Novo!

Heroj: Rafael Boban

Rafael Ranko Boban, rođen je 22. prosinca 1907. u Sovićima (Bobanova Draga) kod Gruda. U emigraciju, gdje je upoznao Antu Pavelića, otišao je 1932. U dokumentaciji Glavnog ustaškog stana (izvor: Arhiv NDH) zabilježeno je da je u ustaški logor stupio 27. kolovoza 1932. i da je već tad imao čin vodnika. Iste godine vraća se u Hrvatsku i sudjeluje u Velebitskom ustanku. Ponovo bježi u Italiju. U arhivima iz emigrantskih dana u Italiji zabilježeno je da je po zanimanju oficir. Iako je često navođeno da je bio na Liparima Rafael Boban bio je na području Calabrije, općina Cita Nuova, a na Liparima je bio godinu dana mlađi mu rođak Mate Boban, također iz Bobanove Drage kraj Gruda.

Bitka za Koprivnicu 1944. god. svakako spada među najžešće bitke ovih prostora. Samouvjerenost partizana u sigurnu pobjedu dovela ih je do strašnog poraza. Pripadnici postrojbe zvani Bobanovci, su ovom pobjedom stekli gotovo mitski status, a Koprivnica je dobila epitet “ustaškog Sigeta”. Njihova fanatična hrabrost omogućila im je veliku pobjedu, a partizani su ih se bojali, izbjegavajući daljnje borbe s njima.

Prizor u kojem ustaše s bajunetama jurišaju na partizane, dok u pozadini grme topovi i sviraju ustaške koračnice, svakako nije pozitivno utjecao na partizane. Nakon toga Rafael Boban postaje omiljen u Podravini i mnogi se hrvatski mladići dragovoljno i oduševljeno javljaju u službu u njegovu jedinicu. Rafael Boban u Hrvatsku se vratio u travnju 1941. Bio je zamjenik zapovjednika, a nakon Francetićeve smrti i zapovjednik Crne legije. Pouzdani, provjereni i potvrđeni podaci kažu da je zadnju bitku protiv partizana imao 15. svibnja 1945. na Bleiburškom polju.

Deveta bojna “Rafael vitez Boban” bila je jedinica Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj. Ime je dobila po Rafaelu Bobanu.

Izvor: ustaša vojničar/SI

Oglasi

1 Comment on Heroj: Rafael Boban

  1. Milan Boban // 12/04/2018 at 16:32 //

    “ISPOVIJED” Vjekoslava Maksa Luburića, generala DRINJANINA…
    http://otporas.com/ispovije

Comments are closed.

error: Content is protected !!
%d blogeri kao ovaj: