Novo!

Heroj Siniša Jovanov!

Srbin Siniša Jovanov o prijatelju Andriji Mariću i priključenju žutim mravima :” Ako se gine ,ginut ćemo zajedno!”
Proveo sam 2-3 dana u nekom špajzu u mraku,izgubljen i u strahu,onako gladan posegao sam za nekom tekučinom da ublažim žeđ..mislim da je bio paradajz u boci,ali mi je poslije par gutljaja palo na pamet da je možda otrov! Slušao sam kako Hrvati često šetaju po dvorištu i čuo sam Marića i taj mi se čovjek činio smiren i dobar…Nakon par dana odlučio sam se predati pa šta bude… Čuo sam u dvorištu kako dečki razgovaraju,u špajzu sam ostavio pušku i izletio pred zbunjene gardiste koji su gledali od kuda sam se stvorio…Tražio sam Andriju Marića i tako sam odgovarao na svako pitanje.. Sproveli su me u štab i tu su me ispitivali,ali i dalje sam inzistirao na tome da dovedu Marića ili ne govorim ništa…Prije dolaska u Vukovar, naši su pričali kako Ustaše kolju djecu,kako presjecaju kablove sa bandera i prže strujom po tenkovima,govorili su da je bolje se ubiti nego pasti živ u ruke Ustašama…od tih priča sam se uvijek znao naježiti…Ali,dok sam čekao da se Marić pojavi,primjetio sam da nema Ustaša i da su svi vojnici zapravo dojučerašnji radnici,ratari i pošteni ljudi, pa glava mi je još na ramenima,a ni šamar nisam dobio od kad su me zarobili!Na vratima se pojavio Marić i pita tko ga toliko treba, i kada su pokazali na mene, gledao je zbunjeno i upita me da li se mi znamo od nekuda!?
Rekao sam mu da ja njega poznam iz dolazaka u dvorište u kojoj sam kući bio sakriven… Na stol su stavili par konzervi i kruha… srknio sam sardine jako brzo jer par dana osim paradajza nisam ništa okusio… Andrija je sjedio nasuprot mene i gledao me kako proždrljivo trpam hranu u sebe i počeo…” Imaš dvije opcije:1. Da te prebacimo u Bosnu,pa kud te volja? i 2. Da te predamo tvojima nazad?” Gledao sam zbunjeno,jer sam očekivao da jedna od opcija bude metak u čelo i zdravo! Upitao sam Andriju: “Vi me nećete ubiti?” Gledali su svi zbunjeno u mene…a Andrija promrmlja:”Rekli smo ti opcije!” Pomislio sam…ako me vrate mojima,optužit će me za dezerterstvo i metak u čelo,a kuda dalje da idem…Skočio sam sa stolice i rekao Andriji:” Ja nazad ne mogu, a vi me nećete ubiti! Ako se gine,će da ginemo zajedno!!!”

Siniša Jovanov(lijevo) srbin.Najbolji prijatelj pok. Heroja Andrije Marića.Priključio se žutim mravima i obrani Vukovara nakon što je njegov tenk pogođen te zarobljen od strane Roberta Zadre i voda.priznao da su ga natjerali na napad na Vukovar i da nikad više nebi zapucao na Hrvate. Heroj!

Izvor: Blago Zadro

Vaš komentar:

error: Content is protected !!
%d blogeri kao ovaj: