Novo!

Žive Heroji samačkog solitera!

 

Pripadnici antiterorističke postrojbe Vinkovci: prvi s lijeva nepoznat, drugi s lijeva nepoznat, Kuhar, Sale, pok. Zubo, Marjanče. Donji red, pok. Heroj Zoran Šipoš, Glibušić, Dujma. Ovaj posljednji je moj rođeni brat, na kojeg sa iznimno ponosan. Ovo su samo neki od njih iz antiterorističke skupine PU Vinkovci, koji su išli u Vukovar, u bitke. Ova skupina dragovoljaca iz Vinkovaca, je bila među posljednjima u smjeni za Vukovar i Borovo naselje. Na brzinu napisana objava ispod fotografije, bila je od španjolskog novinara. Ima ih živih još uvijek, i neka žive 100 godina. Pokojni neka počivaju u Miru Božijem.

Borovo Naselje vukovarska je četvrt koja je gotovo potpuno uništena u velikosrpskoj agresiji prije 24 godine. U trenutku ulaska bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi u Vukovar, u podrumu Borovo Commercea koji je 1991. bio pomoćna vukovarska ratna bolnica, bilo je oko 800 ranjenih hrvatskih branitelja i civila. Nakon okupacije Borova Naselja u Borovo Commerceu zarobljeno je i odvedeno 115 osoba, a na dan okupacije, 19. studenog 1991., ondje je ubijena 51 osoba. U samo jednom danu – 51 osoba. Isto tako, u trenucima pada Vukovara Borovo Naselje bilo je tjednima odsječeno od ostatka grada. Onoga dana kada je presječena komunikacija s Vukovarom, najteže bilo ranjenima. U podrumima Borova Naselja rađala su se djeca, umirali su starci, operiralo se bez anestetika. Branitelji su donosili meso i namirnice. Tu je živio grad, sve je funkcioniralo na jedan nevjerojatan način. Kada su izvlačili te ljude iz dima, iz vatre, ono što ih je čekalo na tzv. “suncu” – bolje da ga nisu ugledali, jer većina onih koji su ugledali taj dan svjetlost, vrlo brzo se svjetlost u njihovim očima ugasila. 19. sudenog su se još vodili borbe. Nije se ni znalo dal je Vukovar pao. Ulica za ulicu, kuća za kuću. Prljavi, musavi, nisu se imali gdje kupati. Neki su nosili trake, i to je služilo za prepoznavanje jer pucali su svi na sve, i Borovo Naselje tih dana uistinu je bio deveti krug Danteovog pakla. Starci, žene, maloljetnici – mnogima se sudbine još ne znaju. Kosti im možda počivaju na dnu Dunava.

Žig

Oglasi

2 Comments on Žive Heroji samačkog solitera!

  1. Sale // 02/03/2018 at 08:36 //

    Marko Matošević,Marjan Fajdetić,Mario Bogadi,Saša Petričić,Goran Karaman,Zlatko Marijanović.,Zoran Šipoš,Mirko Glibušić,Željko Dujmić

    • Stric Ivan // 02/03/2018 at 09:43 //

      Gdje si Sale legendo? To sam trebao….da se javiš, kao u poruci.

Comments are closed.

error: Content is protected !!
%d blogeri kao ovaj: