Novo!

Ima li istina cijenu, II.dio (Katinska šuma)!

Dragi Striče,

poslao sam ti post “Ima li istina cijenu?” koji si objavio na webnim stranicama. Sada gosp. Igor Vukić ima predstavljanje knjige pod nazivom: Radni logor Jasenovac. Istovremeno je bila i Bujica u kojoj je Leljak iznio podatke kuda su seljaci sa Kozare odvoženi (Staro Sajmište, Zemun). Nekoliko puta sam Ti dao naslutiti, kao i našim poštovanim čitateljima, da je jedan vrlo bliski član uže obitelji bio pune dvije godine zatočen u tom radnom logoru. Pušten je 10. travnja 1944. na intervenciju Blaženika Stepinca, a tu molbu je kod Blaženika Stepinca zagovarala njegova sestra. Govorio je da je Stepinac za mnoge intervenirao i da bi nakon toga bili otpušteni iz Jasenovca. On je otpušten u grupi logoraša koja je bila pomilovana povodom dana državnosti NDH.  Nikada nije puno govorio o svom boravku tamo, no iznio je samo dvije činjenice:

  1. da su Ustaše “provalile” čeliju KPH logora, pohvatale sve koji su u njoj bili i javno ih u logoru
    povješali čemu je osobno bio prisutan
  2. da su vlakovi i vlakovi uznika odvoženi iz Jasenovca. On tada nije znao kamo, već je predpostavljao na “Gradinu” i da su ih tamo Ustaše pobili. Nikada to nije decidirano tvrdio jer nije sam to vidio, već je to bila njegova pretpostavka pošto je vidio da vlakovi odvoze uznike i da se više ne vraćaju.

Danas, nakon Leljakova istraživanja i ove knjige jasno vidimo kolika je mržnja Srba prema Hrvatima, i gdje su ti uznici sa Kozare odvoženi. Leljak je jasno u Bujici iznio te podatke.

Moje osobno mišljenje je da bismo prekinuli svako daljnje rekla-kazala o tom logoru, potrebita je međunarodna komisija UN ili EU i da se već jednom “prekopa” cijelo područje Jasenovca i utvrdi prava istina.  Laži, mitomanije, nove krivotvorine koje Srbi spremaju oko nekog filma su više nego pokazatelj da je najzad došao trenutak da Hrvatski Državni Sabor već jednom za svagda prekine ikakvo pitanje o tome i da se sa sjedištem u Zagrebu pokrene ta međunarodna komisija.

Ako su Nijemci u II. S.R. mogli  pokrenuti međunarodnu komisiju Crvena križa u vezi Katinske šuime, valjda
i mi danas u miru možemo isto napraviti u svezi Jasenovca.

Izvor: Ivan Čavrak

Vaš komentar

Loading Facebook Comments ...

Vaš komentar:

error: Content is protected !!
%d blogeri kao ovaj: