvata. Počinio je suicid, jer je bolje umrijeti na nogama, nego živjeti na koljenima.

Oglasi

3 Comments on Heroj: General Slobodan Praljak! Bolje umrijeti na nogama, nego živjeti na koljenima.

  1. Po ovom pismu izgleda da je Tuđman bio protiv rata iako je Jugoslavija bilo bure baruta, a za opstanak Jugoslavije. To me podsjeća na Vladka Mačeka kada mu je u travnju 1941. godine vlada Hitlerove Njemačke ponudila da bude predsjednik Hrvatske, Maček je to kategorički odbio izrekom: DA JE ON PROTIV RATA…, što se je sve svogilo da opstane kraljevska Jugoslavija.
    Ako to pismo u sebi ima kljica za spasavanje komunističke Jugoslavije, onda bi se Vladka Mačeka i Franju Tuđmana moglo staviti bok uz bok, rame uz rame, ideja uz istu ideju a ta je za očuvanje Jugoslavije. Ako je to tako, onda povijestni lik dra. Franje Tuđmana gubi vrijednost isto kao što je svojim pacifističkim stavom izgubio vrijednost i Vladko Maček.
    I to da se zna da je prvi predsjednik – inače moj dobar prijatelj – RH dr. Franjo Tuđman bio ratoboran u razbijanju Jugoslavije, onda treba uzeti ozboljno to da je dr. Franjo Tuđman bio okružen OTPORAŠIMA koji su ga čuvali skoro na svakome koraku u njegovim turnejama po Ameriki i Kanadi. Tko u to ne vjeruje, neka izvoli potražiti kontatke Franje Tuđmana i OTPORAŠA. Prilažem link kojeg sadržaj mnogo toga pojašnjava.

    https://hrvatskoobrambenostivo.com/izum-maksa-luburica-u-deset-tocaka/

Vaš komentar:

error: Content is protected !!
%d blogeri kao ovaj: